Pro děti vládních úředníků se otevře školka v Suchardově vile

0
1046
vladnich
Ilustrační foto: Freepik.com

Předškolní děti vládních úředníků se již v příštím roce dočkají péče v atraktivní vile sochaře Stanislava Suchardy v pražském Bubenči. Úřad vlády ČR atraktivní vilu zmodernizuje a zřídí v ní tři dětské skupiny.

Zájem o ně je mezi státními zaměstnanci prý veliký. Vila z roku 1907 navržená architektem Janem Kotěrou původně sloužila jako ateliér sochaře Stanislava Suchardy, dnes je stavba kulturní památkou. Zhruba od poloviny příštího roku stavba poslouží jako zázemí pro děti vládních zaměstnanců poté, kdy se vrátí do práce. Umísťovat do zařízení budou moci děti již od šesti měsíců věku.

„Velkou výzvou samozřejmě bylo najít vhodný prostor, kde bychom mohli poskytovat péči o děti hned v několika dětských skupinách. Máme totiž u mnoha resortů, jako jsou například ministerstvo financí, zahraničních věcí, zemědělství, životního prostředí nebo průmyslu a obchodu ověřené, že o dětské skupiny je mezi zaměstnanci státní správy velký zájem a jejich kapacity jsou poměrně rychle obsazené,” vysvětluje v tiskové zprávě vedoucí Úřadu vlády ČR [ÚV ČR] Jana Kotalíková.

Objekt podle ní musel vyhovovat hlavně nárokům pro zázemí pro péči a vzdělávání malých dětí. Dříve než se zařízení s kapacitou až osmadvacet dětí otevře, čeká ho několikamilionová rekonstrukce.

Suchardova vila se musí nejdříve zmodernizovat

Podle vrchního ředitele Sekce pro právo a ekonomiku ÚV ČR Filipa Mináře důvodem je, že současné uspořádání stavby nevyhovuje potřebám zařízení pro malé děti.

„Rozhodli jsme se zde provést nejen nezbytné úpravy, ale i modernizaci technologií. Díky ní se významně sníží energetická náročnost, a to o jednu třetinu,” říká k plánované modernizaci budovy Minář.

Suchardova vila tak podle něj potřebuje rozsáhlejší stavební zásah. Počítá se se zateplením fasády a výměnou oken. Zapracovat mají stavebníci i na odvětrávání budovy, jelikož její suterén je vlhký a vytápění zastaralé. Stejně tak se podle Mináře počítá s úpravou vnitřních prostor tak, aby vyhovovaly péči o malé děti. Náklady na rekonstrukci se podle Mináře mají pohybovat řádově v milionech korun, částečně je pokryjí dotace z Národního plánu obnovy [NPO]. Teď úřad soutěží dodavatele stavebních prací, s úpravami začne na přelomu roku.

Úředníci pražského magistrátu otevřeli další školku pro svoje děti

V bubenečské vile se mají podle Kotalíkové otevřít celkem tři dětské skupiny pro osmadvacet dětí. Přičemž jedna z nich bude určena pro děti od šesti měsíců věku, kdy děti od šesti do dvanácti měsíců věku smějí pobývat nanejvýš ve čtyřčlenné skupině a vždy s dětmi mladšími čtyř let. Zbylé dvě skupiny mají navštěvovat děti od jednoho roku do doby, než půjdou do školy.

„Jedná se o významný krok v podpoře rodin a v možnostech sladění pracovního a soukromého života jak našich zaměstnanců na úřadu, tak i dalších úředníků ze státních institucí,“ dodává k novému zařízení určenému pro děti státních zaměstnanců Kotalíková s tím, že služba rozšíří portfolio benefitů a zajistí flexibilní podmínky pro profesní růst vládních zaměstnanců.

O dětské skupiny nemají obce zájem, vláda už ano

Na podporu zřizování takzvaných dětských skupin, které jsou obdobou mateřských škol a dřívějších jeslí, má Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] vyčleněno z NPO sedm miliard korun. Vyčerpat je má nejpozději do poloviny roku 2026. A problém je, že o tato zařízení nemají obce a města zájem. Jejich stávající zařízení pro předškolní děti jim stačí pokrýt poptávku. Navíc míní, že poptávka po nich už nebude vzhledem k nízké porodnosti tak velká jako dosud. V druhé polovině května resort uvedl, že zatím přijal žádosti o podporu dětských skupin v objemu 700 milionů korun.

O nezájmu svědčí i to, že program resort otevřel již před rokem a termín jeho ukončení pro mizivý zájem již třikrát prodlužoval. Naposledy do konce letošního roku. Přesto ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] věří, že se peníze z kapitoly podaří vyčerpat.

„Náš cíl je vytvořit tisíce míst, abychom rodičům byli schopni nabídnout model flexibility a oni nemuseli čekat s návratem do práce, protože jim tříleté dítě do zařízení vezmou až další rok v září,” řekl na semináři letos v květnu k čerpání evropských peněz na dětské skupiny ministr Jurečka.

Na dětské skupiny má MPSV sedm miliard korun, ale zájem o ně není

Podle něj poptávka po volných kapacitách vzroste po zkrácení čerpání rodičovské na tři roky. Svou roli v zájmu o místa v předškolních zařízeních sehraje podle něj i rozšíření částečných úvazků. A dále to, že novela zákoníku práce dává zaměstnavatelům povinnost držet původní pracovní místo rodičům dítěte minimálně po dobu dvou let.

Peníze se případně přesunou jinam

Vedení municipalit o dotace na zřizování dětských skupin přesto nemají zájem. Někteří z nich se obávají klesající porodnosti a problému s využitím míst v dětských skupinách. S tím souvisí požadovaná udržitelnost takového zařízení, kterou EU stanovuje na deset let. Z toho minimálně prvních pět let pro děti. Dalších pět let už může jít o provoz jiné služby.

Dotace pro obce na dětské skupiny se rozjíždějí jen zvolna

Pokud se peníze přesto nepodaří naplno využít, vláda se bude podle Jurečky snažit o jejich přesun do jiné oblasti.

 

„I když se starostům může zdát, že peak [vrchol, pozn. red.] mají za sebou a počty dětí půjdou pomalu dolů, tak bych byl opatrný. Celá řada rodičů by se ráda vracela do práce dřív než ve třech letech dítěte. Říkají nám to i data,” dodal Jurečka a nyní i potvrdila mluvčí úřadu vlády Jana Kotalíková.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here