Penta Hospitals staví svůj vůbec první Alzheimer Home

0
453
Alzheimer_Home
Ilustrační foto: Alzheimer Home

Do dvou let otevře Penta Hospitals nový Alzheimer Home s kapacitou 111 lůžek v Bystřici nad Pernštejnem. Půjde o první zařízení tohoto typu, které si nechá postavit podle vlastních potřeb. Na projektu spolupracuje s Penta Real Estate.

Svůj první developerský projekt na výstavbu nového sociálního zařízení pro pacienty s demencemi v Bystřici nad Pernštejnem zahájil holding v první polovině srpna. Se zahájením provozu se počítá podle vedení skupiny v druhé polovině roku 2026. A jak říká generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková, jde o první zařízení projektované potřebám skupiny, respektive zařízením Alzheimer Home přímo na míru.

„My jsme se dosud soustředili na roli poskytovatele zdravotnických a sociálních služeb. To znamená, že jsme budovy přebírali už hotové, nebo jsme si je nechali vlastníkem na míru přizpůsobit našim potřebám. Tím, že si Bystřici stavíme sami, je od počátku navržena přesně podle našich představ o tom, jak má vypadat kvalitní moderní sociální zařízení,“ vysvětluje rozdíly Vaculíková.

Neptáte se, Vy jste pan Novák, ale ptáte se: Jak se jmenujete?

Zařízení v Bystřici nad Pernštejnem tak bude podle jejích slov vlajkovou lodí udávající podobu i dalších zařízení Alzheimer Home. V Bystřici již odstartovaly přípravné práce, se kterými zároveň běží výběrové řízení na zhotovitele stavby. Samotné zahájení provozu nového domova je v plánu na druhé pololetí roku 2026. Pod značkou Alzheimer Home dnes Penta Hospitals v České republice provozuje čtyřiatřicet zařízení.

Alzheimer Home v Bystřici jako první developerský projekt

Výstavbu nového domova se zvláštním režimem v Bystřici považuje Vaculíková za významný milník ve strategii firmy i z dalšího důvodu. Při jeho stavbě skupina spolupracuje s technickým týmem a sesterskou skupinou Penta Real Estate. Právě ta se zabývá investicemi do realit, převážně v segmentu kanceláří, bytů a retailu. Aktuálně vede v České republice a na Slovensku přes dvacet projektů.

„Možnost spojit síly a know-how v rámci skupiny Penta se logicky nabízela. Věříme, že nezůstane jen u této pilotní spolupráce a najdeme obchodní model dlouhodobě atraktivní pro obě strany,“ uvedl k nové spolupráci Matěj Hrubý, Business Development Manager společnosti Penta Real Estate.

Alzheimer Home Chelčice získal od ČAS Certifikát Vážka®

Zároveň souhlasí s tím, že výstavba zaměřená na bydlení pro seniory se zajištěním zdravotních a sociálních služeb má vzhledem ke stárnutí populace velký potenciál.

„Zvažujeme její zahrnutí i v některých dalších chystaných projektech,“ dodal Hrubý.

V zařízení se počítá s jedno nebo dvoulůžkovými pokoji

Budovu nového domova se zvláštním režimem v Bystřice nad Pernštejnem navrhli projektanti ve spolupráci s odborníky z přidružených oblastí tak, aby co nejvíce odpovídala potřebám jeho budoucích obyvatel, tedy osobám s demencemi a omezenou osobní soběstačností.

Projekt budovy počítá s aktivizační společenskou místností, se zázemím pro lékaře, prostorem pro kadeřnictví, pedikúru a multifunkční kapli. A dobrou zprávou je i to, že ke stavbě patří zahrada.

„Klienti zde najdou nejen komfortní prostředí, ale také špičkovou zdravotnickou a sociální péči,“ říká k nově budovanému zařízení Ivan Černovský, ředitel divize Alzheimer Home.

Alzheimer Home: Pracovníci nosí barevná trička kvůli klientům

Umístění zařízení v Bystřici je mezi městskou částí Sídliště II a novou čtvrtí rodinných domů na Forotě. Celý objekt domova je projektovaný jako bezbariérový s celkovou kapacitou 111 lůžek v jedno nebo dvoulůžkových pokojích. Počítá se s tím, že se budova rozdělí do čtyř samostatných sekcí tak, aby se v ní její obyvatelé cítili jako doma. Pokoje umístěné v přízemí budou mít navíc přímý vstup do zahrady domova, která bude zároveň sloužit jako zázemí pro aktivizační práci s klienty, nebo kulturní a společenský program.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here