Král Karel se vzdal části zisku z pronájmu pobřeží pro veřejné blaho

0
833
kral_Karel
Král Karel s chotí Camillou na návštěvě Královské akademie dramatických umění. / Foto: Royal.uk

Vleklá krize nejen britského zdravotnictví, ale i celkový růst nákladů na život běžných Britů, vedly k tomu, že král Karel vládu nedávno požádal, aby nárůst zisku pro královskou rodinu z pronájmu pobřeží využila pro veřejné blaho.

Nová zpráva o financích britské královské rodiny a o portfoliu jejích nemovitostí je po období špatných zpráv o zdravotních potížích členů rodiny opět optimistická. Král Karel a jeho rodina letos inkasovala 1,1 miliardy liber [cca 32,3 mld. Kč]. To je podstatně více než loni, kdy zisk britské královské rodiny činil 442,6 milionu liber [cca 13 mld. Kč].

O personálním a finančním stavu královské rodiny píše článek “U.K. royal family gets financial bosst from offshore wind nad palaces” uveřejněný v New York Times [NYT]. Ten se odvolává na pravidelnou výroční zprávu, která každý rok slouží jako základní vodítko vývoje majetku britské královské rodiny. Zpráva jako hlavní zdroj jejích příjmů uvádí pronájem pobřeží na výstavbu větrných farem.

Výsledek je, že se příjmy královské rodiny od vlády zvýší podle takzvaného „Sovereign Grant“ v letech 2025 až 2026 na 132 milionů liber [cca 3,9 mld. Kč], to z předchozích 86,3 milionu liber [cca 2,5 mld. Kč].

Celá staletí totiž platí, že čistý zisk britského majestátu směřuje k britské vládě. A ta zase na oplátku královské rodině posílá každým rokem fixní částku, která pokrývá její potřeby.

„Od roku 2012 pak tato platba nabyla formy ´svrchovaného grantu´, jehož výše se vypočítává procentem ze zisků z majetku krále,“ vysvětlují NYT.

Král Karel nedávno požádal, aby se očekávaný nárůst zisku z pronájmu pobřeží využil pro veřejné blaho. Bývalá vláda Rishiho Sunaka tak odsouhlasila snížení „svrchovaného grantu“ na dvanáct procent očekávaného ročního čistého zisku z původních 25 procent.

Král drží s lidem. Nechal mu v přepočtu čtyři miliardy

O tom, že nejde o žádné drobné, svědčí následující výpočet. Pokud by příspěvek zůstal na hodnotě 25 procent, král by obdržel 275 milionů liber [cca 8 mld. Kč] namísto 132 milionů liber [cca 3,9 mld. Kč].

„Takový prudký nárůst příjmů by mohl poškodit popularitu královské rodiny v časech, kdy Británie prochází krizí stoupajících životních nákladů,“ neodpustil si ovšem americký list.

Život v Británii už není tak pohodlný jako spíše drahý

Výkonný šéf Majetku koruny Dan Labbad v královské výroční zprávě uvedl, že růst zisku je krátkodobé povahy. A dodal, že v příštích letech se „příjmy a oceňování opět normalizují.“

V separátní zprávě o financování monarchie publikované královskou rodinou pak stojí: Počet návštěvníků Buckinghamského paláce a Windsorského hradu se vrátil letos na „předcovidovou úroveň.“ Vstupné se stalo dalším zdrojem příjmů královské rodiny a vzrostlo na 19,8 milionu liber [cca 493 mil. Kč]. Což je dvakrát víc než v roce předchozím.

Dokument však také zdůrazňuje náklady 10letého projektu opravy Buckinghamského paláce a opravy Windsorského hradu. Jeden projekt plánuje nahrazení vodních pump a nádrží na hradě a letos si vyžádá částku 465 000 liber [cca 14 mil. Kč] z celkových nákladů ve výši 10,59 milionu liber [cca 313 mil. Kč].

I provoz paláce něco stojí…

Britská Auditorská národní kancelář, která sleduje veřejné výdaje, oznámila, že celkové náklady na opravu Buckinghamského paláce dosáhly 369 milionů liber [cca 10,8 mld. Kč]. I to, že rozpočet některých projektů byl překročen. Práce na východním křídle paláce se protáhly o dva roky a oproti odhadu se prodražily o 78 procent.

Částečně je na vině pandemie a inflace, ale i skutečnost, že bylo třeba odstranit předem netušené množství azbestu. Podle kanceláře se ale daly tyto problémy očekávat.

V Británii čekají lidé na operaci kyčlí roky. A nejen na ni  

Zpráva zveřejněná palácem podala výroční výkaz nákladů a podrobnosti o tom, jak král vynakládal prostředky ze svrchovaného grantu. I to, jak se královská rodina vyrovnala s nastalými okolnostmi a účastnila se veřejných a charitativních akcí.

Král Karel a členové rodiny se účastnili 2 300 akcí

Členové rodiny, jak uvádí zpráva, se zúčastnili 2 300 akcí v Británii a v zahraničí. Což je podstatně méně než před pandemií, kdy se královna Alžběta II. a její rodina zúčastnili 3 200 oficiálních akcí.

Snížil se i počet členů královské rodiny, kteří se zúčastňují oficiálních akcí. To kvůli rozhodnutí prince Harryho a jeho manželky Meghan odstoupit ze své role v roce 2020 a smrti prince Philipa a královny.

Diagnóza rakoviny stanovená králi Karlovi počátkem tohoto roku a Catheriny, princezny z Walesu, znamenala, že se dvě nejznámější osobnosti rodiny dočasně stáhly z veřejného života. I když král nadále vykonával své ústavní povinnosti.

Po téměř třech měsících života v ústraní se král Karel ke svým veřejným povinnostem vrátil, když se nedávno zúčastnil ceremoniální přehlídky v Londýně. Také platí, že zdravotní problémy budou nadále omezovat jejich veřejná vystoupení. Podle četných detailů obsažených ve zprávě obdrželi král a princezna 27 620 přání brzkého uzdravení.

„Podle zprávy o zdraví jeho veličenstva a princezny z Walesu bude během jejich rekonvalescence veřejných vystoupení méně,“ konstatuje zpráva.

Avšak jen od dubna loňského roku do dubna letošního roku král podnikl 464 veřejných vystoupení, od recepcí pro zahraniční hosty až po návštěvu soutěže Eurovision v Liverpoolu.

Buckinghamský palác podle zprávy zaznamenal pokrok i v dalších bohulibých oblastech. Palác oznámil, že 11,4 procenta jeho zaměstnanců pochází z etnických menšin. V roce 2025 by to mělo být 14 procent. Genderové rozdíly ve mzdách se snížily ze 4,2 procenta na dvě procenta.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here