Pacientů s legionelózou oproti loňsku přibylo více než dvojnásobně

0
9706
legionelozou
Foto: Freepik.com

Legionelózou se za letošních prvních sedm měsíců nakazilo 302 osob. To je oproti stejnému období loni více než dvojnásobek, kdy se legionella prokázala u 130 lidí. Nárůsty hygienici vysvětlují i tím, že lidé kvůli úspoře snižují teplotu ohřevu vody.

V loňském roce se Legionellou nakazilo podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] 340 osob. Do konce července stejného roku to bylo 130 osob, to je o 72 nákaz méně než za letošních prvních sedm měsíců, kdy do databáze SZÚ přibylo 302 pacientů s Legionellou.

„Jedním z důvodů aktuálního nárůstu onemocnění může být nedostatečný ohřev vody kvůli šetření energiemi, dále malá cirkulace vody v potrubí nebo stojatá voda v potrubí,” vyjmenovala možné příčiny nárůstu nákaz Dana Šalamunová z tiskového oddělení SZÚ.

Počty nákaz legionelózou
Rok 2019 2020 2021 2022 2023 2024*
Legionelóza 280 216 239 287 340 (130*) 302

[Zdroj: SZÚ, ISIN, *do konce července]

Naprostou většinu nakažených s vážným průběhem onemocnění podle ní připadá na lidi s výrazně sníženou imunitou. Podstatně častěji šlo o muže, osoby starší 50 let a kuřáky.

„Pokud už člověk oslabenou imunitu má, například vlivem onemocnění nebo léčby, měl by si dávat pozor, jakou teplotu má teplá voda, kterou se sprchuje,” upozornila Šalamunová.

V potrubí s teplou vodou se v Kolíně objevila legionella

Pro růst a rozmnožování bakterií Legionella je optimální teplota mezi 25 a 45 stupni Celsia. Proto je prevencí jejich výskytu udržování teploty vody například v bojleru na více než 50 stupňů Celsia. Další riziko nákazy představuje podle hygieniků dlouho stojící voda v potrubí, která může zchladnout na 45 stupňů Celsia a méně.

Pacientů s legionelózou je letos více než dvojnásobek

Bakterie Legionelly se obvykle objevují a rozmnožují v teplovodních potrubích, boilerech, ale třeba i v klimatizacích. Nákaza začíná téměř výhradně vdechnutím infikovaného aerosolu do plic.

„Legionella způsobuje akutní horečnaté onemocnění podobné zápalu plic. A v případě komplikací může dojít u pacienta až k respiračnímu selhání, neurologickým komplikacím, nebo k selhání ledvin,“ popisuje onemocnění zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

Ideální teplota v zásobníku teplé vody je tak podle ní 50 až 60 stupňů Celsia. Už loni na podzim Ústav veřejnost upozorňoval, aby kvůli úspoře tehdy rychle rostoucích cen energií nesnižovali lidé teplotu ohřevu vodu v bojlerech. A důvod byl právě ten, že teplota vody pod 45 °C je živnou půdou pro množení Legionelly.

„Pokud je teplota teplé vody udržována pod 45 °C, ve vodě významně narůstá riziko množení bakterií druhu Legionella, které způsobují tzv. legionářskou nemoc,“ vysvětlili tehdy zástupci Ústavu.

Voda v bojleru pod 45 °C zvyšuje riziko Legionelly

Teplota vody v jakémkoli typu zásobníku se má podle nich pohybovat kolem 50 až 60 °C s možností přihřátí nad 70 °C. Právě při takové teplotě totiž bakterie Legionelly hynou. I proto je v rozvodech teplé vody vyhláškou doporučeno udržovat teplotu vody na 55 stupních Celsia.

Po delším nepoužívání vody, například kvůli pobytu na dovolené, hygienici doporučují po návratu domů vodu z kohoutku před jejím použitím odtočit. A nepoužívat ji ani ke sprchování nebo osobní hygieně.

Legionelóza je akutní onemocnění dolních cest dýchacích s příznaky těžkého zápalu plic a častými mimoplicními projevy. Mezi příznaky nákazy patří horečka, bolesti svalů a hlavy, suchý kašel, zchvácenost, průjem a zvracení. Při vážném průběhu zasahuje nemoc játra a ledviny. Onemocnění obvykle propuká dva až 14 dní od nákazy, nejčastěji za pět a šest dní.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here