Bolest při léčbě rakoviny slinivky mírní ozařování blízkého nervu

0
807
slinivky_brisni
Vědci z izraelského Sheba Medical Center vyvinuli novou ozařovací metodu, která podstatně snižuje bolesti způsobené rakovinou slinivky břišní. Terapie už se používá v klinické praxi ve Spojených státech. / Foto: Sheba Medical Center

Vědci z izraelského Sheba Medical Center vyvinuli novou ozařovací metodu, která podstatně snižuje bolesti způsobené rakovinou slinivky břišní při léčbě. Svůj objev publikovali v odborném časopise The Lancet.

Metoda spočívá v zaměření radioterapie na celiakární plexus [dříve solar plexus, pozn. red.], tedy nerv, který se nachází v břiše. Jedná se o největší z plexusů, systému nervů v autonomním nervovém systému. Zasahuje do bránice, sleziny, jater, tenkého střeva, nadledvin, ledvin a pohlavních žláz. Nerv se nachází za slinivkou břišní. O metodě informuje v článku “Breakthrourgh at Israel institute: Lifesaving treatment for world´s deadliest cancer” list The Jerusalem Post.

„Rakovina slinivky, která nemocnému působí velkou bolest, je jedno z nejnebezpečnějších nádorových onemocnění. Pokud se odhalí pozdě, což se stává často, vede během několika měsíců k úmrtí. Vědci z Sheba Medical Center vyvinuli novou metodu, která pacienta během agresivní léčby ve snaze zachránit jeho život, ochrání před bolestí,“ popisuje list.

Velká bolest je pro rakovinu pankreatu příznačná, protože se slinivka nalézá velmi blízko centrálního nervu zvaného solární plexus. A nádor na slinivce má tendenci tlačit na tento nerv nebo do něj proniknout, což je příčinou velkých bolestí.

Rakovina slinivky patří mezi nejčastější zabijáky. Dá se jí i předejít

Lékaři dosud od této bolesti pacientům ulevovali podáváním tišících léků. V případě, že tyto léky nepomáhaly, dostávali pacienti injekce přímo do nervu.

Výsledky studie ozařování nervu u slinivky břišní

Nyní jsou tu výsledky nového výzkumu, který začal před několika lety. Studie prověřovala léčebnou metodu jednorázovým ozářením vysokou dávkou radiace zaměřenou na nerv u pankreatu. Výzkum vedl šéf Radiation Institute, doktor Jacob Lawrence, který na něm spolupracoval s kolegy z Israel Cancer Association.

Mezinárodní studie provedená v USA, Kanadě, Polsku, Portugalsku a v Izraeli zahrnula 125 pacientů, kterým radiologové ozářili jednorázovou vysokou dávkou celiakární plexus. A 53 procent z nich potvrdilo podstatné snížení bolesti po této léčbě a znatelné zlepšení kvality života. Zjištěné vedlejší účinky byly většinou zanedbatelné, pacienti hovořili o únavě a žaludeční nevolnosti v den zákroku.

Riziko nádoru slinivky zvyšují její záněty i genetická mutace

Podle časopisu Lancet jsou výsledky studie důležitým milníkem. Nová metoda je v USA již součástí postupu léčby rakoviny slinivky břišní a pro většinu amerických pacientů je běžně dostupná.

Ozařování nervů u slinivky mírní bolesti při její rakovině

Nová metoda vyvinutá v izraelském Sheba Medical Center využívá jednorázového silného radioaktivního zásahu, který bolest utlumuje. Jde o méně invazivní možnost léčby s mírnými vedlejšími účinky. V USA je tato metoda k dispozici pro většinu pacientů.

„Bolest je hlavní příčinou utrpení pacientů s rakovinou slinivky,“ říká doktor Lawrence.

A dodává: „Je to intenzivní bolest, která ovlivňuje každodenní život pacientů a jeho kvalitu. V případech, kdy se bolest zvyšuje, léčba pacientů vyžaduje větší dávku morfinových léků, které ale mají vážné vedlejší účinky. Nová léčba ozařováním je relativně jednoduchá a může podstatně omezit utrpení pacienta.“

Česko otevřelo další screening, tentokrát rakoviny slinivky břišní

Celiakární plexus je složitá síť nervů umístěná v dutině břišní poblíž slinivky. Pokud nádor slinivky tlačí na tyto nervy nebo do nich pronikne, způsobuje to velkou bolest. Tradiční metoda utišení této bolesti spočívala v zablokování tohoto nervu anestetickými injekcemi, léčbou známou jako blok celiakárního plexu.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here