Profesor Tomáš Čižmár převzal European Microscopy Award

0
94
Tomas_Cizmar
Prof. Tomáš Čižmár, Ph.D., vedoucí výzkumné skupiny Komplexní fotoniky Ústavu přístrojové techniky AV ČR / Foto: Jana Plavec, AV ČR

Endoskop je optický přístroj pro zobrazení vnitřních dutin. Český vědec Tomáš Čižmár se spolu s mezinárodním týmem zasloužil o vývoj nového endoskopu, který posouvá možnosti zobrazování v medicíně i v neurovědním výzkumu.

Za průlomovou práci, která přinesla endoskop s vláknem o “tloušťce lidského vlasu”, nyní profesor Tomáš Čižmár, který vede mezinárodní vědecký tým z Ústavu přístrojové techniky AV ČR a současně Leibnitzova ústavu fotoniky v Jeně, získal ocenění European Microscopy Award.

Čeští a němečtí vědci objevili látku pro více zobrazovacích metod

Cenu uděluje Evropská mikroskopická společnost jednou za čtyři roky těm vědcům, kteří v oboru mikroskopie dospěli k vysoce kvalitním a originálním výsledkům. S cenou se pojí finanční odměna 3 000 euro [cca 75 000 Kč].

Co přesněji dělá profesor Tomáš Čižmár

Týmem prof. Čižmára vyvinutý endoskop umožňuje lékařům odhalit to, co dosud vidět nemohli. Slouží jim k tomu multimodální optická vlákna, která vědci využili pro hlubší zobrazování. Český vědec tím umožnil mikroskopii nahlédnout nečekaně hluboko do tkáně, uvádí ve své zprávě Středisko společných činností AV ČR.

„Vypadá trochu jako mušketýr, věnuje se paraglidingu, nepřestává ale být excelentním vědcem,“ popisují Tomáše Čižmára jeho kolegové.

Vědkyně z Česka stojí za lékem za čtyři miliardy dolarů

Podle nich se plně ponořil do studia fotoniky. Jeho práce ale postupně překročila hranice jedné disciplíny a nakonec zakotvil u výzkumu. Věnoval se tomu, jak kontrolovaně využívat světelný přenos v optických vláknech. A právě zmíněná multimodální optická vlákna využil pro hlubší zobrazování.

„Tím, jak během kariéry posouval hranice možného, přispěl Tomáš Čižmár k rozvoji neurovědy a otevřel nové cesty ke studiu dynamiky proudění krve i toho, jak se chovají neurony in vivo, tedy na živo,“ stojí dále ve zprávě AV ČR.

Testy na zvířatech

Zjednodušeně řečeno, český vědec a jeho tým stojí za vývojem předklinické zobrazovací techniky, včetně dvoufotonové mikroskopie in vivo, in vivo multifotonové techniky bez značení [SHG, THG, CARS] a zobrazování magnetickou rezonancí [MRI].

Podle AV ČR nově získané znalosti pomáhají pochopit i léčit vážné neuronální choroby, například demenci. Ve vývoji holografické endomikroskopie český vědec se svým týmem aktuálně překonává teoretické a technologické limity této zobrazovací techniky. Aplikuje ji v experimentech u laboratorních zvířat.

Mezi pokusnými zvířaty v Česku vedou rybky a myši

Možnost opakovaně zkoumat stejné struktury mozku volně se pohybujících zvířat pomůže neurovědcům pochopit fungování mozku v nejrůznějších situacích. Jako jsou například sociální interakce, procesy učení nebo stresové situace.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here