Lidé s příspěvkem na péči nově ohlásí pečovatele i rozsah služeb

10
37338
na_peci
Ilustrační foto: Freepik.com

Žadatelé o příspěvek na péči by měli nově uvádět jméno pečovatele, který jim pomáhá se zvládáním činností. To by daný pečovatel i písemně potvrdil a příjemce dávky doložil úřadům. Dávky pro postižené by se mohly vyřizovat i elektronicky.

Nejen tyto změny přináší novela zákona o sociálních službách, kterou má v budoucích týdnech projednat vláda. Uvedení jména osoby nebo zařízení, které pro příjemce příspěvku na péči zajišťují pomoc při omezené osobní soběstačnosti, má podle novely zajistit kontrolu toho, jak se příspěvek využívá. Zdravotní stav, míru osobní soběstačnosti a celkovou situaci žadatele o příspěvek na péči by pak u něj doma prověřili pracovníci Institutu posuzování zdravotního stavu [IPZS], který spadá pod Českou správu sociálního zabezpečení [ČSSZ].

Součástí novely je i návrh, že by lidem s nevyléčitelnou nemocí či zdravotním hendikepem ČSSZ přiznávala třetí stupeň příspěvku na dobu 12 měsíců bez posuzování. Potvrzení o zdravotním stavu by jí elektronicky zasílal pacientův ošetřující lékař. Nejpozději dva měsíce před koncem maximální lhůty by úředníci začali řešit další postup řízení.

Pomáhá se chudým a nemajetným. Ne milionářům, říká domácí pečující

Opatření má snížit dopady často zdlouhavých řízení posuzujících nárok na příspěvek, na které si žadatelé o podporu nyní stěžují. Někteří hovoří až o několikaměsíčních lhůtách poté, co podali žádost o příspěvek. Podle novely by sociální správa měla rozhodnout do 15 dnů od začátku řízení. Ve složitých případech by mohla mít dalších 15 dnů navíc. Do této lhůty se ale nepočítá čas na posuzování a zjišťování údajů u jiných úřadů. Příjemci příspěvku se podle novely budou muset také podrobit kontrole jeho využívání. Uvádět by měli nově i rozsah činností, které si z příspěvku hradí.

Elektronická správa příspěvků pro zdravotně postižené

Podle zmiňované novely by příspěvky na péči, dávky pro osoby se zdravotním postižením [OZP] a průkazky ZTP a ZTP/P měla od dubna příštího roku na starosti místo úřadů práce sociální správa. Podle resortu práce a sociálních věcí je současná agenda správy dávek pro OZP a omezeními roztříštěná mezi úřady práce a pobočky sociální správy. Navrhované sjednocení pod ČSSZ podle resortu usnadní řízení, digitalizaci a kontrolu dávek pro tuto skupinu osob. A zároveň uleví úřadům práce.

Příspěvky na péči, na mobilitu, na zvláštní pomůcku i průkazy ZTP a ZTP/P vyřizují a poskytují úřady práce. Zdravotní stav žadatele kvůli nároku na podporu ale hodnotí IPZS, který spadá pod Českou správu sociálního zabezpečení. Ta spravuje veškeré z českého důchodového systému vyplácené důchody, včetně invalidních penzí.

MPSV digitalizaci dávek umí. Zaplatí i IT specialisty, tvrdí Trpkoš

Žádosti o dávky by sociální správě mohly OZP posílat nově i elektronicky přes zavedenou aplikaci Jenda. Digitálně by o ně mělo být možné požádat i přímo na úřadu s asistencí pracovníků. Zůstala by také možnost podání papírových tiskopisů. Informace či vyrozumění by úřad doručil do aplikace, pokud by to klient výslovně nevyloučil. Spisy by správa ale měla vést už jen v digitální formě.

Digitalizace příspěvku na péči a dalších podpor pro OZP

Za stávající situace si lidé se zdravotním omezením žádají o průkazy ZTP a ZTP/P na úřadech práce. Za jejich vydání platí správní poplatek a nutné je i přinést dvě fotografie v pasovém formátu. I tyto povinnosti by po nabytí účinnosti novely odpadly. Správní poplatek za vydání průkazu už by se neplatil a fotografii by si úředníci sami stáhli z evidence občanských průkazů. Průkazka by pak jejímu příjemci dorazila poštou. Možné by bylo podat také jednu žádost o průkaz a o příspěvek na mobilitu současně.

Stát zapomněl na zdravotně postižené. Ti nemají peníze na euroklíče

Vytvoření aplikací by mělo vyjít na 100 milionů korun. Podle odhadu ministerstva by se tím 106 až 111 milionů korun ročně mohlo ušetřit díky digitalizaci, omezení zasílání vyrozumění poštou a také díky upuštění od přezkoumávání stavu neléčitelných stavů. Pracovníci z poboček úřadů práce by se měli podle plánu MPSV přesunout pod sociální správu.

–ČTK/RED–

10 KOMENTÁŘE

  1. Hlavně ať už MPSV s Jurečkou nic nevymýšlí, protože, to co udělal ať to je důchodová reforma, dávky, příspěvky, tak to opravdu STOJÍ ZA VELKÉ ……..!!! Ať to nechá na skutečných odbornících!!!!

  2. Předpokládám ,že digitalizaci převezme pan Bartoš. To bude záruka, že nebude delší dobu použitelná.je to nutné pro dobrý chod celého systému. pro důkaz nemusíme chdit daleko. stejný výsledek jako u traktoristy je zaručený.

  3. No nevím. Už to že příspěvek dostanou , zaručuje, že nebude zneužit. Že ho dostává ten, kdo ho potřebuje.
    Jinak nechápu ten smysl.

    • No a není to proto, aby ty, co pomáhají nemohoucím, obrali o další peníze na daních? Když si někdo takto přivydělá, tak to musí přiznat – teď už budou vědět všechno….bude se to muset danit. To se na to lidi radši vykašlou.

  4. Doufam že dřiv umřu. Furt se to mění ! Staří se v tom už přestávají orientovat! Lepší bude se jim na nějaký příspěvek vykašlat! A o tom To je!

  5. No porad vymysli nejake novoty a je to to cim dal horsi.Porad pusi jak se usetri a ve finale neusetri nic.Opet chteji pridavat ucitelum a statnim zamestnancum,ale odnasi to delnicke rodiny.Nad vsim chteji mit kontrolu a do vseho nahlizet vse videt pomalu uz jako STB,ale dama vlada resi vse tajne i ten rozpocet.Vynysli se novoty,ale pan Jurecka by se mel vratit ke svemu vystudovanemu oboru a radeji resit nase zemedelstvi.Meli by si hlavne snizit platy nejdriv nasi poslenci a ministri a potom brat tem ostatnim.Sama jsem v in.duchodu a do toho se staram o autistickeho vnuka.Jako vsem i jemu ponizili stupen,aby se setrilo.Radeji neuznaji orientaci a dalsi bod.Po odvolani Vam napisi,ze ma zdrave oci,sluch a muze mluvit a ma zdraveruce i nohy,ale autismus je preci i o jinych potizich.Jako prarodic beru nejnizssi pest.davky..proc?No protoze mam povinnost vyzivovaci jako prarodic.Mela jsem povinnost k detem ne vnikum,ale i to clovek neresi protoze ho miluji.Co me stve je tato vlada.Bydlime v pronajmu ,prispevek na bydleni nic moc,do prace bych sla rada,ale nemohu,byty od mesta nejsou a kdyz tak obalkovou metodou tak jak sehnat levne bydleni aby clovek usetril?Je to zacarovany kruh.Natoz jeste abych neco podavala elektronicky?Chteji nahlizet do uctu lidi co berou davky ,tak tam snad vidi za co lidi utraci penize.Radeji kdyby posilili,zemedelstvi,prumysl,zivnostniky a byli tu pro cesky narod.Jedna vlada nas rozprodala a nemame tu nic.Chceme ceske vyrobky zdrave a nezavadne a ne drahe z EU ci z cizich zemi a potom cist ,ze je to zavadne.

  6. DOBRÝ DEN PRISPEVKY, DOBŘE SLOUŽÍ RODINIM PRISLUSNIKUM NA ZVELEBOVANI ZIVOTNI UROVNE, A TI CO HO POTREBUJI NEMAJI NA NEJ NAROK ,NEBOT FINANCNE NEPRISPELI POSUDKOVEMU LÉKAŘI.

  7. Od února 24 pečujeme o tchána ( 81 ) se stařeckou demencí, v lednu od psychietričky ve zprávě, že je odkázán zcela na péči. Sociální pracovnice potvrdily zprávu lékařů. Ano dostal příspěvek na péči 880,- Kč. Výsměch, jediné co zvládal v té době bylo dojít na toaletu. V červnu jsme poslali odvolání a stále nic…. manžel šel na ÚP, aby s ním mohl být doma. Umístit nám ho nechtějí, právě kvůli demenci a na soukromý sektor opravdu nemáme ( sama jsem 3 roky po léčbě rakoviny)
    To co vymysleli se mi osobně nelíbí … budou rozdávat peníze rok paušálně, což povede ke zneužívání….

  8. Někteří hovoří až o několikaměsíčních lhůtách, někteří??? My na matku 4 měsíce na I. stupeň. Žádost o II. stupeň už leží na sociálce třetí měsíc. Ve svých 88, přesně, si nalomila bederní obratel, pak na geriatrii upadla a zlomila si ruku.
    Ale holky co přišly z Prahy Západ byly fajn a kompetentní, žádné báby. Problém je, že se k tomu vyjadřuje obvodní lékař a ten to vyplní až bude mít čas, já jí zprudil a seřval a pak to šlo teprv zpátky na ouřad.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here