Indie je ve varu. Policejní dobrovolník znásilnil a zavraždil lékařku

0
4908
indie
Protestující v Kalkatě / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Větší bezpečnost pro ženy žádají desítky tisíc lidí na opakovaných demonstracích, které právě zažívá Indie. Protesty vyvolal případ z minulého týdne, kdy ve státní nemocnici v Kalkatě znásilnili a zavraždili mladou lékařku.

O případu informuje agentura Associated Press [AP]. Podle ní demonstranti, kteří se shromáždili poblíž parlamentu v Dillí, drželi v rukou transparenty vyzývající k odpovědnosti za znásilnění a smrt jednatřicetileté ženy a lékařky.

Podobné protesty se konají i v Kalkatě, v Bombaji, Hajdarábádu a v dalších indických městech. Protesty, které začaly již 9. srpna, se odehrávají většinou poklidně, konstatuje AP.

„Po vyčerpávající 36hodinové směně usnula v přednáškové místnosti kvůli nedostatku vyhrazeného prostoru pro odpočinek. Druhý den ráno její kolegové objevili na pódiu její polonahé tělo s rozsáhlými zraněními. V souvislosti s tímto zločinem byl zatčen dobrovolný pracovník nemocnice,“ popisuje případ z minulého týdne server BBC.

Sdružení indických lékařů včera vyzvalo více než milion svých kolegů po celé zemi, aby v sobotu poskytovali pouze základní služby. Protestují tím proti brutálnímu znásilnění a vraždě lékařky. Jedná se o největší stávku indických zdravotníků za poslední dobu. Případ komentoval dokonce již indický premiér Naréndra Módí.

„Odsuzuji zvěrstva páchaná na ženách. Vnímám pobouření a rozhořčení, řekl Módí. 

Indické úřady byly zprvu hodně liknavé

Agentura AP uvádí, že rozhořčení a hněv lidí nad zločinem neutichá ani týden poté, kdy lékařku nalezli mrtvou na zakrvácené matraci na lékařské fakultě, kde pracovala.

„Uložila se ke krátkému spánku na koberci v přednáškovém sále poté, co pracovala téměř 20 hodin z 36hodinové směny,“ cituje agentura Reuters personál lékařské fakulty státní nemocnice v Kalkatě.

Následná pitva oběti potvrdila sexuální napadení. Nemocnice stejně tak potvrdila, že v souvislosti s tímto činem policie zadržela policejního dobrovolníka. Reakci indických úřadů zdravotníci ale vyhodnotili jako liknavou. Jejich protesty pak vedli k tomu, že státní úředníci, kteří začali případ vyšetřovat jako první, už byli obviněni z chybného postupu. Později policie na základě soudního příkazu předala případ federálním vyšetřovatelům.

Násilí na ženách v Indii není výjimečné. Jen v roce 2022 zaznamenala policie v Indii více než 31 516 zpráv o znásilnění. Což je o 20 procent více než v roce 2021. Data poskytla společnost National Crime Records Bureau. Podle ní další tisíce znásilnění zůstávají nenahlášeny a problematické je i vyšetřování vražd indických žen. Indické ženy nemají důvěru v tamní policii. I se obávají negativních dopadů, které jim může přinést nahlášení znásilnění. 

Indie a vztah k ženám

Znásilnění a vraždy žen se v Indii řeší týden co týden. Země nedávno například řešila případ, kdy se na indickou prezidentku Draupadí Murmúovou obrátila žena, která požádala o povolení podstoupit eutanazii poté, kdy ji v květnu skupinově znásilnili tři muži. Šestatřicetiletá žena uvedla, že poté ztratila chuť žít.

V Indii se blýská na lepší časy, rodí se plán proti HIV

Po útoku se žena obrátila na místní policejní stanici, kde její stížnost nejdřív odmítli řešit. Zpráva o znásilnění byla oficiálně podána a přijata, až když se oběť obrátila na výše postaveného policejního komisaře. Agresor byl následně obviněn ze znásilnění, nikoliv ale ze skupinového znásilnění, za které hrozí vyšší trest.

Podle deníku Daily Mail svou roli v případu mohlo hrát i to, že napadená žena je příslušnicí diskriminované skupiny dalitů neboli nedotknutelných. To je vrstva obyvatel bez tradiční kastovní příslušnosti a mnozí v Indii ji považují za nečisté. Odhaduje se, že k nim náleží přes 160 miliónů Indů. Většinu jich tvoří indičtí muslimové. Podle hinduistických pravidel a tradic se lidé jako nedotknutelní rodí, což je trest za hříchy spáchané v minulých životech.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here