Britové řeší imigraci i zdravotnictví. Je nás tady prostě hodně, říkají

0
5594
imigrace
Velká Británie z imigrace ještě donedávna významně těžila. Nově příchozí nacházeli uplatnění i ve zdravotnictví. Nyní se ale zdá, že nově příchozích do země je už příliš… / Foto: NHS

Imigraci a kolabující zdravotní systém považují Britové aktuálně za nejdůležitější domácí témata. Jsou důležitější než ekonomika, kriminalita nebo inflace. Ukázal to aktuální průzkum společnosti Ipsos.

Jde o důležitou zprávu, protože obavy spojené s přistěhovalectvím a jeho dopady se do čela průzkumu dostaly poprvé od roku 2016. To znamená od roku, kdy si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie. Přičemž to byla právě imigrace, která přiměla mnohé z Britů hlasovat pro odchod z Evropské unie. Opětovný důraz na imigraci průzkum spojuje i s nedávnými nepokoji a protesty vedenými proti imigrační politice, ale i muslimům.

„Dopad nedávných nepokojů v celé Británii se do aktuálních dat promítl. Míra obav z kriminality a rasových vztahů také prudce vzrostla,” uvedl výzkumník Ipsos Mike Clemence s upozorněním, že míra důležitosti tohoto tématu se dostala na vrchol.

Obavy veřejnosti z přistěhovalectví vzrostly po srpnových nepokojích v mnoha britských městech. V některých z nich se protiimigrační demonstranti zaměřili na hotely, v nichž jsou ubytováni žadatelé o azyl, a na mešity. Nepokoje se zmírnily poté, kdy policie mnoho účastníků zatkla a některé i uvěznila.

Nepokojům v Británii ale i předcházela trojnásobná vražda mladých dívek. Lidé z celé Británie utrpěli šok z toho, co policie nazvala „zuřivým útokem nožem.“ Tomu 29. července podlehly v Southportu, pobřežním městě severně od Liverpoolu, tři dívky ve věku od šesti do devíti let. Osm dalších dětí a dva dospělí utrpěli zranění.

Policie zadržela 17letého podezřelého. Z trojnásobné vraždy a deseti pokusů o vraždu úřady obvinily Axela Muganva Rudakubana. Ten se narodil v roce 2006 ve Walesu a do okolí města Southport se přistěhoval v roce 2013. Oba jeho rodiče pocházejí ze Rwandy.

Zdravotnictví a imigrace

O něco více než třetina Britů [34 %] označila v průzkumu za největší domácí problém imigraci. Zdravotnictví na první místo dalo 30 procent dotazovaných a ekonomickou situaci 29 procent respondentů. Na dalších příčkách byla s drobným odstupem kriminalita, inflace a s 11 procenty rasová nesnášenlivost.

Hlavní domácí témata podle Britů

[Zdroj: Ipsos]

„I když obavy o fungování Národní zdravotní služby [National Health Service, NHS] oproti minulosti prudce klesly, NHS zůstává pro zemi vedle ekonomiky a inflace významným problémem. Přičemž se zřetelně liší důraz u tohoto tématu podle věku a stranických preferencí,“ upřesnil Mike Clemence.

Lidé se obávají privatizace NHS, růstu už tak vysoké účasti na zdravotní péči a výhrady mají i k čím dál horší dostupnosti zdravotní péče. Není bez zajímavosti, že Britové, jak vyplynulo z nedávných demonstrací, přitom ale dávají právě i imigraci do souvislosti s neutěšeným stavem ve zdravotnictví. A nejen v něm, ale i se sociálními službami a otázkou bydlení.

„Je nás tady prostě hodně. Zdravotní a sociální systémy nezvládají takový nápor lidí. Zvlášť, když stále noví přicházejí a oproti nám mají mnohé výhody,“ uvedla jedna z demonstrujících ve videu z londýnských ulic, které pořídil nezávislý mladý žurnalista, jenž sám pochází z přistěhovalecké rodiny, v minulých týdnech.

Její kolegyně ji doplňuje: „Problém je v tom, že ale tyto služby platíme my, ale těchto služeb se nám nedostává.“

V Británii čekají lidé na operaci kyčlí roky. A nejen na ni  

Nespokojení jsou v Británii nejen pacienti, ale i zdravotníci. Stávky nelékařského zdravotnického personálu, ale i lékařů se v zemi opakují. Důvodem jsou nevyhovují pracovní podmínky, přetížení a nedostatečné finanční ohodnocení.

Problém je i v drahém bydlení

Migrace je pro Brity důležitá také z hlediska sociální politiky. Platí to zejména pro bydlení. Zatímco migranti v Británii obývají hotelové budovy a činžovní domy, ceny nemovitostí a nájmů se stávají pro velkou část Britů nedostupné.

„Naši lidé žijí na ulici, ale migrantům platíme ubytování v hotelech, to přece není normální,“ rozčiluje se ve videu mladík, který v něm popisuje, kolik aktuálně platí za bydlení on i jeho starší otec.

Volby v Irsku rozhodne „Bydlení pro všechny“, píše Politico

Upozorňuje dále na to, že ubytování migrantů ho i další Brity stojí zhruba sto miliard korun, jak schválila vláda. Bez přístřeší a na ulici v Británii žijí desítky tisíc lidí. Bezdomovectví v Británii, ale nejen v ní, se stává i silným politickým tématem v každých volbách. Důvod je, že i lidé bez přístřeší jsou totiž voliči.

Kdo je tady nacista?

Otázka migrace se váže i ke kriminalitě. Ať už té, kterou páchají migranti, nebo té, kterou jejich přítomnost v Británii vyvolává ze strany Britů. Britové se ve videu shodují v tom, že nejde o rasismus či nesnášenlivost. Právě z toho je obviňují mnozí obhájci nabírání dalších migrantů do země.

Zemi totiž provázejí i demonstrace proti rasismu, za demokracii a vstřícné politice vůči migrantům. Ve videu nezávislého mladého žurnalisty je vidět, že se jich účastní i zástupci LGBT+ komunity. Ti se mu však k poměrům v zemi na rozdíl od těch, jež pak nazývají rasisty nebo nacisty, příliš vyjadřovat nechtějí.

Prague Pride vyzývá k toleranci, ale i propaguje tvrdý alkohol

Lze se ale domnívat, že mají obavy ze změny politických poměrů, jež by mohly přinést méně tolerance – v jinak velice kulturně rozmanité zemi, jakou je Velká Británie – nejen pro migranty, ale i pro ně samotné. To znamená, že se z politického hlediska stávají automaticky spojenci současného establishmentu s neřešenou imigrační politikou. A to bez ohledu na to, jaké problémy imigrace přináší. Genderová tématika a imigrace tak svým způsobem ztratila na významu. Mnohem důležitější je politika a kdo koho podporuje, volí a kdo je více vidět v médiích jako “ten tolerantní a demokratický”.

V Británii se potvrdil dlouho utajovaný skandál s infikovanou krví

Na druhé straně mnozí Britové odmítají, že by byli rasisté či nacisté, což je podobné jako v USA. Tam Američany s kritickým postojem k imigraci rovněž nazývají nacisty a rasisty.

„Nejsme rasisté, nacisté, jak nás někteří nazývají, ale chceme svoji zemi zpět,“ avšak tvrdí mnozí Britové ve videu z nedávných demonstrací.

„Je mi úplně jedno, jak mě budou nálepkovat, ale jsem tu, abych dal najevo nespokojenost se současnou politikou naší vlády,“ říká jeden z nespokojených Britů.

Náklady na imigraci, ale i škrty v policii

Do atmosféry v Británii promlouvá i ekonomika, zejména zdražování v posledních letech. A zatímco náklady na migranty si vyžadují další a další peníze, země například krátí kvůli úsporám peníze pro policii. Což pro agenturu AP potvrdil i Peter Williams, bývalý britský inspektor policie a nynější lektor na Liverpool Centre for Advanced Policing Studies.

„Hlavním přínosem pochůzkářů je to, že disponují stálým zdrojem informací. No, a ti nám dnes chybí, nejvíce ve čtvrtích obývaných menšinami,“ popsal dopady úspor v policii.

Život v Británii už není tak pohodlný jako spíše drahý

Na druhé straně Británie letos zažívá relativně solidní ekonomické výsledky. Zatímco evropské ekonomiky vykazují jen minimální míru růstů, britská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí rostla mezičtvrtletně o 0,6 procenta. Británie tak navazuje na hospodářské oživení z prvního čtvrtletí letošního roku. Tehdy vykázala tempo růstu 0,7 procenta.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here