Premiér Fiala ví, jak na problémy v Mojžíři a podobných lokalitách

0
5072
Fiala
Premiér Petr Fiala si přijel v pondělí 26.8. vyslechnout, jak se žije v ústecké čtvrti Mojžíř, přímo od místních obyvatel. A řekl jim, že těžkou sociální situaci zlepší chystaná změna v systému sociálních dávek. A to již brzy... / Foto: ODS

Od stolu v Praze se problémy v ústeckém Mojžíři nevyřeší, uvedl při své návštěvě [26.8.] čtvrti s převážně romským obyvatelstvem premiér Petr Fiala [ODS]. Zlepšení ale dle něj přinese změna sociálních dávek, která lidi motivuje k práci.

V posledních deseti až patnácti letech se sociální situace v Mojžíři, jedné ze čtvrtí v Ústí nad Labem, která se stejně jako například nedaleké Předlice stala známá kvůli vysokému podílu nepřizpůsobivého obyvatelstva s převahou romského etnika, jenom zhoršuje. A možná i proto si Mojžíř ke své návštěvě v den zahájení předvolební kampaně do zářijových krajských zastupitelstev vybral předseda vlády Petr Fiala [ODS].

„Z Prahy od stolu se problémy vyloučených lokalit vyřešit opravdu nedají,“ uvedl při své návštěvě čtvrti premiér Petr Fiala.

A zdůraznil, že dosud nebyl stát schopen žalostnou situaci nejen v Mojžíři, ale i v dalších takzvaně sociálně vyloučených lokalitách dobře řešit. Oproti tomu jeho vláda, jak uvedl, připravuje klíčová opatření, která životy v takových čtvrtích zlepší “již brzy”.

Již brzy vláda schválí spravedlivější nastavení sociálních dávek. Systém bude jednodušší, spravedlivější a bude všechny motivovat k práci,“ popsal vládní plány na zlepšení životních podmínek v těchto regionech.

Lidé z vyloučených lokalit umírají o deset let dříve

Rovněž vyzdvihl, že jeho vláda zmodernizuje vzdělávání, které se stane dobře dostupné i v těchto čtvrtích. K integraci lidí z těchto lokalit do většinové společnosti podle něj přispěje i modernizace dopravní infrastruktury.

„Budujeme novou dopravní infrastrukturu, která zajistí lepší dostupnost z a do centrálních míst republiky. Například D7 nebo vysokorychlostní trať Praha – Ústí nad Labem. Děláme vše proto, aby v Ústeckém kraji byly dobré podmínky pro kvalitní život,“ uvedl premiér při své návštěvě Mojžíře.

Zabíjí nám zvířata a hází po dětech kameny, říkají místní

O něco reálnější, byť drsnější pohled na život v Mojžíři a jemu podobných lokalitách avšak poskytli předsedovi vlády při jeho návštěvě místní obyvatelé, především takzvaní starousedlíci. Tedy ti, co v Mojžíři žijí třicet i více let.

„My bydlíme tady v domě. Hází po dětech kameny, zabíjí nám zvířata. Rádio si dají na parapet a celý den je hlasitá hudba,” popsala soužití v problematické čtvrti paní Vladislava, která na sídlišti žije takřka 40 let.

Ústí likviduje garáže ve vyloučených lokalitách. Do pořádku dává i byty

Další obyvatelka předsedovi vlády řekla, že situace na sídlišti se nejvíc zhoršila v posledních deseti letech. Na setkání s premiérem ale promluvila i “druhá strana”, která je, zdá se, se životem v sociálně vyloučené lokalitě naprosto spokojená.

„Musím být s mýma lidma spokojená. Všichni jsme černý. Bydlí se mi dobře, nestěžuju si,” řekla jedna z obyvatelek, která nespadá do skupiny starousedlíků.

Další mluvčí ze skupiny takzvaně problémových obyvatel se prý zapojila k dobrovolníkům, kteří už rok sídliště uklízejí. Ve svém volnu se tomu věnují až třikrát do týdne. Může se prý přidat kdokoli. Potřeba je každá ruka, protože zaměstnanci města, kteří se starají o úklid veřejných míst, totiž už delší čas odmítají prostory v Mojžíři uklízet. Obyvatelé tam po nich často házeli odpadky i přímo z oken a obávali se o své bezpečí. Do čtvrti odmítají kvůli osobní bezpečnosti zajížděti i řidiči veřejné dopravy.

To Petru Fialovi při jeho návštěvě čtvrti potvrdili i zmiňovaní starousedlíci. V místě je podle nich neustálý hluk, všude čpí zápach z odpadků a nadávky se rozléhají po celém sídlišti. V tomto případě premiér Petr Fiala recept na zlepšení nenabídl.

Situaci zlepší úprava sociálních dávek, míní premiér Fiala

V panelových domech ve vyloučené ústecké lokalitě žije kolem čtyř tisíc lidí, starousedlíci tvoří asi 15 procent z nich. Jak na setkání uvedla Yveta Tomková, starostka [Vaše Ústí] obvodu Neštěmice, pod který Mojžíř spadá, majiteli bytů jsou často cizinci a lidé, kteří v Ústí nad Labem nežijí.

„Mají z toho 7 000 korun měsíčně,” uvedla k pronajímání bytů.

Nájemci pak podle ní platí bydlení ze sociálních dávek, to znamená z peněz daňových poplatníků. Navazující problém je, že zmiňovaní starousedlíci vlastnící některé z bytů je nemohou kvůli pověsti místa prodat za takovou cenu, aby si našli slušné bydlení v jiné části města. I na to místní upozornili premiéra Fialu. Ten uvedl, že je velmi důležité problémům ve vyloučených lokalitách porozumět.

Na romském sídlišti Luník IX žije v bytě v průměru dvanáct lidí

„My chystáme několik věcí. Jedna z nich, ta úplně klíčová, je úprava sociálních dávek,” zopakoval k chystaným změnám, od kterých si slibuje, jak už bylo řečeno, zlepšení života v sociálně vyloučených regionech.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here