Nemocnice Jablonec má nové přístroje a rozšiřuje služby

0
952
nemocnice_Jablonec
„Nové CT se širokým detektorem nám poskytuje vynikající kvalitu obrazu ve velmi rychlém čase. Díky tomu dokážeme ve stejném čase vyšetřit více pacientů než v minulosti,“ říká primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Jablonec Jaromír Frydrych. / Foto: Nemocnice Jablonec

Radiologie Nemocnice Jablonec má nejmodernější CT ve střední Evropě. Denně na něm vyšetří padesát pacientů. Nemocnice chce s inovacemi pokračovat a s novou magnetickou rezonancí se zapojit i do screeningu karcinomu prostaty.

Radiodiagnostické oddělení Nemocnice Jablonec v poslední době prochází významnou modernizací. Jen v loňském roce radiologové investovali do nových technologií 88 milionů korun. Loni uvedli do provozu dva klíčové přístroje, magnetickou rezonanci Philips Ingenia Ambition X 1,5T a také počítačový tomograf Philips Spectral CT 7500. Jde o vůbec nejmodernější CT ve střední Evropě.

„S novými investicemi do našeho přístrojového vybavení přinášíme pacientům v rámci naší oblasti zlepšení poskytované zdravotní péče. Nové CT se širokým detektorem nám poskytuje vynikající kvalitu obrazu ve velmi rychlém čase. Díky tomu dokážeme ve stejném čase vyšetřit více pacientů než v minulosti,“ říká primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Jablonec Jaromír Frydrych.

Denně v Jablonci na novém CT vyšetří v průměru padesát pacientů. Nový systém je také šetrnější ke zdraví pacientů i personálu, protože je vystavuje výrazně nižší dávce ozáření, než je tomu u starších systémů. Pořízení nových přístrojů přináší zvýšení dostupnosti péče pro celý region.

Nemocnice Jablonec: Až o polovinu kratší čas vyšetření

Významnou roli v moderní diagnostice podle Frydrycha začíná čím dále více hrát také umělá inteligence, kterou moderní přístroje využívají. I díky ní získává personál ihned kvalitní snímky, čímž se výrazně šetří čas a eliminuje nutnost provádět opakované skeny. Tohoto přínosu si primář Frydrych cení u nového CT i magnetické rezonance.

„Co se týká obrazové kvality, domníval jsem se, že rozdíl oproti předchozímu ‚magnetu‘ nebude tak významný. Nicméně díky nové technologii rychlého zobrazování máme k dispozici snímky ve vynikající kvalitě,“ říká.

Dodává, že dříve na oddělení nebyli schopni tyto 3D sekvence dělat rutinně, protože trvaly velmi dlouho. Nyní ale dokáží plnohodnotné vyšetření mozku provést za patnáct minut. Úspora času je minimálně desetiminutová.

Nemocnice Pelhřimov modernizuje z dotace REACT-EU

Vyšetření kolena se zkrátilo z průměrných dvaceti na třináct minut a podobně. Vůbec jsem nečekal takový progres a jsem opravdu nadšený, protože u všech vyšetřovaných pacientů máme konzistentně dobrou kvalitu snímků,” vysvětluje.

Modernizace vybavení jablonecké nemocnice byla možná díky finančním prostředkům z evropského fondu REACT-EU, které pokryly veškeré pořizovací náklady.

„V rámci evropských dotací jsme obměnili všechny čtyři velké přístroje, nejen CT a magnetickou rezonanci, ale také skiagrafii a mamograf,“ doplňuje primář Frydrych.

V regionu je třeba posílit screening rakoviny prostaty

Radiodiagnostické oddělení jablonecké nemocnice poskytuje celé spektrum výkonů – mimo jiné vyšetření mozku, míchy, prsů, srdce a břišních orgánů. Nové CT otevřelo jabloneckému týmu možnosti detailnějšího vyšetření u pacientů se sníženou funkcí ledvin nebo obratlových těl páteře.

Spektrální počítačový tomograf také dokáže snáze detekovat ischemii mozku. Nová magnetická rezonance zase umožňuje vyšetřit obézní pacienty díky širšímu průměru tunelu. Jablonecká nemocnice navíc hodlá v nákupech moderního vybavení pokračovat, zapojit se chce i do screeningu rakoviny prostaty.

„Chceme naši nemocnici dále rozvíjet, v nejbližší budoucnosti plánujeme zapojení do onkoscreeningu prostaty i dalších programů. Proto investujeme vysoké částky z různých zdrojů, v roce 2024 to bude zhruba 80 milionů korun,“ přibližuje letošní investice ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Žena se soudí s městskou nemocnicí v Jablonci o deset milionů

Podle primáře Frydrycha nemocnice plánuje pořízení dalšího přístroje, tentokrát výkonné tříteslové magnetické rezonance.

„Pacientů s podezřením na toto onemocnění je mnoho a čekací lhůty jsou dlouhé. Už nyní vyšetřujeme prostatu u deseti mužů týdně a jsme v podstatě zoufalí, protože nám telefony nepřetržitě drnčí a musíme dávat termíny nezřídka až za tři měsíce. A to je u pacientů s podezřením na zavážené onemocnění dlouhá čekací lhůta,” vysvětluje primář Frydrych.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here