Stimvia získala MDR certifikát na přístroj Uris. Ten léčí únik moči

0
1577
Stimvia
Foto: Stimvia

Společnost Stimvia získala pro přístroj Uris, který slouží k léčbě úniku moči, certifikaci zdravotnického prostředku od německé společnosti TÜV SÜD. Tím se jí otevřely dveře k nabízení svého výrobku nejen v Česku, ale i dalších zemí EU. 

„Díky získání certifikátů MDR pro metodu PTNS vstupujeme do systému úhrad ze strany zdravotních pojišťoven v Česku i v zahraničí. První přístroje již máme v ordinacích českých urologů. Už nyní řešíme dodání našeho zařízení do zemí v Evropě, například do Itálie, Francie, Španělska, Dánska, Nizozemí a Velké Británie,” uvedl CEO Stimvia Lukáš Doskočil.

Metoda PTNS značí technologii perkutánní tibiální neurostimulace [více níže, pozn. red.]. Zároveň potvrdil, že firma usiluje o získání certifikátu pro svůj přistroj také od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

TOP 3 zdravotnické prostředky na českém trhu

„Přibližujeme se také k získání certifikace FDA, a tedy deklaraci úhrad zdravotnických pojišťoven na americkém trhu,” řekl Doskočil.

Ten společnost Stimvia založil v roce 2014 ještě pod názvem Tesla Medical. V té době se spojil s 2. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Společně cílí na výzkum a vývoj nových léčebných postupů. Výsledkem se stal unikátní zdravotnický prostředek Uris. Ten umožňuje neinvazivní cestou stimulovat hluboké struktury v mozku a léčit více chronických onemocnění.

Dnes jsou naše klíčové technologické prvky a metody chráněny prostřednictvím 71 mezinárodních patentů v rámci EU, Japonska, USA,“ uvádí firma na svých stránkách.

Uris: Léčba inkontinence přes mozek

Nově certifikovaný přístroj Uris využívá speciální metodu neinvazivní neuromodulace. Při ní speciálně vyvinuté elektrody stimulují peroneální nerv v pacientově podkolení. Elektrický impuls vyslaný do mozku poté napraví nerovnovážnou aktivitu jeho dílčích částí, popisuje firma. Díky nastavení opětovné rovnováhy dojde k omezení a postupnému vymizení nepředvídatelných a extrémně silných urgencí na močení, a tak i opakovaným a silným únikům moči. Úspěšnost léčby je údajně 90%.

Podle Doskočila má metoda perkutánní tibiální neurostimulace potenciál pro léčbu více než 1,5 milionu lidí jen v Česku. Celosvětově podle něj jde až o 500 milionů pacientů.

S únikem moči se léčí víc pacientů, ale i bez léčby jich je stále hodně

„Zatímco lékař pacienty ošetří prostřednictvím miniinvazivní metody PTNS, pacienti si budou moci pronajmout takzvaný Uris Home k domácí neinvazivní léčbě,“ vysvětluje.

Rovněž zdůrazňuje, že metoda už je v systému úhrad zdravotních pojišťoven. A o zařazení do systému úhrad i neinvazivní technologie nyní s pojišťovnami firma jedná. Podle něj metoda PTNS po spojení se zařízením Uris funguje po vpíchnutí malé stimulační jehly do vnitřní strany kotníku pacienta.

Vstup na multimiliardový trh

Do společnosti Stimvia v minulosti investoři vložili téměř 200 milionů korun. A další jednání s investory podle Doskočila pokračují. Aktuálně jim výrazně podle jeho slov pomohla certifikace přístroje Uris a skutečnost, že metodu PTNS hrají zdravotní pojišťovny.

„Do pěti let bychom díky miniinvazivní technologii chtěli získat 15 procent tohoto trhu. I díky tomu, že jsme teprve třetí společností na světě, která touto technologií disponuje. Zařadili jsme se mezi velikány jako Medtronic a Laborie,” říká.

3 TOP zdravotnické prostředky na českém trhu

Únik moči přitom nepatří mezi jediné nemoci, na které se společnost zaměřuje ve svém výzkumu. Na konci loňského roku zahájila nábor do pilotní studie sledující využití neuromodulace při léčbě Parkinsonovy choroby a esenciálního třesu. I tady používají pacienti Uris a metodu peroneální neuromodulace. Výsledky studie přislíbila společnost zveřejnit v polovině letošního roku, dosud k tomu ale nedošlo.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here