Bodnutí do jazyka je zvlášť nebezpečné, varují záchranáři

0
307
bodnuti
Foto: Pixabay.com

Po bodnutí hmyzem se u většiny lidí objeví červený pupen, který svědí. To však nejde o alergii, ale reakci na hmyzí jed. Ránu stačí omýt vodou, mýdlem a chladit, radí záchranáři. Rizikem jsou hmyzí bodnutí do jazyka, například při pití a jídle.

Kvůli bodnutí hmyzem mají v posledních týdnech napilno i záchranáři ve Zlínském kraji. Oproti loňskému období jim v regionu přibylo zhruba o polovinu výjezdů k pacientům s alergickou reakcí na hmyzí bodnutí.

Ostrý komár útočí na Olomoucku. Můžou za to zahrádkáři

Zatímco loni od začátku července do 5. srpna záchranářské týmy ve Zlíně vyjely zhruba k 85 takovým událostem, za stejné období letos je to 120 případů. Reakce pacientů na bodnutí jsou podle záchranářů různé.

„Velmi časté jsou bodnutí do jazyka při konzumaci jídla či pití. Tímto bychom chtěli apelovat na veřejnost, aby si dávala pozor při konzumaci jídla či pití, které hmyz přitahují,“ upozorňuje tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková.

Za zvlášť nebezpečné považují záchranáři popíjení nápoje v plechovce, jelikož do ní není vidět. A jsou to zejména slazené nápoje, které hmyz přitahují.

Červený otok po bodnutí není vždy alergickou reakcí

Po bodnutí hmyzem se u většiny lidí objeví červený svědivý pupen. Podle Netopilové Sluštíkové ale nejde o alergickou reakci, nýbrž o reakci na hmyzí jed. Takovou ránu podle ní stačí omýt vodou a mýdlem a přiložit na ni studený obklad. U bodnutí včelou je třeba ještě co nejdříve odstranit žihadlo s jedovým váčkem.

„Pokud okolí rány nepříjemně svědí, nebo pokud se objeví velký otok, který se šíří i mimo místo vpichu, popřípadě kopřivka, je dobré postižené místo ošetřit pomocí dostupného antihistaminika, například Fenistil gelu,“ radí mluvčí zlínských záchranářů s tím, že není od věci užít i léky proti alergii.

Pacient by měl být pod zvýšeným domácím dohledem, volat linku 155 ale není nutné. Lokální alergické reakce mohou trvat několik dnů.

Uštknutí zmijí obecnou je řídké. Ne každá zmije pustí jed

Naopak těžké alergické reakce po bodnutí hmyzem už si žádají rychlý zásah zdravotnických záchranářů. Jelikož jsou velmi nebezpečné a zasahují celý organismus, kdy se svědění kůže nebo kopřivka rozlézají po celém těle.

„K tomu se přidávají další příznaky jako otoky krku, chrapot, ztížené dýchání, zarudnutí obličeje, návaly horka, zrychlený puls, prudký pokles krevního tlaku, nevolnost, zvracení, průjem, mdloba a v těch nejkritičtějších případech i ztráta vědomí a zástava dechu,“ vyjmenovává příznaky těžké alergické reakce Netopilová Sluštíková.

Pokud se kterýkoli z těchto příznaků objeví, je nutné volat ihned linku 155. Zvlášť nebezpečná jsou i bodnutí při konzumaci jídla, kdy otok ztěžuje dýchání.

Hmyz údajně dráždí pestré oblečení a pronikavé parfémy

Častější péči o pacienty po bodnutí hmyzem v těchto měsících potvrzuje i primář urgentního příjmu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Michal Pisár. Tamní zdravotníci podle něj na oddělení v létě ošetří desítky pacientů s následky po takovém bodnutí.

Repelentní náramky hmyz neodpudí, zjistil Státní zdravotní ústav

„Nedávno jsme ošetřili na urgentním příjmu paní, kterou přivezla záchranka s anafylaktickým šokem, bodla ji vosa do třísla. A minulý týden přivezli muže, který měl desítky bodnutí,“ popisuje čerstvé případy primář Pisár.

K vosímu pobodání u muže došlo poté, co zvedl kámen, pod kterým sídlilo vosí hnízdo.

„Měl štěstí, reakce byla pouze mírná,” dodal primář.

Hmyzímu bodnutí se dá zcela zabránit jen těžko. Riziko se dá údajně alespoň snížit nenošením jasného a barevného oblečení. Rovněž se má za to, že hmyz přitahují pronikavé vůně parfémů. A zopakujme, že při konzumaci jídla a pití ve venkovním prostředí je třeba jej zakrývat a více kontrolovat, zda v něm není vosa, včela nebo jiný bodavý hmyz. Lidé, kteří trpí alergiemi, nesmí zapomenout nosit adrenalinový autoinjektor.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here