Proti covidu se očkují hlavně senioři, i jich je ale málo

0
1887
covidu
Foto: Freepik.com

Za poslední rok se v Česku proti covidu-19 naočkovalo 408 tisíc osob, z nich 306 tisíc byli senioři. Což jsou, i jak upozorňují zdravotní úřady, velmi slabá čísla. V Česku žije přes 2,37 milionu starobních důchodců.

Od září 2023 do současnosti se v Česku proti covidu-19 naočkovalo 408 tisíc lidí, to odpovídá podílu zhruba 3,8 procenta populace. Proočkovanost proti covidu ukazuje statistika na webu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Ministerstvo zdravotnictví stejně jako odborníci vnímá, že klíčem v prevenci je očkování zejména zranitelných skupin a osob, které o tyto skupiny pečují, tedy zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. A to nejen proti covidu-19, ale i proti chřipce a dalším respiračním onemocněním,” uvedl k tématu mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Doporučený interval očkování proti covidu-19 je podle ministerstva jednou ročně ideálně na podzim. Resort podle Jakoba vyvíjí aktivity ke zvýšení proočkovanosti u zranitelných skupin a osob ve vyšším riziku vážného průběhu nemoci, například ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb a praktickými lékaři.

Přesto se proti covidu-19 v posledním necelém roce v Česku očkovalo 408 tisíc lidí, z toho 306 tisíc seniorů, kteří jsou považováni z hlediska nákazy za zranitelné osoby. A to je velmi slabé číslo. Podle dat České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] [k 30.6.2024] v Česku žije přes 2,37 milionu starobních důchodců a dalších přes 412 tisíc invalidních důchodců.

Šíření covidu v Evropě sílí, v Česku se ale očkuje málo

Většina evropských zemí, která sleduje šíření covidu-19 v populaci, vykazuje v posledních týdnech rychlejší nárůsty počtu nakažených.

„Aktivita viru SARS-CoV-2 začala asi o šest týdnů dříve než v létě 2023, ale trendy v počtu testovaných vzorků nebo jejich pozitivitě jsou srovnatelné,” píší ve zprávě o šíření infekcí zástupci Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC].

Podle informací Státního zdravotního ústavu [SZÚ] na území České republiky převažuje varianta viru označovaná jako FLiRT. Podle ústavu ale nejde o nijak zvlášť nebezpečnou variantu koronaviru.

„Nezvyšuje frekvenci závažnosti infekce a neočekává se, že by mohla významně snížit účinnost vakcíny,” uvedl SZÚ.

Ochota nechat se očkovat proti covidu souvisí s důvěrou ve stát

Aktuálně v nemocnicích pobývá s covidem-19 podle dat MZ ČR devětadvacet pacientů, tři z nich jsou na jednotkách intenzivní péče.

Podle vyjádření Marie Van Kerkhoveové, epidemioložky Světové zdravotnické organizace [WHO], podle výsledků z 84 zemí mezi testy na koronavirus již několik týdnů roste podíl pozitivních výsledků. Nyní podle ní přesahuje deset procent. V Evropě činí podíl pozitivních testů více než 20 procent, dodala Kerkhoveová.

Na šíření koronaviru mezi lidmi ukazují i výsledky monitoringu odpadních vod. Podle nich je virus v populaci rozšířený silněji, než ukazují zdravotní statistiky infekcí.

Epidemioložka Kerkhoveová rovněž připomněla, že na letošních letních olympijských hrách v Paříži vyšel test na covid-19 pozitivně u více než čtyřiceti sportovců.

Na covid se příliš netestuje, data jsou podhodnocená

V Česku se v posledních dvou týdnech počet zachycených případů v pracovních dnech pohybuje většinou nad stovkou. V pondělí tohoto týdne jich ale bylo 185. Testuje se však minimálně, ve čtvrtek podle dat ministerstva provedli zdravotníci 145 PCR testů a 671 antigenních testů. Testy, které si lidé sami zakoupí a otestují se doma, se ale nikde nevykazují. Statistická data o šíření nemoci tak budou zkreslená.

Nákaza covidem v práci se u nemoci z povolání nepromlčuje

Od doby, kdy se do Česka začaly dovážet vakcíny proti covidu-19 [v roce 2021], se vyočkovalo více než 19 milionů dávek vakcíny. Alespoň jednu dávku dostalo 69 procent dospělých a 82 procent osob starších 65 let.

Počty podaných dávek vakcíny proti covidu-19
Sezona 23/24 22/23 21/22 20/21
Počet podaných dávek očkování 408 618* 1 224 888 6 669 177 10 714 461**

[Zdroj: Očkování proti koronaviru, MZ ČR *do 08/08/2024, **podávaly se obvykle dvě dávky]

Nicméně je třeba dodat, že v prvním roce dostupnosti vakcín očkování proti covidu-19 podmiňovalo vstup na mnohá veřejná místa. I to sehrálo podstatnou roli v zájmu o něj. Do konce srpna 2021 zdravotníci podali 10,7 milionu dávek, za dokončené očkování se tehdy považovaly dvě dávky. V očkovací sezoně 2021/22 bylo podáno dalších 6,7 milionu dávek, v následující už jen zhruba pětina. Od září 2023 do současnosti pak očkování proti covidu-19 v Česku dostalo 408 tisíc osob.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here