Slovensko stejně jako Česko řeší THC u dětí. Legalizaci konopí ale nechystá

0
124
deti
Praha centrum 2024 / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Jak chránit děti a mladistvé před návykovými látkami? Dopady užívání látek, jako jsou THC, HHC nebo HHC-P, u dětí rozebíral slovenský komisař pro děti s českým ochráncem veřejných práv na včerejším [13.8.] jednání v Brně.

Jednání se zaměřilo převážně na potraviny obsahující látky, jako jsou THC, HHC a HHC-P. Slovenský komisař pro děti Jozef Mikloško požádal českého ombudsmana Stanislava Křečka o sdílení poznatků z oblasti závislostí dětí a mladistvých na návykových látkách. Znepokojuje ho zejména vážná situace kolem závislostí u mládeže a trh s potravinami s obsahem návykové látky THC, HHC a HHC-P.

Na Slovensku máme přibližně 1,1 milionu dětí do 18 let. To je významná část naší populace. Proto je nutné, abychom věnovali zvýšenou pozornost hrozbám spojeným s volným prodejem psychomodulačních látek. Jako je HHC, ale i další látky, které se pohybují na hranici legálnosti,“ uvedl slovenský komisař pro děti Mikloško.

Závislosti se podle něj podstatně častěji objevují u dětí s problémy v rodině. Tyto děti trápí zejména pocity nejistoty a selhání. Komisař Mikloško sdílel s českým ombudsmanem také zkušenosti s fungováním instituce ochránce práv dětí na Slovensku. A pozval ho na Slovensko, aby viděl, jak tato instituce pracuje v praxi. To proto, že český ombudsman se teprve připravuje na zřízení dětského ombudsmana a národní lidskoprávní instituce [NHRI]. To podle něj umožní zabývat se problematikou systémově.

Rozdílné legislativy v Česku a na Slovensku

Ze setkání, které provázela debata odborníků na závislostní problematiku u mládeže, vyplynulo, že Slovensko hledá cesty, jak zajistit vyšší ochranu dětí a mladistvých před závislostmi na návykových látkách. Tamní legislativa ale je stále krok za českou. České zákony již reagují na nové návykové látky tak, že je formou nařízení vláda přidává na seznam zakázaných látek.

Vláda zakáže i další kanabinoidy odvozené od HHC a THC

Na Slovensku se však musí s každou nově příchozí drogou změnit zákon. Než zákon projde celým procesem, který trvá měsíce, jsou škodlivé látky na trhu běžně dostupné. I proto se slovenský komisař v současné době snaží o uzákonění zákazu prodeje potravin s obsahem látek THC, HHC a HHC-P.

Zkušenosti se závislostí dětí a mladistvých na návykových látkách na Slovensku jsou alarmující. Jsem rád, že jsem mohl slovenskému komisaři pro děti společně s odborníky z řad toxikologů, lékařů a policistů představit jednotlivé kroky, které již Česká republika v boji proti prodeji návykových látek uskutečnila,“ řekl k tématu ombudsman Křeček.

Mládež končí na detoxifikaci kvůli pervitinu a THC. Lůžek je málo

Rovněž ocenil vystoupení ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha a vědeckého poradce Národního drogového koordinátora Viktora Mravčíka. Zároveň zdůraznil, že dětský ombudsman by se měl v Česku začlenit do stávající instituce veřejného ochránce práv příští rok. Novelu zákona o veřejném ochránci práv čeká druhé čtení ve Sněmovně.

Legalizace konopí v Česku a dopady u dětí a mládeže

Česká vláda, která dlouhodobě bojuje s prodejem potravin s návykovými látkami, zároveň pracuje na takzvané legalizaci konopí v Česku. Má to i ve svém programovém prohlášení. Tuzemský národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil [ODS], který ke konci srpna končí ve své funkci, aby dál působil jako poradce premiéra Petra Fialy [ODS] v dané problematice, již vypracoval studii, v níž spočítal, kolik miliard korun přinese zvažovaná legalizace konopí v Česku do státního rozpočtu. Proti takzvané legalizaci konopí v Česku ale ostře vystupují adiktologové i pediatři.

Adiktologové i dětští praktici odmítají komercializaci konopí

„S takzvanou legalizací konopí nesouhlasím. I po diskuzi s kolegy, praktiky, ale i psychiatry. Prostě máme k tomu negativní postoj. Myslím, že i v současné době do jisté míry nějaká benevolence ke konopí v Česku existuje, uvedla v nedávném podcastu Zdravé Zprávy předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Alena Šebková.

Tak, jak je to prezentováno, a zejména ta komercionalizace, to prostě není dobře. A zase dáváme našim občanům, a zejména našim dětem, signál, že něco, co bychom asi tolerovat neměli, tolerovat budeme,“ dodala s tím, že výsledek legalizace konopí se dá předpokládat již nyní.

Systém pediatrické péče skončí, varuje za dětské praktiky Šebková

„Takže až budu v ordinaci mluvit s těmi 13letými dětmi, tak vedle toho alkoholu, budeme řešit nejspíš i tu marihuanu. Já bych tedy byla ráda, abychom se toho nedožili,“ vyjasnila s tím, že již nyní české děti a mládež drží přední místa v žebříčcích závislostí v Evropě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here