Oboustranná mastektomie riziko rakoviny na 100 % nezažene

0
1245
mastektomie
Ilustrační foto: Pixabay.com

Každý rok lékaři v USA potvrdí rakovinu prsu 310 000 ženám. Bez ohledu na úspěšnost léčby se pacientky ale stále obávají, že se nádor objeví i v druhém prsu. Otázka je, zda u nich riziko rakoviny řeší oboustranná mastektomie.

Tématu mastektomie se v článku “Breast Cancer Survival Not Boosted by Double Mastectomy, Study Says blíže věnuje americký list The New York Times [NYT]. Opírá se přitom o aktuální studii, která se zabývá dopady mastektomie, publikovanou v odborném časopise JAMA Oncology. Mastektomie [z řeckého mastos, tj. prs a ektomé, to značí vyjmutí, pozn. red.] je chirurgický zákrok, při kterém se odstraňuje celá mléčná žláza a až na výjimky i s prsním dvorcem a bradavkou.

Výsledky studie uvádí, že se naděje na přežití žen či předejití rakoviny v druhém prsu dvojitou mastektomií nezvyšuje. Podle ní ženy, které prodělaly lumpektomii [odstranění části prsní tkáně, pozn. red.] nebo mastektomii a nechaly si zbývající prs, jsou na tom stejně, jako když podstoupí oboustrannou mastektomii. Většina těchto žen si vedla velmi dobře. Pravděpodobnost výskytu rakoviny ve zbývající části prsu v průběhu dalších 20 let po zákroku u nich byla “jen” zhruba sedmiprocentní.

„Vycházíme z dat amerického výzkumu více než 661 000 žen, které podstoupily odstranění jednoho prsu,“ říká ke studii Steve Narod, lékař z Ženské kliniky v Torontu.

Ženy se nesmějí dát, říká primářka Mamma center

Výsledky studie se ale nemusely týkat žen s různými genetickými variantami, upozorňuje NYT. Genetické mutace BRCA1 a BRCA2 podstatně zvyšují riziko vzniku zhoubného nádoru prsu [i vaječníků, pozn. red.]. I proto jedna z 500 Američanek s touto genetickou mutací by měla zvážit oboustrannou mastektomii, doplňuje americký list.

Oboustranná mastektomie riziko rakoviny nevymaže

„Zjištění, že oboustranná mastektomie není ochranou před úmrtím způsobeném rakovinou prsu, se zdá být protismyslná,“ tvrdí Steve Narod.

Specialistka na hrudní chirurgii Seema Ahsan Khana z americké soukromé Northwestern University hovoří v komentáři ke zmíněné studii o „záhadě“. To přesto, že předchozí studie došly ke stejnému závěru. Podobně situaci vidí Eric Winer, specialista na rakovinu prsu a ředitel Yale Cancer Center.

„Dřívější výzkumy naznačují, že není absolutně žádný rozdíl v délce přežití v případě lumpektomie, mastektomie nebo oboustranné mastektomie,“ uvedl s tím, že toto tvrzení platí i přesto, že někteří lékaři dřívější výzkumy zpochybňovali.

Nové studijní výsledky proto mají ženy uklidnit. To si myslí i Angela DeMichelová, profesorka medicíny a vedoucí programu rakoviny prsu na University of Pennsylvania. I podle ní výsledky aktuální studie „poskytují důkladnou analýzu.“

Tvrdí, že Steve Narod se svými kolegy ve studii prozkoumal riziko vývoje rakoviny v druhém prsu „velmi systematicky.“ Výsledná data potvrdila, že sedmiprocentní riziko výskytu rakoviny v druhém prsu platí bez ohledu na stadium rakoviny v prvním prsu.

U rakoviny nerozhodují diagnózy, ale stádia. A důležité jsou i peníze

Výzkumníci spočítali, že u 69 žen z tisíce žen se zhoubným nádorem v jednom prsu se během dalších 20 let objeví karcinom i v druhém prsu. Tato rakovina je znepokojující znamení, které čtyřnásobně zvyšuje riziko úmrtí. Přitom ale platí, že i ženy, které podstoupily oboustrannou mastektomii, jsou v riziku. Nádor totiž mohl být i v malé části prsní tkáně, která v těle po operaci zůstala.

Rakovina se dostává i do jiných částí těla

Co se to vlastně děje,“ krčí rameny nad novými zjištěními Steve Narod. A říká, že dává smysl provést oboustrannou mastektomii u žen s karcinomem prsu s pozitivní genovou mutací. U ostatních už však nikoliv.

„Tak to ale nefunguje. Příčinou smrti je to, že se rakovina z prvního prsu rozšířila do dalších orgánů v těle,“ vysvětluje.

Nádor prsu v ČR nový přístroj označí a chirurgovi ukáže i směr

Podobně hovoří doktorka DeMichelová. Ta detailně vysvětluje svým pacientkám, že nemusí podstoupit oboustrannou mastektomii. Mnoho žen se podle ní domnívá, že čím více operací, tím větší šanci mají na uzdravení. Proto se rozhodují pro amputaci obou prsů.

„Odstranění druhého, zdravého prsu buňkám nezabrání, aby se rakovina rozšířila do jiných orgánů a kostí. Proto je tak důležitá chemoterapie a hormonální terapie. Tato léčba může tyto buňky zabít,“ vysvětluje lékařka.

Rizika ale rozhodně nepodceňuje. Na otázku, proč je rakovina druhého prsu špatným znamením, pak odpovídá: „Ne snad proto, že zvyšuje pravděpodobnost úmrtí, ale proto, že se tam mohla rozšířit z druhého prsu.“

U většiny žen se podle ní rakovina do druhého prsu nerozšíří, protože k tomu nemají předpoklady.

Ženy po rakovině prsu chodí pravidelně na prohlídky

Eric Winer z Yale Cancer Center jasně říká, že riziko výskytu rakoviny v druhém prsu snižuje pravidelný screening.

„Důležité je podchytit tuto rakovinu v co možná nejrannějším stadiu,“ zdůrazňuje s tím, že je to rozhodně lepší praxe než automatická oboustranná mastektomie.

Ženy s včas zachycenými nádory se vrací obvykle s oběma prsy

To samé radí ženám doktorka Khanová. I podle ní není oboustranná mastektomie „všemocným lékem“. Ale i připouští důvody, proč se pro ni některé ženy rozhodují.

„Chtějí se vyhnout strachu z výsledků screeningu a následných testů, pokud screening odhalí podezřelé místo. A nechtějí čelit pomyšlení, že by opět musely absolvovat léčbu rakoviny kvůli tomu, že se jim objevila i ve druhém prsu,“ vysvětluje.

Nádor prsu odhalí samovyšetření a přístrojová kontrola

Jiné ženy, které již mají jeden prs odstraněný a rekonstruovaný, si pak podle ní často nechávají odstranit i ten druhý z estetických důvodů.

„Důvod rozhodnutí má mnoho nuancí. Co ale říkám ženám vždy, je to, že se rakovina v druhém prsu může v budoucnosti objevit. I potom je ale dobrá naděje na přežití,“ uzavírá.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here