Šéf VZP Kabátek bude obhajovat svůj mandát, to již počtvrté

0
325
Kabatek
Ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek bude obhajovat svůj mandát na další čtyřleté období. To počtvrté v řadě. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Funkci ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] na další čtyři roky chce vykonávat její stávající šéf Zdeněk Kabátek. Ten vede pojišťovnu od roku 2012. Příští rok má pojišťovna hospodařit s částkou kolem 309 miliard korun.

O termínu volby ředitele VZP ČR na další čtyři roky informoval dnes [26.8.] předseda její správní rady Tom Philipp [KDU-ČSL]. Členové rady se k ní sejdou na konci září, kdy volbu zařadí na bod jednání. Stávajícímu řediteli končí čtyřletý mandát získaný potřetí v řadě letos na konci listopadu.

„Dnes jsme probírali způsob, jakým bude postupováno. Každý člen správní rady má právo navrhnout svého kandidáta. Na příští správní radě bude tento bod zařazen a budeme o něm hlasovat,” uvedl Philipp s tím, že on sám navrhne opětovné zvolení do čela největší veřejné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka.

Kabátek se k výběrovému řízení nevyjadřoval

Čtyřiapadesátiletý Kabátek se k případné obhajobě svého končícího mandátu letos na podzim odmítl ještě na konci června vyjádřit. Nyní ze slov předsedy správní rady Philippa vyplývá, že se o lukrativní post přeci jen uchází. Zákon o VZP ČR totiž nikterak nestanovuje, kolik funkčních období může být jedna osoba ředitelem/kou VZP ČR. Stanovuje pouze dobu trvání jednoho funkčního období, a ta je čtyři roky.

Financování zdravotnictví je neudržitelné už i podle šéfa VZP ČR

O tom, že jde skutečně o lukrativní pozici svědčí to, že pojišťovna obhospodařuje zhruba 60% podíl trhu s veřejným zdravotním pojištěním v Česku. Podle odhadu vycházejícího z makroekonomické predikce ministerstva financí by měla VZP ČR v příštím roce hospodařit s vybraným pojistným v objemu kolem 309 miliard korun. Zbývajících přibližně 200 miliard pak připadá na šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Kabátek obhajuje pozici ředitel VZP ČR počtvrté v řadě

Správní rada VZP ČR má celkem třicet členů. Deset z nich navrhuje vláda, jsou mezi nimi zástupci ministerstva zdravotnictví, poslanci i senátoři. Dalších dvacet členů volí Poslanecká sněmovna PČR, ve správní radě zasedají jak koaliční, tak opoziční politici.

Zdravotnictví funguje velice dobře, říká šéf VZP ČR

Zdeněk Kabátek se do vedení pojišťovny dostal poprvé v roce 2012. Následně uspěl i ve volbě v roce 2016 a v roce 2020. Tehdy se stal jeho protikandidátem jeho tehdejší náměstek pro zdravotní péči David Šmehlík, který měl mít podle médií podporu vládního hnutí ANO. Ta se však v tajné volbě nakonec neprojevila. Tehdy, v roce 2020, Kabátka do funkce potvrdilo 21 z 26 hlasů, v radě mělo hnutí ANO osm hlasů. Nedlouho na to Kabátek svého náměstka pro zdravotní péči z funkce odvolal a pozici obsadil Jan Bodnár.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

Současné osazenstvo správní rady VZP ČR si drží mandát do února 2026. Z dvaceti členů volených Sněmovnou jich osm připadá na hnutí ANO, čtyři na ODS, po dvou na Piráty, STAN, SPD, KDU-ČSL a jeden na TOP 09. Z deseti vládních zástupců jsou tři spojeni s ODS a po jednom se STAN, TOP 09 a Piráty.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here