Endometriózu operovali lékaři Na Homolce prvně i roboticky

0
5310
prvne
První robotická operace endometriózy v Nemocnici Na Homolce. / Foto: NNH

S pomocí robota a kontrastní látky prvně operoval minulý týden tým specialistů v Nemocnici Na Homolce pacientku s endometriózou. Vedle gynekologa na výkonu pracoval i chirurg. Tkáň se totiž dostala až do střeva a část se ho musela odebrat.

Jelikož šlo o pacientku v reprodukčním věku, která plánuje otěhotnět, ponechali specialisté pacientce dělohu. Při operaci, při níž ženě odebrali rozrostlou tkáň z okolních orgánů, použili lékaři prvně robotický přístroj. Tím dnes ve většině českých nemocnic operují široké portfolio výkonů, nicméně endometriózu s jeho pomocí v Nemocnici Na Homolce [NNH] provedl minulý týden tamní lékařský tým vůbec poprvé.

„Pacientce se v důsledku endometriózy vytvořily uzly na děloze, konečníku a tlustém střevu. Chtěla mít možnost otěhotnět, a proto jsme se rozhodli pro odstranění uzlů při zachování dělohy,“ popisuje výkon zástupce primáře gynekologického oddělení NNH Vladimír Baláž.

Endometrióza trápí mnoho žen. Vědci na ni testují nový lék

Jelikož vnitřní tkáň dělohy, takzvané endometrium, ale prorostlo až do stěny střeva, jehož část museli lékaři odebrat, přizvali k operaci také chirurga.

„Resekce střeva byla nezbytná kvůli rozsahu srůstů a invazi endometriózy do střevní stěny,“ potvrdil Vladimír Teplan, chirurg z oddělení všeobecné chirurgie nemocnice.

Endometriózu Na Homolce operovali prvně roboticky

Výkon byl unikátní i tím, že ho lékaři provedli robotem. Což, jak říká doktor Teplan, přináší pro pacientku, ale i samotné operatéry nejednu výhodu.

„Díky robotické chirurgii jsme mohli operaci provést s minimálním zásahem do okolních tkání a s vysokou přesností,“ říká.

Tím se podle něj podstatně snižují rizika pooperačních komplikací a díky méně invazivnímu zásahu robotické operace urychlují i uzdravení samotného pacienta.

„Pacientka nebude mít velký řez na břiše a doba hospitalizace by měla být čtyři až pět dní, pokud vše proběhne hladce,“ říká doktor Baláž.

Upozorňuje i na to, že při tomto zákroku použili lékaři poprvé takzvanou fluorescence s indocyaninovou zelení. To je kontrastní látka pro zvýraznění cév a tkání během operace, která umožňuje přesné zobrazení srůstů. A pomohla zvýšit přesnost a bezpečnost operace.

Těhotenství brání i děložní myomy. Své o nich ví i 30letá Jitka

Endometrióza je nemoc, při němž se dostávají části zmiňovaného endometria, slizniční výstelky dělohy, v níž se uchycuje oplodněné vajíčko, mimo dělohu. Často se objeví ve vejcovodech, na vaječnících i jinde v břiše. Dokonce i na plicích a mozkových obalech.

Problém ale je, že toto endometrium uložené kdekoli v těle reaguje na hladiny pohlavních hormonů. Což je příčina krvácení těchto ložisek v době menstruace a následného rozvoje chronického zánětu. A tyto tkáňové změny často stojí také za ženskou neplodností.

Současné možnosti léčby endometriózy zahrnují běžná analgetika, hormonální antikoncepci a chirurgický zákrok. S hormonální léčbou ale souvisejí vedlejší účinky, navíc není vhodná pro všechny ženy. Včetně těch, kteří se snaží otěhotnět. A operace s sebou zase nese rizika. Navíc není vždy dlouhodobě účinná. Odborné studie hovoří o tom, že přibližně u poloviny operovaných pacientek se vrátí onemocnění přibližně do pěti let od výkonu.

RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here