MPSV digitalizaci dávek umí. Zaplatí i IT specialisty, tvrdí Trpkoš

0
511
mpsv
Foto: Úřad práce ČR

Příští rok se chystá Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] digitalizovat oblast zaměstnanosti a systém dávek pro osoby se zdravotním postižením [OZP]. I když to stojí nemalé peníze, investice se vyplatí. Softwary MPSV totiž fungují.

Dávková aplikace MPSV Jenda se v průběhu příštího roku rozšíří o několik dalších státních podpor. V pořadu serveru Seznam Zprávy Ptám se já o tom hovořil vrchní ředitel Sekce IT MPSV Karel Trpkoš.

„Oblast zaměstnanosti, s tou se chceme pohnout k 1.1. nebo někdy v průběhu prosince,“ uvedl v online pořadu.

Od příštího roku se tak zřejmě zdigitalizují žádosti o zařazení do evidence úřadu práce a žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Karel Trpkoš rovněž zmínil elektronizaci oblasti dětských skupin.

„Pak dětské skupiny, předškolní péče, tam počítáme s tím, že nové řešení nasadíme k 1.5.,“ jmenoval další z plánovaných kroků v elektronizaci agendy MPSV.

Od července příštího roku se počítá s redesignem dávky zahrnující čtyři stávající dávky. Tedy přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. O ně by si lidé prostřednictvím jedné žádosti mimo úřady práce žádali nově i přes portál Jenda. Nyní aplikace umožňuje žádat a dokládat potřebné dokumenty přes Jendu u přídavku na dítě, příspěvku na bydlení a rodičovského příspěvku.

„A k 1.9. bychom rádi udělali stejný redesign procesů tak, aby byly pohodlnější pro osoby se zdravotním postižením,“ jmenoval další oblast, kterou se chystá jeho oddělení v příštím roce digitalizovat, Karel Trpkoš.

MPSV zdigitalizuje dávky pro zdravotně postižené

To znamená, že veškeré dávky určené pro osoby se zdravotním postižením si tito lidé vyřídí od září příštího roku plně online. A jak v pořadu uvedl Karel Trpkoš, s postupnou digitalizací resortem spravovaných systémů je spokojený.

„Nejčetnější agenda je zaměstnanost, tam to budeme mít téměř z 90 procent pokryto. Nepojistné dávky budeme mít pokryté a dávky pro OZP budeme mít také pokryté,“ shrnul výkon své IT sekce.

Zároveň uvedl, že do oddělení kvůli digitalizaci systémů spadajících pod resort práce a sociálních věcí nabral 30 až 35 nových lidí, expertů na stavbu IT softwarů. A nejde o konečné číslo, dodal.

„My jsme v situaci, kdy ten nábor můžeme dělat postupně,“ vysvětlil.

Online lidé vyřídí nově příspěvek na bydlení a přídavek na dítě

Na otázku, jak se mu daří přivést zkušené IT pracovníky do státní správy v konkurenci s komerčním sektorem odpověděl, že na daném pracovním trhu dokáže být jeho oddělení jako zaměstnavatel konkurenceschopné.

„Držíme se toho, co nám umožňuje zákon a my to využíváme na maximum,“ řekl Trpkoš.

Ve srovnání s komerčním sektorem jsou platy v jeho IT sekci zhruba o 5-10 procent nižší. Ředitel odboru IT si podle něj přijde v průměru na 160 až 180 tisíc korun hrubého měsíčně.

Platy IT vývojářů se váží na výkonnost

Významné rozdíly v platech IT pracovníků pod jeho agendou ve srovnání s ostatními ve státní správě vysvětlil tím, že jejich platy se extrémně váží na výkon pracovníků. Tím se významně odlišují od zbytku státní správy.

„Výkonnostní odměnu mají moji lidé velmi tvrdě propsanou do kritérií. A to je pro státní správu totálně netypické,“ vysvětlil s tím, že mnozí pracovníci neobstojí a odcházejí.

Takový systém odměňování především v IT oblasti, která je velmi široká, považuje za naprosto fér záležitost.

„Ono to má jedno specifikum, já si ty peníze tvrdě vydělám,“ řekl s tím, že odměňování kvalitních IT expertů si zaslouží respekt, pokud chceme, aby digitalizace i v Česku fungovala tak, jak má.

Této skupině pracovníků podle něj nezáleží na tom, jestli pracují v Německu nebo třeba v Saudské Arábii. V cizině, respektive v rozvinutých regionech pracovala většina z nich.

„A my musíme vědět, že mu ten plat dáme. Anebo nedáme, ale pak tam nebude pracovat,“ dodal Trpkoš.

Veškeré výdaje, ale i úspory ve vztahu k vykonané práce pečlivě sleduje tak, aby se vložené peníze do projektů včetně pracovníků vrátily a zaplatily se, přiblížil svoji strategii.

„My dbáme na to, abychom měli všechno spočtený, jako v bankách,“ řekl s tím, že každou aktivitu plánují a její výsledek musí být vždy kladný, a dodal: „Jinak bych to nedělal.“

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here