EK nakoupila pro Afriku 175 tisíc dávek vakcíny proti mpox

0
143
davek_vakciny
Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. / Foto: EK

Pro africké země zasažené virovým onemocněním mpox dříve známým jako opičí neštovice obstarala Evropská komise [EK] skrze svůj zdravotní úřad HERA 175 tisíc dávek vakcíny. Dále vyčlenila 3,5 mil. euro na diagnostiku a sekvenaci viru.

Dalších 40 tisíc dávek vakcíny daruje africkým státům dánská biotechnologická společnost Bavarian Nordic. Právě u ní si EK očkovací látky objednala. Dohromady poputuje do mpox zasažených zemí v Africe 215 tisíc dávek očkovacích látek. Ty podle akutní potřeby do konkrétních regionů rozdělí Africké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí [Africa CDC].

„Zdravotní hrozby neznají hranice. A dnes dáváme k dispozici 215 000 vakcín na ochranu těch nejzranitelnějších v zemích postižených vypuknutím mpox v Africe,“ potvrdila komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

Komise, respektive její úřad HERA, který sleduje veřejné zdraví nejen v evropském regionu a reaguje na možná rizika od dob pandemie covidu, o nákupu vakcíny proti mpox pro africké státy rozhodla poté, co generální ředitel Světové zdravotnické organizace [WHO] Tedros Adhanom Ghebreyesus vyhlásil kvůli šířícím se “mpox” v Africe stav ohrožení veřejného zdraví s mezinárodním přesahem. Díky tomu se do postižených zemí v Africe dostane větší pomoci jak v podobě dodaných vakcín, tak i peněz na testování a sekvenaci viru opičích neštovic. Konkrétně žádají organizace o dodání alespoň 2 milionů vakcín pro africké země, kde se onemocnění rozšiřuje.

215 tisíc dávek vakcíny pro Afriku i podpora testování

Na podporu testování, které je v zemích střední a západní Afriky, kde se mpox nejvíce rozšiřují a cirkuluje i jeho nová varianta, málo dostupné, slíbila Komise navíc vydat 3,5 milionu eur [cca 88,2 mil. Kč].

„Naše partnerství nejen dodává základní vakcíny, ale podtrhuje náš společný závazek k ochraně zdraví v celé Africe. Je příkladem síly mezinárodní spolupráce při řešení mimořádných událostí v oblasti veřejného zdraví,“ reagoval na dodání vakcín a další pomoci ze strany EU Jean Kaseya, generální ředitel Africa CDC.

Tom Brown živí miliony podvyživených dětí, ale i tak to nestačí

Vakcíny společnosti Bavarian Nordic podávané jako prevence před nákazou mpox firma původně vyvinula proti pravým neštovicím. Především v roce 2022, kdy se mpox rozšířily téměř do celého světa, se začala očkovací látka podávat dospělým lidem ve vyšším riziku nákazy virem opičích neštovic. Tuto vakcínu jako účinnou a bezpečnou ochranu i před mpox schválily evropský a americký lékový regulátor. Nicméně na africkém kontinentu dosud vydaly povolení k nouzovém použití této vakcíny pouze dvě země. Proto již WHO požádala výrobce vakcíny, aby předložil tamním regulátorům žádost o její nouzové použití. Což by mělo urychlit její podávání v zemích, kde ji národní instituce dosud neschválily.

Mpox ohrožují Afriku, ale i další kontinenty

O vyhlášení stavu ohrožení veřejného zdraví i mimo africký kontinent rozhodl minulý týden šéf WHO Ghebreyesus. To po jednání s odborníky zabývajícími se Mezinárodními zdravotními předpisy [International Health Regulation, IHR].

„Je to něco, co by nás mělo znepokojovat všechny. Potenciál dalšího šíření nemoci mimo Afriku je velmi znepokojivý,” uvedl.

Výbor složený z nezávislých odborníků na veřejné zdraví zhodnotil údaje o mpox z nejvíce zasažených zemí ve střední a západní Africe. A došli k závěru, že vzestup nemoci nevylučuje její potenciál šířit se do dalších afrických zemí, ale i mimo kontinent.

„Je tak jasné, že k zastavení rychlého šíření mpox a záchraně životů je nutná koordinovaná mezinárodní reakce,“ dodal šéf WHO.

Podle lidí z WHO byla epidemie mpox v roce 2022 důsledkem podcenění situace, kdy se začal virus rovněž šířit na africkém kontinentě. A postupně se přenášel do Evropy, USA a dalších regionů. Proto uvedli, že nyní se nesmí situace opakovat. A je třeba na ni s ohledem na ochranu veřejného zdraví včas reagovat. I proto došlo v minulém týdnu k vyhlášení stavu ohrožení veřejného zdraví s mezinárodním přesahem.

Středoafrické země opět bojují s mpox, hrozí jejich rozšířením mimo region

Obdobě se k situaci kolem šíření mpox vyjadřují odborníci v textu publikovaném na lékařském webu The BMJ [British Medical Journal]. Podle epidemiologa Lao-Tzu Allan-Blitze z americké Brigham and Women’s Hospital v Bostonu svědčí odhalování nových kmenů mpox o tom, že se sledování viru a jeho šíření stále zlepšuje.

V souvislosti s jeho šířením pak upozorňuje, že i když se virem člověk nakazí i kontaktem s tělní tekutinou infikovaného, tak stále je potřeba zdůrazňovat i vysoké riziko jeho sexuálního přenosu. To proto, aby se lidé nezapomínali při těchto aktivitách chránit.

„Žádná nemoc, kterou klasifikujeme jako sexuálně přenosnou, se nepřenáší výhradně sexem,” vysvětluje své tvrzení.

„Ale to, co vidíme, je, že sexuální přenos je opravdu důležitou součástí přenosu mpox,” říká jasně k rizikům přenosu mpox Lao-Tzu Allan-Blitze.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here