Vláda projedná další financování Agentury pro sociální začleňování

0
3719
agentura
Dokument návrhu o dalším fungování Agentury pro sociální začleňování vládě předložili ministři pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti] a práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. / Foto: Úřad vlády ČR

Podmínky pokračování činnosti Agentury pro sociální začleňování, a hlavně její financování, má dnes [21.8.] na programu jednání vláda. Nyní dostává agentura na svůj provoz a aktivity peníze převážně z evropských dotací.

Kabinet dnes podle zveřejněného programu projedná “návrh institucionálního ukotvení” Agentury pro sociální začleňování. O jeho přípravě rozhodla vláda loni v květnu. Podle vyjádření vlády, respektive z vyhodnocení agenturní činnosti vyplývá, že sociální vyloučení se nedá řešit pouze dočasnými projekty. Proto je potřeba se podle zprávy zabývat právní formou agentury, jejími kompetencemi a postavením vůči ministerstvům a samosprávám.

Výsledný dokument vládě předložili ministři pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti] a práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Jejich resorty znění materiálu ale nezveřejnily. Podle informací ČTK dokument obsahuje několik variant řešení postavení a financování agentury. Jednou z nich by mohlo být i utlumení její činnosti.

„Vláda projedná i zabezpečení fungování agentury od roku 2025. Agentura je dlouhodobě financována prostřednictvím projektů ze strukturálních fondů, vláda se bude věnovat možnostem financování agentury ze státního rozpočtu,“ řekla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Karolína Nová.

Českem se šíří fenomén pracující chudoby, zjistila Charita ČR

Materiál zároveň navrhuje převedení 46,5 systemizovaných pracovních míst z končícího projektu do státního rozpočtu, dodala mluvčí resortu. Případné nové výdaje s tím spojené ve svém vyjádření už ale neupřesnila.

Agentura dává práci 106 zaměstnancům a dalším 145 dohodářům

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy měla agentura v roce 2021 na hospodaření z rozpočtu 380 000 korun, vyčerpala z nich ale jen 25 300 korun. Celkem 77,5 milionu korun získala z fondů EU a 10,1 milionu korun z norských fondů. Ze státního rozpočtu šly peníze na platy 11 z celkem 106 zaměstnanců a 145 dohodářů.

Agentura podle svého webu působí ve 109 městech a obcích. Ve své činnosti využívá takzvaný koordinovaný přístup ve více oblastech. Pomáhá zpracovávat žádosti o dotace z EU, které rozdělují ministerstva práce, místního rozvoje a školství. Podle mluvčí Nové se za poslední čtyři roky s pomocí Agentury zavedlo přes 400 projektů za tři miliardy korun.

Ústí likviduje garáže ve vyloučených lokalitách. Do pořádku dává i byty

Agentura začala fungovat v březnu 2008 jako jeden z odborů úřadu vlády. Přispět má svou činností ke zlepšení situace v místech s takzvanými vyloučenými lokalitami. Od ledna 2020 přešla pod ministerstvo pro místní rozvoj, kam ji přesunula tehdejší vláda Andreje Babiše [ANO]. Někteří odborníci takovou změnu kritizovali. Poukazovali na to, že se její agenda netýká jen bydlení, ale i zaměstnávání, vzdělávání, bezpečnosti a zdraví v regionech.

K útlumu agentury se přiklání třeba Svaz měst a obcí. Jeho zástupci již dříve uváděli, že agentura spolupracuje jen se zlomkem obcí s problémy a řešení sociálního vyloučení není systémové a efektivní. Doporučovali peníze přesměrovat do sociální práce.

V roce 2023 v Česku přibylo 50 vyloučených lokalit

Každý rok sestavuje agentura takzvaný index sociálního vyloučení. S jeho pomocí vyhodnocuje obce a města, v nichž žije vysoký podíl lidí čerpajících dávky státní sociální pomoci, v exekucích, bez práce a s nízkým nebo vůbec žádným vzděláním. Podle tohoto indexu v Česku loni v meziročním srovnání přibylo 50 takových obcí a měst, to na celkových 241.

V Česku žije více chudých lidí, než uvádějí statistiky

S vážnějšími existenčními potížemi se podle indexu sociálního vyloučení potýkala loni skoro čtyři procenta z celkem 6 258 měst a vesnic.

„Zhoršení situace v obcích evidujeme již v druhém roce po sobě. Zátěž se nadále koncentruje zejména na severu Čech, Moravy a ve Slezsku, v tzv. vnějších a vnitřních periferiích,“ přiblížil místa nárůstu obcí potýkajících se se sociálním vyloučení ředitel Agentury Martin Šimáček.

Rostoucí trend podle něj ukazuje na potřebu koncentrované podpory obcím v nejvíce postižených oblastech. Za zásadní považuje i dobrou koordinaci státních politik sociálního začleňování.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here