Brno nakonec vypíše výběrové řízení na ředitele Úrazové nemocnice

0
402
urazova_nemocnice
Foto: ÚN v Brně

Město Brno nakonec vypíše výběrové řízení na ředitele Úrazové nemocnice v Brně. Oznámila to ve středu [21.8.] po jednání s nespokojenými lékaři a stávajícím ředitelem nemocnice Pavlem Pilerem primátorka Markéta Vaňková [ODS].

Od posledního jednání na brněnském magistrátu, kterého se zúčastnili nespokojení lékaři chirurgického oddělení Úrazové nemocnice v Brně [ÚN], její ředitel Pilar a vedení města, uběhlo čtrnáct dnů. Do této doby měl Piler předložit plán s konkrétními kroky, jak odvrátit napjatou situaci na oddělení. Takový plán, jehož součástí je především nábor nových lékařů a vyhlášení výběrového řízení na primáře oddělení, i předložil. Podle primátorky Vaňkové je však nedostatečný. A proto dojde k vypsání nového výběrového řízení. To brněnští radní oficiálně schválí na jednání v příštím týdnu.

„Dospěli jsme k tomu, že pan ředitel nese míru odpovědnosti a využili jsme také toho, že mu končí pětileté funkční období. Vypíšeme proto výběrové řízení, kam se může přihlásit kdokoliv, kdo splní požadavky,” řekla po skončení jednání primátorka.

Výběrové řízení se ale bude týkat jen Úrazové nemocnice. Pavel Piler totiž zastává i pozici ředitele v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří.

„Diskutovali jsme také o tom, zda k situaci nepřispělo, že vede dvě městské nemocnice. Na druhou stranu i to má spoustu synergií,” uvedla Vaňková.

Problémy Úrazové nemocnice v Brně pokračují

Na včerejším jednání ředitel Piler uvedl, že zúčastněným stranám představil komplexní řešení složené ze sedmi bodů.

„Kromě jiného jsme uzavřeli přihlášky na pozici primáře. Tam se přihlásil jeden uchazeč a v září s ním budeme jednat. Pokud budu ještě ředitelem, věřím, že se dohodneme,“ uvedl.

Společně s tím i předpokládá, že by s sebou nově jmenovaný primář přivedl nový tým lidí.

„Dále jsme také uzavřeli smlouvy se dvěma absolventy,” uvedl k náboru lékařů Piler, který se k novému výběrovému řízení a ani k tomu, zda se do něj přihlásí, nechtěl vyjádřit.

Nemocnici Milosrdných bratří v Brně město postoupí řádu

 

Z chirurgie ÚN v Brně v posledních měsících odešlo několik lékařů, v důsledku čehož došlo k podstavům u sloužících lékařů. Nyní na oddělení pracuje čtrnáct lékařů. Přičemž k zajištění kvalitního a bezproblémového fungování a rozpisu služeb bez přetěžování je jich potřeba dvacet, uvedli již dříve lékaři.

Práci v nemocnici provázejí konflikty

Kvůli přetrvávající nedohodě s vedením nemocnice a konfliktům mezi oběma stranami vypovědělo šest lékařů od října další přesčasové hodiny. A zatím své rozhodnutí neodvolali ani poté, co primátorka Vaňková oznámila, že radní vyhlásí nové výběrové řízení na ředitele nemocnice.

„Zatím jsme od vedení nemocnice nedostali návrh, který by byl akceptovatelný,” řekl včera za nespokojené lékaře jejich zástupce Roman Pěček.

Šéf Úrazové nemocnice v Brně ví, jak řešit neklid na chirurgii

Ředitel Piler musí do příštího týdne, kdy je v plánu další schůzka, navrhnout další řešení. Snahou všech stran je, aby v brněnské Úrazové nemocnici zůstala zachována zdravotní péče ve stávajícím rozsahu, upozorňují všichni.

Úrazová nemocnice v Brně je pětipatrová budova nacházející se ve středu města Brno. Provoz zahájila v roce 1933. Ročně v ní zdravotníci provedou na 6 500 zákroků a operací, hospitalizuje zhruba osm tisíc pacientů a ambulantně ošetří kolem 70 tisíc pacientů.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here