České dráhy prodávají šest železničních poliklinik

0
1735
ceske_drahy
Ilustrační foto: Freepik.com

Zavedené železniční polikliniky v České Třebové, Nymburku, Olomouci, Ostravě, Plzni a Praze nabízejí ke koupi České dráhy. Jejich šéf Michal Krapinec uvedl, že výběrovým řízením na jejich prodej i zjistí, jaký je o ně zájem.

Do konce roku 2027 jsou jmenované polikliniky pronajaty skupině Agel miliardáře Tomáše Chrenka. Polikliniky provozuje společnost Dopravní zdravotnictví, a. s. spadající do portfolia skupiny. Její současná smlouva o nájmu s ČD vyprší na konci roku 2027.

„Jsme přesvědčeni, že se České dráhy musejí soustředit na svůj hlavní byznys – dopravu – a ne na něco, s čím už řadu let nemají žádné zkušenosti. Prostřednictvím výběrového řízení chceme zjistit, jaký by byl o železniční zdravotnictví zájem, a to dříve, než současný nájem vyprší,” uvedl k zahájení výběrového řízení předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.

Pokud nabídky zájemců ale nebudou dost atraktivní, připouští i možnost, že by se šest nabízených poliklinik pronajímalo i po roce 2027 za nově ujednaných podmínek. Dopravce upozorňuje, že jedna ze základních smluvních podmínek zní, že potenciální kupující se zaváže k zachování provozu zdravotnických zařízení po dobu deseti let od podpisu smlouvy o převodu části závodu.

České dráhy a železniční polikliniky

Zájem o prodloužení pronájmu železničních poliklinik má i jejich stávající provozovatel skupina Agel, jak potvrdila její mluvčí Radka Miloševská.

„Agel má i nadále zájem provozovat zdravotnická zařízení v České Třebové, Nymburku, Olomouci, Ostravě, Plzni a Praze. Konkrétní záležitosti týkající se podobných obchodních rozhodnutí však standardně komentujeme až po jejich oficiálním uzavření,” uvedla mluvčí.

Moravské nemocnice sdružily síly v novém neuroonkologickém centru

Záměr prodat polikliniky pronajímané firmě Agel schválilo představenstvo ČD letos lednu. Podle tehdejších informací serveru e15 chtějí dráhy prodejem získat více než miliardu korun. Server Zdopravy.cz dříve uvedl, že předložení návrhu na prodej železničních poliklinik do konce roku 2024 spadá do systému odměn pro šéfa drah Krapince.

Přihlášku a podmínky výběrového řízení najdou zájemci na webu Českých drah. Podávat přihlášky pak mohou nejpozději do konce letošního září.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here