Kraus z ODS chce změnu podmínek pro sloučení zdravotních pojišťoven

0
483
Kraus
Senátor a předseda senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Roman Kraus. Po jeho pravici sedí předsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví Zdenka Němečková Crkvenjaš, po jeho levici náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. / Foto: Senát PČR

Součástí novely, která zavádí sledování ochranných limitů u doplatků na léky skrze eRecept, jsou i dva pozměňovací senátorské návrhy. První z nich předložil Roman Kraus [ODS]. Chce zjednodušit podmínky sloučení zdravotních pojišťoven.

Senátor a předseda senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Roman Kraus vysvětluje předložení pozměňovacího návrhu tím, že současná právní úprava pro slučování zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven je v praxi skoro nepoužitelná. Stanovuje podle něj podmínku neplnění závazků vůči poskytovatelům zdravotní péče a klientům po dobu alespoň šesti měsíců. A to je podle něj problém.

„V takovém případě nastupují důvody pro zavedení nucené správy a následnou likvidaci,” upozornil senátor Kraus.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Navrhovaná změna by podle jeho slov umožnila učinit rozhodnutí o sloučení zdravotních pojišťoven z vlastní vůle bez omezujících podmínek. Pozměňovací návrh k novele o změně sledování ochranných limitů pro doplatky částečně hrazených léků dnes [20.8.] na svém jednání podpořil zdravotnický výbor Senátu PČR.

Kraus: Současná úprava pro sloučení je nepoužitelná

Druhý z pozměňovacích návrhů se týká rozhodování o úhradě vakcín pro nepovinná očkování ze zdravotního pojištění. To by mělo podle Karla Zitterbarta [za STAN] přinést jasná pravidla, průhlednost a předvídatelnost. Účastníky správního řízení by byli podle senátora i držitelé registrace dané vakcíny, zdravotní pojišťovny a zástupci odborných společností. Výstupem společného jednání by vznikla hodnotící zpráva, na jejímž základě by ministerstvo zdravotnictví vydalo závazné stanovisko o úhradě vakcíny.

Ministerstvo zdravotnictví s dvojicí pozměňovacích návrhů souhlasilo. Plénum horní parlamentní komory má o podobě předlohy hlasovat na schůzi, která začne tento týden ve středu [21.8.]. Pokud senátoři pozměňovací návrhy podpoří, novela se vrátí k opětovnému posouzení do Sněmovny.

Zdravotní pojišťovny jdou do minusu. Nadvýběry pojistného nejsou

Od příštího roku tak mimo jiné v případě schválení novely skončí praxe, kdy doplatky za léky na předpis při překročení ochranného limitu vracely čtvrtletně svým klientům zdravotní pojišťovny. Buď na jejich bankovní účet, nebo poštovní poukázkou. To zabíralo pojišťovnám nejen čas kvůli administraci těchto doplatků a jejich případných vratek, ale za poštovní služby vydávaly ročně miliony korun.

Od nového roku tak zavedením sledování výše uznatelných doplatků na léky na předpis v systému eRecept přímo v lékárnách dojde ke snížení byrokracie. Mimo to se lidé i přestanou vydávat z peněz do doby, než jim jejich pojišťovna rozešle nadlimitní platby. V momentě, kdy pojištěnci dosáhnou svého limitu, nebudou už v lékárně za předepsané léky doplácet. Započitatelný doplatek může být i nižší, než jaký lidé reálně v lékárně uhradí. Jde o částku, která se platí u léku se stejnou účinnou látkou, u něhož je doplatek nejnižší. Nebude to tak znamenat, že pacient v lékárně nezaplatí nic, částka ale bude nižší.

Odpovědnost za hodnocení zdravotnických technologií

Novela dále stanovuje členy unijní skupiny pro hodnocení zdravotnických technologií. Těmi budou za Česko Ministerstvo zdravotnictví ČR a Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Jejich výčtem reaguje resort na unijní nařízení, které se zabývá ochranou zdraví pacientů a fungováním vnitřního trhu, pokud jde o léčivé přípravky, zdravotnické prostředky a diagnostické zdravotnické prostředky in vitro.

„Toto nařízení zároveň stanoví rámec pro podporu spolupráce členských států a opatření potřebných ke klinickému hodnocení zdravotnických technologií,” stojí v důvodové zprávě.

Zdravotnické technologie zhodnotí země EU společně. Platí to i pro ČR

Nařízení je sice přímo účinné, navzdory tomu je podle zdůvodnění nutná úprava českého právního řádu. Předloha se týká například výrobců léků, zdravotnických prostředků a diagnostických zdravotnických prostředků in vitro.

Taková hodnocení umožňují stanovit účinnost nových nebo současných zdravotnických technologií. Zaměřují se převážně na jejich přidanou hodnotu v porovnání s jinými novými nebo současnými zdravotnickými technologiemi.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here