Švédský dálkový plavec do špinavé řeky Seiny prostě nevlezl

0
32253
plavec
Švédský plavec Victor Johansson / Foto: Swedish Olympic Committee

Dnešního dálkového plavání na 10 km na olympiádě v Paříži se nezúčastnil švédský plavec Victor Johansson. O den dříve ze závodu odstoupil kvůli obavě, že voda v Seině hrozí nákazou. Zmínil, že někteří plavci již měli střevní potíže.

Zatímco někteří sportovci udělají pro účast na olympijských hrách cokoli, někteří stále ještě upřednostní své zdraví před sportovním úspěchem, slávou i penězi. Patří k nim i pětadvacetiletý švédský dálkový plavec Victor Johansson. Ten na vlastní žádost odstoupil z finálního závodu den před jeho konáním. A to kvůli vysokému riziku a obavě, že voda v Seině, v níž se závod konal, obsahuje vysoké množství nečistot.

„Je kolem toho spousta informací, co ale víme jistě, že tady lidé onemocněli. I když koncentrace nečistot v řece klesla, zdá se, že není dobré startovat,“ citoval plavce švédský list Dagens Nyheter.

Johansson ve svém vyjádření a zdůvodnění odstupu ze závodu nikoho konkrétního nejmenoval, ale hovořil o zdravotních problémech triatlonistů.

„Triatlonisté byli ve vodě zhruba 20 minut, a i když to bylo tak krátce, někteří onemocněli. My budeme v té vodě dvě hodiny,” vysvětlil důvody svého odstupu bývalý juniorský mistr Evropy v závodě na 800 metrů.

Švédští sportovci vědí, že zdraví je nejdůležitější

Švédský nadějný plavec dodal, že během závodu na 10 km může plavec spolykat až půl litru vody. Jeho slova docela korespondují s tvrzeními uvedenými ve švédských médiích. Podle nich národní triatlonistka Tilda Manssonová onemocněla a zvracela několik dnů poté, kdy závodila v ženské soutěži 31. července. Její tým veřejně ale nepotvrdil souvislost jejích střevních problémů s vodou ze Seiny.

Organizátoři olympijských her v Paříži společně s mezinárodní plaveckou federací World Aquatics prohlásily, že koncentrace enterokoků a bakterií E.coli v řece nepřekročily povolenou hranici. Dálkoví plavci tak absolvovali seznamovací trénink v řece a ve čtvrtek [8.8.] se uskutečnil i závod žen.

„Dnešní výsledky byly považovány za ´velmi dobré´ podle limitních hodnot World Aquatics pro E.coli a enterococci ve všech čtyřech testovacích bodech na maratonské plavecké trati,“ uvedli v prohlášení zástupci obou organizací.

Stejně tak uvedli, že se dálkové mužské plavání uskuteční pouze po nové analýze odebraných vzorků vody ze Seiny. K rozboru podle nich došlo v noci na pátek [9.8.].

Vzdát se závodu kvůli riziku nákazy doporučil Johanessovi i lékař švédské olympijské výpravy Lykke Tamm.

„Po pečlivém zvážení všech okolností ve vztahu k Victorovi moje doporučení zní, aby neplaval v Seině za současných podmínek. Zdraví je nejdůležitější,” řekl Tamm.

Štěstí vzniká ve střevech, vyplatí se na ně myslet

Finální závod v dálkovém plavání se dnes přes všechny obavy sportovců a jejich týmů v Seině přesto uskutečnil. A zlatou medaili v disciplíně získal sedmadvacetiletý maďarský sportovec Kristóf Rasovszky s náskokem 2,1 sekundy před Oliverem Klemetem z Německa. Bronzovou medaili vybojoval Dávid Betlehem, který za svým vítězným krajanem zaostal o 16,3 sekundy.

Pro zajímavost dodejme, že v dálkovém plavání reprezentoval Českou republiku Martin Straka, který se v závodě dostal na 20. místo. Česko tak na pařížských olympijských hrách dosud získalo dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. Jak se aktuálně Martin Straka zdravotně cítí, není známo.

Vyčištění Seiny plné splašků vyšlo na miliardy korun

Koupání veřejnosti v pařížské Seině zakazovalo město bezmála sto let. Díky olympijským hrám však investovalo do jejího vyčištění a modernizace kanalizačního systému, který do řeky přiváděl odpadní splašky, přes 1,4 mld. eur [cca 35 mld. Kč]. Vedení města se rovněž zavázalo, že do letošních letních olympijských her bude řeka v Paříži čistá a vhodná ke koupání.

Ještě před zahájením olympijských her přesvědčovala o zdravotní nezávadnosti Seiny veřejnost sama starostka Paříže Anne Hidalgová. Ta si v řece nedaleko radnice a katedrály Notre Dame pár metrů zaplavala kraula v neoprenovém obleku.

„Voda je velmi dobrá. Trochu chladná, ale není to špatné,“ řekla v polovině července starostka Paříže.

Do Seiny sliboval “skočit” i francouzský prezident Emmanuel Macron. Avšak na jeho sliby prozatím nedošlo. Z akce se omluvil kvůli napjaté politické situaci po předčasných parlamentních volbách. Alespoň tak vysvětlil svou nepřítomnost na koupání nejvyššího vedení města v Seině.

Paříž po sto letech nabídne městské koupání v Seině

Nicméně zřejmě ani miliardové čištění řeky a modernizace pařížské kanalizace čistou vodu v Seině nezajistilo. Minulý týden pořadatelé her kvůli vysokému množství bakterií údajně po deštích zrušili plavecké tréninky triatlonistů a přeložili i závody mužů.

Jelikož kontrola kvality vody tento týden ve středu ale ukázala zlepšení a podle pořadatelů her a mezinárodní plavecké federace World Aquatics nepřekročila koncentrace enterokoků a bakterií E.coli povolenou hranici, dálkoví plavci absolvovali trénink a nakonec i páteční plavecký závod.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here