U VZP ČR roste nejrychleji příspěvková prevence, zájem je i o screeningy

0
2983
prevence
Z fondu prevence letos vyplácí VZP ČR až 1 000 Kč na dentální hygienu. Jde však o příspěvek, který podmiňuje účast na preventivní prohlídce u praktika v posledních dvou letech. Letos pojišťovna odbaví zhruba 400 tisíc žádostí o tento příspěvek. / Foto: Freepik.com

Z preventivních programů Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP] nejrychleji roste zájem o příspěvky z fondu prevence. Loni na nich VZP vyplatila téměř miliardu korun, letos počítá, že to budou dvě miliardy.

A roste i další prevence, třeba screeningy. Ve veřejném zdravotnictví existují dva druhy prevence podle toho, z jakého účtu jej zdravotní pojišťovny hradí. Například preventivní screeningy a preventivní vyšetření u praktického lékaře pro dospělé a děti a mládež se vyplácejí ze základního fondu. A přímo poskytovateli zdravotní služby. Oproti tomu všem známé a stále více oblíbené příspěvky z fondů prevence se proplácí klientům na aktivity, které posilují jejich zdraví. A jak dnes [22.8.] na tiskové konferenci potvrdil ředitel VZP Zdeněk Kabátek, nejrychleji roste zájem právě o příspěvky z fondu prevence.

„V současném roce je čerpáno z fondu prevence již 830 tisíc příspěvků a predikujeme, že VZP ČR v roce 2024 vyplatí z fondu prevence dvě miliardy korun,“ přiblížil zájem Kabátek.

To je v meziročním srovnání co do hodnoty vyplacených příspěvků z tohoto fondu nárůst o zhruba sto procent. V roce 2023 na nich pojišťovna vyplatila 956 milionů korun.

„Je to více, než jsme počítali v našem zdravotně pojistném plánu, ale je to investice do budoucna,“ vyjasnil šéf největší zdravotní pojišťovny v zemi, jejíž portfolio klientů zabírá zhruba 60 procent trhu s veřejným zdravotním pojištěním.

Zdravotní prevence posiluje, alespoň to ukazují data VZP

Podle dat pojišťovny ale narůstá i účast jejích klientů v preventivních programech hrazených přímo poskytovatelům ze zmiňovaného základního fondu. Mezi ně patří preventivní prohlídky u praktických lékařů, ambulantních gynekologů a z pojištění hrazená screeningová vyšetření. Například prevence rakoviny kolorekta, prsu, plic či osteoporózy.

„U screeningových programů odhadujeme letos růst [nákladů] až o 30 procent oproti loňsku. Kumulativně náklady na prevenci rostou z loňských 7,2 miliardy na letošních 9 miliard korun,“ uvedl náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár.

Konkrétně na preventivní prohlídky u praktiků, které se hradí ve dvouletém intervalu, a u gynekologů hrazených ženám každý rok, vydala loni pojišťovna přes 3,3 miliardy korun.

Zdravotní péče o děti se v ČR rozpadá. Upozorňuje na to už i ÚZIS

Aktuální údaje pojišťovny o čerpání prevence u praktiků a v ordinacích gynekologů za prvního půl roku ukazují, že letos tyto výdaje vzrostou na více než 3,7 miliardy korun. To je nárůst zhruba o 12 procent. Počet klientů zapojených do těchto prohlídek se v meziročním srovnání letos zvýší zhruba o sedm procent, když loni na ně přišlo téměř 3,3 milionu osob. Letos se počítá s účastní až 3,53 milionu osob.

Účastníků přibývá také u zmiňovaných screeningových vyšetřeních, které spadající do úhrad z pojištění. To oproti roku 2023 o zhruba šestnáct procent. Loni na tuto prevenci dorazilo přes 2,1 milionu klientů VZP, letošní trend ukazuje na účast v počtu 2,48 milionu osob.

Společně s vyšší účastí na screeningové prevenci rostou i výdaje pojišťoven. Letos na ně VZP vydá podle svého odhadu v součtu přes 1,6 mld. korun, loni to bylo přes 1,2 mld. Kč [+28 %]. Nicméně, jak upozornil ředitel Kabátek, posílení prevence nemocí a jejich případný včasný záchyt je priorita pojišťovny i ministerstva zdravotnictví.

Síť poskytovatelů je v prevenci dostatečně robustní

V souvislosti s rychlým nárůstem počtu preventivních vyšetření i vyšším zájmem o prevenci obecně se nabízí otázka, zda tento trend nedoléhá na stávající již tak často přetížené kapacity zdravotnických zařízení.

„Současná síť poskytovatelů je k tomu dostatečně robustní,“ uvedl pro Zdravé Zprávy ředitel Kabátek.

Lidé v Aši jsou bez zdravotní péče. Prezident Pavel z toho přestal i mluvit

Dodal, že vytíženost zařízení poskytujících preventivní zdravotní služby pojišťovna sleduje a na vyšší tlak je připravena reagovat. A stejně tomu je i v případě dostupnosti navazující zdravotní péče, kdy například preventivní screening objeví u pacienta pozitivní nález. I v této oblasti je síť zdravotních služeb dostatečná, ubezpečil veřejnost Zdeněk Kabátek.

Jeho náměstek Jan Bodnár doplnil, že za zapojení se do zajištění těchto screeningů a například i za navýšení ordinačních hodin kvůli vyšší poptávce dostávají poskytovatelé od pojišťovny speciální bonifikace.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here