S únikem moči se léčí víc pacientů, ale i bez léčby jich je stále hodně

0
888
moci
Foto: Freepik.com

Růst počtu pacientů léčených pro samovolný únik moči vysvětlují lékaři i screeningovým programem na včasný záchyt karcinomu prostaty u mužů. Přesto specialisté tvrdí, že se v ČR s inkontinencí léčí jen část lidí s tímto problémem.

U dětí do šesti let věku lékaři samovolný únik moči vysvětlují nevyzrálostí centrálního nervového systému, kdy jde o přirozenou záležitost, která se s věkem vyřeší. Pokud ale trpí únikem moči neboli inkontinencí mládež a dospělí, už jde podle nich o zdravotní problém, který si žádá odborný zásah. A ostych jde v takovém případě stranou.

„Problém inkontinence je, že se o ní téměř nemluví. Lidé se za ni do jisté míry stydí a nevyhledají odbornou pomoc, ačkoliv by jejich obtíže současná medicína mohla vyřešit, nebo minimálně zmírnit,“ říká Vladimír Velický, primář gynekologie Nemocnice Sokolov.

Odhaduje se, že až 20 procent žen v Česku trpí takzvanou stresovou inkontinencí, ale jen pět procent z nich vyhledá lékařskou pomoc. Další tisíce lidí, muži nevyjímaje, se potýkají s urgentní inkontinencí. Za ní často stojí infekce močových cest, neurologická onemocnění nebo patologické změny. Podle primáře Velického většina pacientů řeší únik moči pouze hygienickými pomůckami a návštěvě lékaře se vyhýbají.

„Řešení jejich problémů často existuje buď ve formě fyzioterapie neboli cíleného cvičení svalů pánevního dna, fyzikální terapie například speciálním přístrojem, nebo jejich kombinace. A to hlavně pokud jde o inkontinenci způsobenou ochabováním svalů pánevního dna,“ říká vrchní fyzioterapeutka Nemocnice Sokolov Alena Červenková.

Problém se projevuje například náhlými úniky moči při kašli, smíchu, pohybu. Někteří pacienti pociťují náhlé nucení na močení, které je tak silné, že nestihnou dojít na toaletu.

Léčbu pacientů s úniky moči ovlivnil i screening prostaty

Určitou změnu trendu v léčbě inkontinence ukazují data zdravotních pojišťoven, podle kterých pomalu přibývá léčených inkontinentních pacientů. Což lékaři vysvětlují i postupně zaváděným screeningem karcinomu prostaty u mužů a jeho případnou léčbou a možnou následnou inkontinencí. Dále i prodlužujícím se věkem lidí a delší dobou přežití. Například podle dat České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] se v roce 2019 s únikem moči léčilo přes 31 200 jejích klientů, o tři roky později v roce 2022 už jich bylo přes 33 tisíc a loni dokonce přes 35 tisíc.

„Stabilní počet pojištěnců s inkontinencí platil do roku 2021, kdy jsme těchto pacientů evidovali kolem 31 tisíc, v roce 2022 jich ale bylo již 33 tisíc a loni 35 tisíc,“ potvrzuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Kanadský chirurg úspěšně popularizuje zdravý řitní otvor

I tak ale dodává, že skutečný počet pacientů je podhodnocený, protože jde o velmi citlivé téma a mnoho pacientů se stydí o takových potížích s lékaři mluvit. Přitom lze někdy velmi jednoduchým postupem inkontinenci léčit. Nebo zmírnit či zabránit jejímu zhoršování, upozorňuje mluvčí pojišťovny.

K inkontinenci vede nadváha, obezita, kouření a lenost

Při léčbě úniku moči lékaři jako první přistupují ke konzervativní terapii. Pacientovi doporučí omezit aktivity náročné na fyzickou kondici, jako je zvedání těžkých předmětů. Lidé s nadváhou by měli nejdříve zhubnou, kuřáci přestat kouřit a více se hýbat. To s důrazem na posilovací cviky pánevního dna. V této fázi léčby lékaři předepisují rehabilitace a fyzikální léčbu. Jako je trénink močového svěrače, gymnastika pánevních svalů a elektrostimulace.

Typy úniku moči:
  • Stresová inkontinence se projevuje typicky úniky moči při fyzické aktivitě, při běhání, chůzi z kopce, skákání na trampolíně, zvedání břemen, při kýchnutí, kašlání a smíchu. Stresem se nemyslí stres psychický, ale zvýšení nitrobřišního tlaku, který je spojený s jmenovanými činnostmi. Při zvýšení nitrobřišního tlaku se tíha přenese na močový měchýř, a tím dojde k úniku moči.
  • Urgentní inkontinence je stav, kdy náhlým stahem svaloviny močového měchýře dojde k nechtěnému úniku moči. Může se projevit i ve formě nepříjemného častého nutkání na močení, kdy však k úniku moči nedojde, jde o hyperaktivní močový měchýř.
  • Smíšená inkontinence je nejčastější forma inkontinence, které je kombinací stresové a urgentní inkontinence.
  • Inkontinence z přetékání je přeplněný močový měchýř, kdy jde o obranný reflex, aby nedošlo k poranění stěny močového měchýře.

Pacientům v některých případech pomůže odvod moči cévkou, používání inkontinenčních a protetických pomůcek. Také léky tlumící stahy svaloviny močového měchýře, nebo ty, které zvyšují jeho kapacitu a posilují uzávěrové mechanismy. U žen v menopauze ordinují lékaři i hormonální substituční léčbu. Ta zlepšuje prokrvení a tím fungování močového měchýře. Při selhání konzervativní léčby přistupují lékaři k chirurgické léčbě, tou se nejčastěji odstraňuje takzvaná stresová inkontinence.

Vyšetření u urologa a mikční deník

Léčbou inkontinence se zabývají specialisté z oboru urologie, gynekologie a urogynekologie. Vyšetření v jejich ordinaci většinou začíná vstupním pohovorem, při kterém lékař zjišťuje rodinnou a osobní anamnézu [úrazy, porody, nemoci, aj.]. V dalším kroku pacient vyplní speciální dotazník a obvykle dojde na vedení mikčního deníku. To je několikadenní evidence příjmu a výdeje tekutin, pitného režimu, času a frekvence močení, počtu úniků moči a závažnosti nucení na močení.

I léčený nádor prostaty ve 4. stadiu dává šanci na přežití

S pomocí tohoto deníku lékař vyhodnotí příčiny zdravotních obtíží pacienta. V ordinaci urologa či gynekologa pacient dále podstupuje vyšetření pohledem, pohmatem a poklepem na močový měchýř. U mužů lékař provede vyšetření prostaty per rectum [vyšetření konečníku prstem, pozn. red.]. Lékař se zaměří i na BMI pacienta a jeho mobilitu. Vyšetření doplní o laboratorní analýzu krve a moči.

O dalších speciálních vyšetřeních rozhoduje lékař individuálně. Obvykle jde o urodynamické vyšetření, stress test, kalibraci močové trubice, cystoskopické vyšetření a uroflowmetrii, to je vyšetření proudu moče.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here