Investice do péče o bezdomovce v USA rostou. A vyplácí se

0
164
bezdomovce
Foto: Freepik.com

Do zdravotní péče o bezdomovce v USA vstupují i silné společnosti a míří do ní stále více peněz. Průběžná péče o ně šetří peníze za akutní výjezdy a pobyty v nemocnicích. Navíc veřejnost je z bezdomovectví frustrovaná.

Systém zdravotní a sociální péče o bezdomovce v amerických státech s jejich vysokým podílem se ve srovnání s Evropou hodně rozrůstá. Poptávka po ní je ze strany pojišťoven i měst vysoká. Veškerá péče o bezdomovce ale nezačíná a nekončí u nabídky výměny použité jehly za jinou sterilní pro případné podání drogy. O fungování péče o bezdomovce, kteří jsou často nemocní a závislí na drogách, píše americký server ABC News.

„Nejrychleji rostoucí kategorií lidí, kteří se stávají bezdomovci, jsou ve skutečnosti starší dospělí. A největší populace bezdomovců v zemi žije tady na jihu Kalifornie,” říká Sachin Jain, generální ředitel společnosti Scan Group, která provozuje zdravotně pojistný plán Medicare Advantage v Kalifornii, Arizoně, Nevadě, Texasu a v Novém Mexiku.

„A řekl jsem si, s tím přeci musíme něco udělat,“ dodává Jain.

To byl i důvod, proč zhruba před třemi lety založila společnost nový program zvaný Healthcare in Action. V programu sdružuje lékaře, nelékařské zdravotníky i zdravotní asistenty a sociální pracovníky, kteří se starají výhradně o lidi bez přístřeší přímo na ulici.

Mobilní týmy vyrážejí do ulic s platební kartou

Tito pracovníci podle Jaina vytvářejí síť zdravotních služeb poskytovaných lidem na ulici nebo kdekoliv jinde, kde se právě ocitají. Pokud s tím souhlasí, nabídnou jim i GPS zařízení. To proto, aby je mohli vyhledat a zajistit pro ně včas léky nebo základní zdravotní péči a pomoc. Vyměňují jim i skleněné dýmky, které často používají ke kouření pervitinu, cracku nebo v posledních letech hodně rozšířeného fentanylu. Do terénu vyráží mobilní skupina pracovníků podle Jaina s firemní platební kartou. Z ní potřebným lidem koupí jídlo, vodu, v akutním případě z ní uhradí odvoz k základnímu ošetření do zdravotnického zařízení.

„Máme tady obrovský problém a máme spoustu zdravotních plánů a organizací, které říkají, že nás nutně potřebují,“ říká k rostoucí poptávce po jejich službách Jain.

Na ubytovnách přibývají senioři. A výjimkou nejsou i děti

Týmy zdravotníků v Healthcare in Action se tak podle něj rychle rozrůstají. Potřeba je totiž obrovská. Dnes provozují své služby v sedmnácti komunitách, včetně oblastí kolem měst Long Beach a West Hollywoodu. Od svého spuštění před třemi lety se Healthcare in Action postarala podle Jaina o více než 6 700 pacientů bez domova a zvládla zhruba 77 000 diagnóz, od schizofrenie až po cukrovku. Do trvalého nebo dočasného bydlení se jí podařilo umístit asi tři sta lidí.

Zdravotní a sociální péče o pacienty přímo na ulici

Jedním z pouličních zdravotníků pečujícím o lidi bez domova v L.A. je Daniel Speller. Jeho běžný pracovní den vypadá tak, že s pomocí navigace vyráží se svou dodávkou do čtvrtě plné stanů a plachet, pod kterými žijí tito lidé. Aktuálně vyhledává pacienty s rozsáhlými ranami na končetinách poté, co užili pouliční drogu xylazin, původně prostředek pro zklidnění koní a dobytka, jenž tito lidé kombinují s fentanylem. Jedním z jeho pacientů je i šestačtyřicetiletý Nick, kterého našel spát na chodníku a který měl otevřené a zanícené rány na končetinách.

„Byl jsem tak vyděšený. Myslel jsem, že přijdu o nohu, než jsem je potkal,” řekl Nick a zajíkal bolestí poté, kdy mu Speller nohu ošetřil dezinfekcí.

„Tito lidé mi zachránili život,“ ale i dodal s tím, že se mu z hladu točí hlava.

Každý občas také smrdí, říká lékařka Armády spásy

Speller tak obratem požádal dalšího člena týmu, aby na firemní kartu dojel koupit cheeseburger a limonádu. Daniel Speller říká, že lidé na ulicích často duševně nemocní a závislí na drogách, se zkrátka nestarají o to, že mají navštívit lékaře nebo užívat nějaké léky. Proto se jejich nemoci zhoršují a rány rozšiřují. Nakonec se tito lidé předávkují nebo umírají na léčitelné stavy, dodává.

Proto je jednou z nejčastějších činností pouličního zdravotníka převazování zanícených ran, podávání antipsychotických injekcí a léčba chronických nemocí. Uživatelům drog zajišťují sterilní nástroje, aby zamezili šíření infekcí při jejich sdílení. Investice do pouliční zdravotní a sociální péče se podle něj vyplatí. Snižují se tím drahé výjezdy záchranné služby a hospitalizace těchto pacientů. To šetří peníze zdravotním pojišťovnám, upozorňuje Jain.

Mít přístřeší a bydlení je podle něj vzácné, cílem Healthcare in Action je ale udržet pacienty dostatečně zdravé, aby žili stabilní a nezávislý život, řekl. Ne všichni takovou pomoc ale chtějí, dodává zároveň.

Do péče o bezdomovce se v Kalifornii investuje

Jak již uvedl Jain, poptávka po týmech pouličních zdravotníků v Kalifornii rychle roste. A důvody jsou zřejmé. Vysoké výdaje systému za pohotovostní výjezdy ke kolabujícím lidem bez domova i jejich následné ošetření v nemocnicích. Z jejich nárůstu je navíc stále více frustrovaná široká veřejnost. To vše se odráží ve veřejných pobídkách na podporu těchto služeb, které rok od roku narůstají. Jelikož si s bezdomovci města a státy zkrátka nevědí rady. Například West Hollywood, město v západní části L.A., uzavřelo s Healthcare in Action tříletou smlouvu s měsíčním plněním 47 000 dolarů [cca 1,08 mil. Kč] výhradně určeným na péči o bezdomovce. Rovněž může společnost vykazovat výdaje na péči o bezdomovce jednomu z programů Medicaid, který je určený pro chudé.

Pouliční medicína se ale nemůže podle Marie Cantwellové, zdravotní konzultantky, která pracovala jako ředitelka Medicaid v Kalifornii v letech 2015 až 2020, spoléhat pouze na úhrady Medicaid. Její provozovatelé musí podniknout i jiné finanční kroky stejně jako to udělala Healthcare in Action.

„Medicaid nikdy nebude platit vysoké marže. Proto musí dále přemýšlet o tom, jak udržet provozy v chodu,” řekla.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

Jmenovaná společnost tak dnes podle jejího šéfa Jaina úspěšně získává finance na pouliční medicínu jak ze speciálních programů pojištění pro chudé Medicaid, tak ale umí úspěšně uzavírat smlouvy se zdravotními pojišťovnami v Kalifornii na financování základního ubytování pro pacienty bez domova a na krytí jejich kaucí. Stejně tak se jí dostává podpory od nemocnic a charitativních organizací.

Peníze na péči se daří získávat

Společnost založila i vlastní zdravotní plán, z něhož se tyto bohulibé činnosti financují. Daří se jí získávat prostředky od městských samospráv a rovněž zařazuje některé pacienty bez domova do zdravotního plánu Scan. Dost starších lidí s nízkými příjmy má podle Jaina nárok na pokrytí péče ze systému Medicaid a Medicare [hrazená péče o osoby starší 65 let, pozn. red.].

Společnosti se tak daří od svého založení navyšovat objemy získaných prostředků na zajištění pouliční péče. Plán měl v roce 2023 obrat ve výši 4,9 miliardy dolarů, to oproti částce 3,5 miliardy v roce 2021.

Lidé v USA platí za léčbu i miliony. Když je nemají, vezmou jim domy

Nicméně i přes rostoucí podpory péče o osoby bez domova Jim Withers, zakladatel termínu „pouliční medicína“, který zajišťuje péči o bezdomovce v Pittsburghu, varuje před modelem financování prostřednictvím masivních finančních pobídek.

„Obávám se, že korporatizace pouliční medicíny a kapitalismus napadnou to, co jsme budovali převážně jako poslání sociální spravedlnosti mimo tradiční systém zdravotní péče,” řekl s tím, že ulice nikdo nevlastní.

A na to je podle něj třeba myslet i při péči o sociálně slabé skupiny osob, které na nich žijí.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here