Ve výplatě dávek někdy pochybí i sociální správa, ukazuje praxe

0
1993
socialni_sprava
Foto: Freepik.com

Ve výplatě dávek nemocenského pojištění někdy pochybí i sociální správa. A je jen na samotných příjemcích, aby výši a dobu výplaty podpory sami sledovali, případně se ohradili. Jinak o peníze přijdou.

O tom, že ani Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], která má správu sociálního pojištění a výplaty dávek z něj na starosti, není bezchybná, svědčí nedávný případ výplaty ošetřovného na dítě. Do řešení nesrovnalosti ve výplatě dávky se vložil i ochránce veřejných práv Stanislav Křeček.

„Muž namítal, že mu okresní správa sociálního zabezpečení vyplatila nízké ošetřovné za dobu, kdy pečoval o svého malého syna, protože jeho matka byla v nemocnici,“ uvádí k případu vedoucí oddělení PR a marketingu Kanceláře veřejného ochránce práv Michaela Vaisová.

S malým chlapcem musel jeho jinak pracující otec zůstat doma nejprve šest dní. Poté se jeho družka a pečující matka o dítě vrátila z nemocnice domů a muž nastoupil opět do svého zaměstnání. Ovšem pouze na jeden den, protože následující den se žena opět vrátila do lůžkové péče, tedy nemocnice. A tak muž opět zůstal se svým synem doma takzvaně na „ošetřovák“. Podruhé s ním doma byl 9 dnů, než šla matka z nemocnice do domácí péče.

„Na každé období mu ošetřující lékař vystavil samostatné rozhodnutí o potřebě péče. OSSZ stěžovateli vyplatila ošetřovné za celých 6 dní prvního období, za jeden odpracovaný den a za dva dny ve druhém období,“ popisují postup sociální správy ve výplatě ošetřovného na dítě zástupci ombudsmana.

Sociální správa chybovala, když sečetla dobu péče o syna

Celkem muži přiznala sociální správa dávku za dobu devíti dnů, jelikož považovala péči o dítě za jeden celek. Což byla ale chyba, protože ve skutečnosti šlo o dvě na sobě nezávislé události. A ošetřovné, které úřady vyplácejí nanejvýš po dobu devíti dnů, měla sociální správa i v druhém případě vyplatit nově až za dobu devíti dnů.

„Podpůrčí doba u ošetřovného činí nejdéle devět kalendářních dnů. Pokud potřeba péče bezprostředně navazuje na předchozí potřebu péče o stejného člověka nebo se s ní překrývá, považuje se za pokračování předchozí potřeby péče,“ vysvětluje, v jakém případě má sociální správa dobu ošetřování počítat jako jednu událost, veřejný ochránce práv.

Ošetřovné dostanou i nemocensky pojištění živnostníci a dohodáři

V popisovaném případě muž ale zůstal doma se synem nejprve šest dnů, poté se vrátil na jeden celý pracovní den do své práce, a následně se o syna staral dalších devět dnů. V obou případech mu lékař vystavil potvrzení o potřebě ošetřování člena rodiny. A muž sociální správě podal i dvě žádosti o přiznání ošetřovného za dva případy péče o syna. Jelikož u něj ošetřovné sociální správa ale sloučila do jedné události a zkrátila tím dobu výplaty podpory, odeslal muž úřadu nesouhlas s takovým postupem a informoval o něm i veřejného ochránce práv.

„Zjistil jsem, že OSSZ postupovala v rozporu se zákonem č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, když druhý případ potřeby péče považovala za pokračování předchozí potřeby péče,“ píše ve svém stanovisku k případu Stanislav Křeček.

Otec se nakonec domohl ošetřovného za obě doby péče

Při šetření ombudsman dále zjistil, že okresní správa sociálního zabezpečení [OSSZ] se dopustila i procesního pochybení. To proto, že měla při nesouhlasu muže s výší dávky zahájit správní řízení o dávce. To jí ukládá § 153 odst. 6 zákona o nemocenském pojištění.

„Okresní správa sociálního zabezpečení, po organizační změně od 1. 1. 2024 Územní správa sociálního zabezpečení pro Jihočeský kraj, Plzeňský kraj a Karlovarský kraj, Okresní správa sociálního zabezpečení Plzeň-město, po zahájení šetření na základě mého upozornění na možná pochybení rozhodla ve správním řízení o přiznání dávky ošetřovného,“ informuje v konečném stanovisku ombudsman.

Na práva dětí zřejmě již příští rok dohlédne dětský ombudsman

To znamená, že sociální správa po prošetření případu muži nakonec přiznala ošetřovné v požadovaném rozsahu. Tedy za celou dobu trvání péče o dítě. Druhá doba péče totiž nenavazovala na tu předchozí, kdy muž mezi oběma obdobími odpracoval jednu celou pracovní směnu. K čemuž měla sociální správa ostatně i dostupný údaj z jeho pracovní docházky.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here