Prague Pride vyzývá k toleranci, ale i propaguje tvrdý alkohol

0
1707
prague_pride
Ilustrační foto: Freepik.com

Letošní festival LGBT+ komunity Prague Pride tradičně nabádá k toleranci a úctě ke všem lidem a tématem letošní akce je rodina. V propagaci akce se ale objevuje i alkohol, to i ten takzvaně tvrdý. A ten je v Česku skutečně problém.

Duhový festival Prague Pride, který se tento týden koná v Praze, vyvrcholí v sobotu 10. srpna průvodem z Václavského náměstí směrem k Letenským sadům, kde se jeho účastníci pobaví v takzvaném Pride Parku. To je místo s hudební produkcí, prodejními stánky a doprovodným zábavním programem. A také, jak zdůrazňují organizátoři akce, ideální místo k občerstvení.

„Partnerem festivalu je letos taky Absolut a ty tak můžeš spojit příjemné s užitečným. Přijď podpořit LGBT+ komunitu a osvěž se u toho drinkem!,“ vyzývají na své facebookové stránce organizátoři festivalu.

Součástí této výzvy je fotografie duhové lahve s vodkou s obvyklým obsahem alkoholu kolem 30 až 50 procent. Což je podle odborníků u akce, která oslovuje zejména mladé lidi, vážný problém. Problém je vazba tohoto druhu propagace i ve vztahu k tématu akce, jíž je rodina.

Kdo nepije, není Čech. Konference o alkoholu změnu asi nepřinese

Je to totiž právě alkohol, který stojí za rozvrácením nejedné rodiny a také za násilím všeho druhu páchaném na lidech, dětmi nevyjímaje. To potvrzují i statistiky. Z nich vyplývá, že nepříjemnou situaci kvůli konzumaci alkoholu jinou osobou zažilo v posledních 12 měsících téměř 15 procent dospělých a více než polovina dospívajících. Domácí násilí pod vlivem alkoholu zasahuje podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila [ODS] bezmála dvě procenta rodin. A svědky domácího násilí bylo v posledním roce opakovaně přibližně sedm procent dětí a dospívajících.

Prague Pride propaguje alkohol a peníze čerpá i od státu

Výše uvedená čísla jsou znepokojivá. Vysoká míra užívání alkoholu a s ním spojené násilí mají závažné důsledky pro společnost. A souvisí s tím i propagace alkoholu. A ta na akci, která hovoří o toleranci, otevřenosti, přátelství, absenci násilí, a hlavně o rodině, minimálně překvapuje. Stejně jako upoutávka na nákup vstupenky [cena 1 390 Kč] do VIP prostoru, kde se lidé mimo jiné potěší v herní zóně a tour busu od Red Bullu, výrobce energetických drinků.

Lékaři volají po regulaci prodeje energy drinků

Organizátoři Prague Pride očekávají, že se do závěrečného průvodu letos zapojí až 70 tisíc lidí. A tak se dá předpokládat, že se sponzory akce problémy nemá. Nabízí se ale otázka, zda to mají být u akce zaměřené na rodinu sponzoři z oblasti výroby a obchodu s návykovými a zdraví škodlivými látkami.

Ještě problematičtější jsou pak příspěvky z veřejných rozpočtů, tedy daní a odvodů daňových poplatníků. Akci stejně jako v minulých letech například podpořil Magistrát hlavního města Prahy. Letos na slavnosti LGBT+ komunitě přispěl částkou 700 tisíc Kč. A nechybělo ani vyvěšení duhové vlajky na budovu pražské radnice na Mariánském náměstí.

Barevné prapory a možný střet zájmů náměstka Pospíšila

Barevné prapory vyvěsily na svých budovách i ministerstva zahraničních věcí a vnitra. Celý týden visí barevné vlajky i na sloupech osvětlení na pražské Národní třídě. Dopravní podnik jimi vyzdobil tramvajové linky 17 a 27.

„Jsem rád, že jsme u příležitosti zahájení festivalu Prague Pride na balkoně budovy magistrátu slavnostně vyvěsili duhovou vlajku na znamení tolerance, odvahy a respektu k druhým,“ řekl k této příležitosti Jiří Pospíšil [TOP 09], náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata. [Na foto vpravo, zdroj: HMP].

Sám Jiří Pospíšil se přitom hlásí k duhové komunitě. I zde se nabízí otázka, zda podpora akce Prague Pride od města, kde má na starosti kulturu právě Pospíšil, není střetem zájmů.

Na druhé straně se ale Prague Pridu i letos musel obejít bez peněz od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Od něj proti minulým letům žádné peníze organizátoři nečerpají.

„Platí, že tento festival v současné době již několikátý rok MPSV žádnou formou nepodporuje,“ vyjasnilo na úvod letošního festivalu vedení ministerstva.

Děti se otravují paralenem i ibalginem. A často je zapíjí alkoholem

Zároveň potvrdilo, že finanční podpory se festivalu dostávalo za minulého vedení resortu. Připomeňme, že MPSV vede od prosince roku 2021 šéf lidovců Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Jeho předchůdkyní byla sociální demokratka Jana Maláčová [SOCDEM].

Spotřeba alkoholu v Česku

Jakkoli je jistě správná myšlenka tolerance vůči nebinárním a jiným osobám, podle odborníků ale není v případě Česka správná tolerance vůči alkoholu. Ten i z veřejných peněz podpořená Prague Pride ale podporuje.

Na vysokou spotřebu alkoholu v Evropě, ale i konkrétně v Česku, nedávno upozornila ve své zprávě o spotřebě alkoholu i Světová zdravotnická organizace [WHO]. Česko je podle této zprávy po Gruzii a Rumunsku třetí evropskou zemí [podle regionálního členění WHO, pozn. red.] s nejvyšší spotřebou čistého alkoholu na hlavu. A nejen to. Česká republika spadá do desítky zemí světa s nejvyšší spotřebou alkoholu.

„Evropa stále drží nezáviděníhodný rekord nejenom v největší konzumaci alkoholu na osobu, ale také v nejmenším počtu abstinentů,” uvedl ke statistice expert na veřejné zdraví a poradce regionálního ředitele WHO Hanse Klugeho Gauden Galea.

Lidé z LGBTQ vykazují více rizik, že se u nich rozvine cukrovka

Celosvětový průměr spotřeby alkoholu činí přibližně dvě sklenky vína nebo dvě malá piva denně. Podle WHO už takové množství vypitého alkoholu ale představuje vyšší zdravotní riziko. A mnohé evropské země tento průměr násobně přesahují, jako třeba i Česko.

Z aktuální zprávy WHO sledující celosvětovou spotřebu alkoholu vyplývá, že Evropané starší 15 let vypijí 9,2 litru čistého alkoholu na hlavu ročně. Celosvětový průměr je 5,5 litru alkoholu na osobu a rok. A sedm z deseti zemí světa s nejvyšší spotřebou alkoholu připadá na EU a patří mezi ně Česká republika, kde lidé vypijí v průměru 13,3 litru na osobu ročně. Se svou spotřebou je tak ČR na třetím místě za Gruzií s 14,3 litry alkoholu na hlavu a Rumunskem se spotřebou 17 litrů čistého alkoholu na osobu ročně.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here