Za covidové vakcíny lidé ani letos nic neplatí

0
230
vakciny
Fofo: Pixabay.com

I pro nadcházející sezonu respiračních nemocí zůstává očkování proti covidu-19 v plné úhradě ze zdravotního pojištění bez ohledu na zdravotní stav a věk očkované osoby. Naopak za vakcínu proti chřipce většina lidí i letos zaplatí.

Pro budoucí sezonu podzim-zima objednalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] více než 700 tisíc dávek očkovacích látek proti covidu-19. Prvních 500 tisíc jich výrobce do Česka doručí do konce září, zbylých 200 tisíc pak v prosinci.

„S příchodem chladnějšího počasí se zvyšuje riziko šíření respiračních onemocnění, včetně chřipky a covid-19. Očkování je nejúčinnější způsob, jak snížit riziko závažnějšího průběhu a chránit se před komplikacemi spojenými s těmito nemocemi,” uvedl na tiskové konferenci [14.8.] k očkování proti covidu a chřipce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Proti covidu-19 doporučují odborné společnosti aktuálně očkovat každý rok, ideálně před příchodem období s vyšším výskytem respiračních nemocí. To je zhruba od konce září. Stejně tak se každoročně očkuje proti chřipkovým virům. Tyto vakcíny už lidem zdravotní pojišťovny ale plošně nehradí. Jejich cena se pohybuje od 400 a více korun včetně podání vakcíny. Podle ministra Válka by mělo do Česka pro nadcházející sezonu nemocnosti dorazit kolem 900 tisíc vakcín proti chřipce.

Proti covidu se lidé očkují ještě méně než proti chřipce

Přesto, že je očkování proti covidu-19 bezplatné, zájem o něj je v české populaci minimální. Podle dat ministerstva zdravotnictví se u něj proočkovanost pohybuje v posledním roce kolem 3,8 procenta. A zájem o něj není ani mezi seniory, to je lidmi ve věku 65 a více let, kde proočkovanost dosahuje něco málo přes 14 procent. Od loňského září se pode údajů resortu v ČR vyočkovalo zhruba 408 600 dávek, přičemž 306 tisíc jich dostali lidé starší 65 let.

O covidové vakcíny nemají ve srovnání s těmi proti chřipce zájem ani lidé žijící v pobytových zařízení sociálních služeb. Zatímco proočkovanost proti chřipce se u této skupiny osob považovaných z pohledu zranitelnosti infekčními nemocemi za rizikové pohybuje kolem 55 procent, u covidu to není ani 25 procent [24,8 %]. Očkovat se proti oběma nemocem přitom odborníci doporučují právě lidem v sociálních zařízeních, včetně jejich zaměstnanců.

Proti covidu se očkují hlavně senioři, i jich je ale málo

„Očkování představuje jeden z nejúspěšnějších a nákladově nejefektivnějších nástrojů ochrany veřejného zdraví, které zachraňuje životy a zlepšuje zdraví. Očkování proti chřipce a covid-19 není výjimkou a je důležitým preventivním nástrojem ochrany veřejného zdraví,“ upozorňuje vedoucí oddělení epidemiologie a podpory zdraví MZ ČR Zdeněk Kyselý.

Zvážit očkování proti covidu doporučuje především lidem ve věku 60 a více let, chronicky nemocným lidem a lidem s oslabenou imunitou, například v onkologické léčbě, ale i pracovníkům ve zdravotnictví a sociálních službách.

Za očkování proti covidu ani letos lidé neplatí

Kvůli velmi nízké proočkovanosti proti covidu i chřipce chystá ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s úřadem vlády a zdravotními pojišťovnami na podzim kampaň, která má zvýšit zájem o očkování proti respiračním nemocem. Ostatně se tak děje každý rok, zájem o očkování tyto kampaně ale nezvyšují. Nejvyšší proočkovanost proti covidu vykazovala Česká republika stejně jako ostatní evropské země v roce 2021, kdy se začaly distribuovat první vakcíny proti covidu. Trend ale ovlivnila vládní nařízení, která podmiňovala vstup na většinu veřejných míst právě očkováním proti covidu. Lidem tak nezbývalo než se proti nemoci očkovat.

Evropská komise dál neříká vše ve věci nákupu vakcín proti covidu

Podání vakcíny proti covidu a chřipce zajišťují praktičtí lékaři a očkovací centra. Přičemž se nevylučuje aplikace obou vakcín najednou.

„Každý člověk se může nechat očkovat u svého praktického lékaře pro dospělé, ale pokud lékař z nějakého důvodu neočkuje, může se nechat očkovat u jakéhokoliv jiného praktika,” dodal ministr.

Seznam očkovacích míst najdou lidé na následujícím odkazu zde. Na ní resort zveřejní i seznam praktický lékařů, kteří ve svých ordinacích očkují i neregistrované pojištěnce.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here