Lidé z NUDZ školí, jak poznat riziko opětovného sexuálního deliktu

0
131
lide_z
Ilustrační foto: Freepik.com

Lidé z Národního ústavu duševního zdraví [NUDZ] proškolili pracovníky probační a mediační služby, vězeňské služby i policie na odhalování rizik, zda pachatel po propuštění z výkonu trestu znovu spáchá sexuálně motivovaný trestný čin.

Ke zlepšení vyhodnocení rizik používají odborníci z NUDZ tři hlavní nástroje. Za prvé vycházejí z údajů z trestního spisu daného pachatele. V něm sledují například počet spáchaných trestných činů, počet sexuálně motivovaných trestných činů, násilných trestných činů i věk pachatele v době spáchání deliktu i věk samotných obětí. V tomto ohledu nejde o žádnou novinku. Jelikož údaje o pachateli z jeho minulosti slouží k vyhodnocení rizika dalšího spáchání trestného činu odborníkům po celém světě.

Dalším z nástrojů je sledování proměnlivých faktorů, které zřejmě ovlivní chování pachatele v čase po propuštění na svobodu.

Informace v tomto případě pracovníci získávají formou rozhovoru s pachatelem, mapují jeho prosociální či asociální chování, přítomnost či nepřítomnost parafilie a další,“ přibližuje tento nástroj ke zjištění možného rizika spáchání sexuálního deliktu výzkumnice projektu Anna Lorenzová.

A poslední ze třech základních návodů je zaměření se na krátkodobé riziko, kdy pracovníci například probační a mediační služby sledují chování dané osoby, které může ukázat na nebezpečí sexuálního deliktu.

„Jde například o změny v sociálních vazbách či intoxikaci. Tento nástroj umožňuje rychlé zásahy a opatření,“ dodává výzkumnice.

Policejní statistiky uvádějí, že v roce 2023 na území České republiky došlo k více než 4 820 případům sexuálně motivované trestné činnosti. V letech 2014-2023 šlo v součtu o více než 33 tisíc takových trestných činů. Jak ale dodávají policisté, ve skutečnosti je rozsah trestné činnosti se sexuálním motivem podstatně vyšší. Jejich oběti často takové chování z mnoha důvodů nenahlásí orgánům činným v trestním řízení.

Lidé z NUDZ pomáhají odhalit případnou recidivu

Na předvídatelné odhalení rizika delikventního chování proškolili lidé z NUDZ už i některé odborníky, kteří pracují v oblasti dotčené návratem pachatelů do běžného života. Podle zástupců NUDZ už se konala praktická školení formou interaktivních seminářů a praktických nácviků. Nyní usilují o pokračování spolupráce a další systémové zavádění nástrojů do praxe. Mimo jiné v navazujícím projektu ve spolupráci s Vězeňskou službou a Probační a mediační službou [PMS].

„Mezi hlavní přínosy strukturovaných nástrojů na posuzování rizika patří lepší předpovědi toho, zda pachatel po propuštění z vězení znovu spáchá trestný čin,“ říká k užitečnosti průzkumu zvaného SEMAFOR Marek Navrátil, vedoucí aplikované části Centra pro sexuální zdraví a intervence NUDZ.

Indie je ve varu. Policejní dobrovolník znásilnil a zavraždil lékařku

Dále výstupy pomohou vytvořit specifické plány pro rehabilitaci jednotlivých pachatelů.

„A díky aplikaci námi osvědčených nástrojů může být celý systém efektivnější a ve výsledku šetřit náklady v oblasti trestní justice,“ domnívá se Navrátil.

Zároveň vyzdvihuje, že tímto projektem, v jehož rámci vyrazili sbírat zkušenosti i ke svým kolegům do Kanady, navázali na svůj nedávný projekt Parafilik. Ten vyhodnocují jako úspěšný.

Projekt navazuje na odbornou pomoc pro parafiliky

V tomto projektu nabízejí anonymní pomoc lidem s neobvyklými sexuálními touhami, představami a praktikami primárně na webu parafilik.cz. Zároveň umisťují linky odkazující na tento web i na servery s pornografickým obsahem. Lidé se na poradenské stránky NUDZ obracejí například s následujícími otázkami.

„Mám to jinak. A chci vědět, jestli jsou moje představy a chování OK.“

„Jak žít s odlišnými touhami, sny a potřebami? A jak s nimi navázat nebo udržet partnerský vztah?“

„Dlouho jsem svoje fantazie a chování zvládal, ale v poslední době to nějak nemám pod kontrolou…“

Parafilici najdou pomoc i na webech “pro dospělé”

Na stránkách parafilik.cz si lidé, jejich blízcí či kdokoli jiný najde ověřené informace k tématu parafilie, online poradnu a také možnost krizové intervence a poradenství či terapie. S včasnou pomocí, jak upozorňují odborníci z NUDZ, se dají i parafilické poruchy zvládat a udržet v mezích zákona.

„Slovem parafilik se označují lidé, kteří mají silné preference pro neobvyklé sexuální objekty. Například při pedofilii se jedná o zaměření na osoby v prepubertálním období, při hebe/efebofilii jde o zaměření na osoby v pubertálním období,“ vysvětluje vedoucí Centra pro sexuální zdraví a intervence NUDZ Kateřina Klapilová.

Do parafilických poruch podle Klapilové patří i neobvyklé sexuální aktivity, které zahrnují nějakou formu nesouhlasu ze strany sexuálního objektu či přímo násilí při sexu. Jde například o sexuální sadismus, patologickou sexuální agresi nebo exhibicionismus.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here