Při porodu “hands off” lékař na ženu dohlíží jen zpovzdálí

0
1919
porodu
Uvolňující masáž zad jedné z rodiček ve FN Ostrava. / Foto: FN Ostrava

Jednou z metod porodu je takzvaný “hands off“ porod. To značí v překladu “ruce pryč nebo ruce za zády“. V praxi to znamená, že lékař či porodní asistentka na porod dohlíží jen zpovzdálí. Jde hlavně o porody do vody či koncem pánevním. 

Metodu porodu “ruce pryč nebo ruce za zády“ odborníci běžně nazývají jako hands off porod. Zjednodušeně řečeno to znamená, že porodník stejně jako porodní asistentka rodičce při porodu aktivně nepomáhají, ale pouze dohlížejí na průběh porodu. Většinou k této metodě přistupují při porodu do vody nebo při porodu koncem pánevním. A má to své důvody. Ty blíže vysvětluje vedoucí lékař porodních sálů Fakultní nemocnice Ostrava [FN Ostrava] Richard Špaček.

„Když na dítě sáhnete, může se leknout, ´vystřelit´ ručičky nahoru, a průběh porodu se může zkomplikovat,“ říká.

Zároveň upozorňuje, že i u takového porodu je vždy nablízku zkušený lékař.

„Třeba nenápadně, v rohu místnosti, ale nablízku. Kdyby bylo potřeba zasáhnout,“ vysvětluje doktor Špaček.

I na jeho pracovišti Gynekologicko-porodnické kliniky FNO a LF OU při některých porodech uplatňují porodníci metodu hands off.

Porod hands off zajistí přirozený porod koncem pánevním

Richard Špaček současně upozorňuje i na docela nového pomocníka při porodu, kterým je od loňského podzimu porodní gauč. Nyní ho mají ve třech porodních boxech. Jeho výhodou je, že si rodící žena sama lépe zvolí polohu, ve které se cítí pohodlně a přirozeně.

„I díky variabilitě tohoto porodního „pomocníka“ se nám daří přirozenou cestou i porody koncem pánevním. A stále častěji bez zásahu nás, porodníků, tedy metodou hands off,“ říká doc. Ondřej Šimetka, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FNO a LF OU.

Zátěž těhotenství zhoršuje vyšší věk žen i civilizační choroby

Pro zajímavost doplňuje, že tuto metodu mimo jiné prezentoval na konferenci POROD 2023 doc. Lukáš Hruban, zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno.

„Tento respektovaný kolega prezentoval techniku porodu koncem pánevním, kdy se na dítě v průběhu porodu vůbec nesahá a sdělil, že s tím mají ty nejlepší zkušenosti,“ říká docent Šimetka s tím, že i na jeho klinice se jim tato metoda v určitých situacích osvědčuje.

Někdy se povede dítě přetočit zevními hmaty

Porod koncem pánevním znamená, že dítě přichází na svět nejprve zadní částí namísto hlavy, jak bývá v praxi častější. Přibližně tři až pět procent těhotných žen v termínu, ve 37. až 40. týdnu těhotenství, rodí dítě koncem pánevním.

Konkrétně v ostravské fakultní nemocnici se narodilo koncem pánevním celkem 143 dětí. Přirozenou cestou v těchto případech porodilo čtrnáct žen. Pokud je dítě velké nebo se žena léčí s diabetem, pak lékaři doporučí přivést dítě na svět císařským řezem.

„Chci ale nastávající maminky ujistit, že i v tomto případě necháme dotepat pupečník a ještě na operačním sále může maminka začít bondovat,“ upozorňuje doktor Špaček.

Za první půlrok letošního roku podle dat nemocnice porodilo ve FN Ostrava 998 žen, dětí se v ní pak narodilo 1052.

Riziko předčasného porodu i ztráty těhotenství se zjistí i z testu krve

Pokud se dítě ani do ukončeného 36. týdne těhotenství neotočí v děloze hlavičkou dolů, nabízejí některé porodnice ženě možnost přetočit dítě zevními hmaty o 180 stupňů do podélné polohy hlavičkou. Podle informací uvedených na stránkách Porodnice Brno spadající pod FN Brno trvá výkon několik minut a provádí jej jeden nebo dva lékaři pod přímou ultrazvukovou kontrolou.

Obrat je možné provést mezi 36. až 40. týdnem těhotenství, v nižších týdnech je jeho provedení zpravidla jednodušší. Úspěšnost výkonu se konkrétně na tomto pracovišti pohybuje okolo 50 procent a závisí i na množství plodové vody a počtu předchozích porodů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here