Děti ve FN Brno nemají klimatizaci, zmáhá je vedro. Musí ale počkat

3
1161
klimatizaci
Ilustrační foto: Freepik.com

Malí pacienti v Dětské nemocnici FN Brno leží na pokojích i při teplotě vzduchu nad 30 °C, klimatizaci tam nemají. Rodičům došla trpělivost a vyhlásili sbírku na mobilní klimatizace, ale ty nemocnice nechce. Děti musí počkat…

Ve zdravotnictví se točí miliardy korun ročně, už několikátý rok se investuje převážně do solárních panelů, zateplování, úsporného osvětlení i supermoderních přístrojů. Na docela běžné věci, které ulevují pacientům často při náročné léčbě se ale zapomíná.

Příkladem jsou pokoje na Klinice dětských infekčních nemocí FN Brno, kde i vážně nemocné děti leží ve 30stupňových vedrech bez klimatizace. Jeden z rodičů malého chlapce s genetickou poruchou, která mu neumožňuje regulaci tělesné teploty, už to nevydržel a rozhodl se jednat. Na sociální síti vyhlásil veřejnou sbírku na alespoň mobilní klimatizace pro pokoje na oddělení.

„Na pokojích je zase kolem 30 stupňů. Holčička po operaci hlavy na vedlejším pokoji tam leží v horečkách v téhle teplotě. V teplotě, která neodpovídá ani hygienické normě práce v kanceláři,“ popsal tento týden situaci otec zmiňovaného chlapce a zakladatel sbírky Štěpán Neubauer.

Premiér a další politici zahájili stavbu center MOÚ za miliardu korun

A nejde jen o pacienty, upozornil. I sestřičky a doktoři, jak píše, pobíhají v těchhle vedrech s rouškami a v jednorázových oblecích. To proto, že jde o infekční jednotku intenzivní péče, dodal Neubauer. Ve svém příspěvku zároveň požádal o příspěvek na konto nadačního fondu nemocnice na klimatizaci do každého pokoje.

Klimatizaci do pokojů vnímá FN jako zmařenou investici

Mluvčí nemocnice Lenka Martinková uvedla, že si nemocnice takové aktivity váží. S ohledem na plánovanou rekonstrukci nicméně ale žádá o ukončení sbírky.

„Nákup mobilních klimatizačních jednotek by byl zmařenou investicí. Současné vedení FN Brno si plně uvědomuje potřebu této rekonstrukce a již delší dobu pracuje na řešení,” uvedla.

Brněnské CKTCH nevyjde na 2 miliardy, ale na 2,4 miliardy Kč

Vedení nemocnice plánuje velkou přestavbu. Letos v dubnu nemocnice vyhlásila veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace plánované modernizace, která je před dokončením. Zhotovitele investice plánuje vybrat příští rok na jaře. Součástí investice je podle mluvčí FN i žádost o dotační podporu na energetická úsporná opatření a i ta se stále ještě vyhodnocuje.

Je jasné, že dříve než příští rok to ale nebude. A to teď malým pacientům podle Neubauera nijak nepomůže. O své sbírce říká.

„Je to nesystémové a nemělo by to tak být, ale já už nebudu čekat ani minutu na ‘systémové řešení’,” tvrdí.

A co na to nemocnice? Ta v komentáři vloženém pod oficiální příspěvek pana Neubauera vyzývá všechny dárce, aby v případě zpětvzetí daru informovali o této skutečnosti správkyni nadačního fondu Vita Nova.

„V případě, že dárci netrvají na jeho vrácení, budou finanční prostředky využity pro zvýšení komfortu našich malých pacientů a personálu na Klinice dětských infekčních nemocí FN Brno,” uvedla mluvčí nemocnice Martinková.

–ČTK/VRN

3 KOMENTÁŘE

  1. A než se projekt zrealizuje tak se můžou malí pacienti topit ve vlastním potu….v našem kocourkově je to normální.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here