Čeští a němečtí vědci objevili látku pro více zobrazovacích metod

0
129
latku
Dr. Miloslav Polášek, vedoucí skupiny Koordinační chemie, ÚOCHB (vlevo) a Dr. Jan Kretschmer, Werner Siemens Imaging Center, Univerzita v Tübingenu / Foto: Tomáš Belloň, ÚOCHB

Zatím jen na myších odzkoušeli čeští vědci s německými kolegy nově vyvinutou kontrastní látku použitelnou pro magnetickou rezonanci a emisní tomografii současně. Možná ale zrychlí diagnostiku i léčbu nemocí ledvin a nádorů.

Spojení obou zobrazovacích technik, magnetické rezonance [MRI] a pozitronové emisní tomografie [PET], se vědeckým týmům již podařilo. Současná nejpokročilejší zobrazovací zařízení již fungují jako hybridní PET/MRI a postupně se dostávají do klinické praxe. Nicméně stále neexistuje pro tento typ zobrazovacích zařízení duální kontrastní látka, která by fungovala zároveň v MRI i v PET. Nadějné výsledky ve vývoji takové látky nyní ukazuje preparát českých a německých vědců. Zatím ho ale odzkoušeli jen na myších modelech.

Předchozí pokusy o vytvoření PET/MRI kontrastních látek se soustředily na výrobu složitých molekul, náročných na přípravu a s úzkým rozsahem použití. My jsme na to šli opačně. Navrhli jsme molekulu, jejíž aplikace je jednoduchá a široká a radiologové ji intuitivně pochopí,“ popisuje přístup ve vývoji duální kontrastní látky doktor Miloslav Polášek, vedoucí skupiny Koordinační chemie v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB], kde započaly první práce na vývoji tohoto preparátu.

Podle doktora Poláška má zmiňovaná látka veškeré příznivé vlastnosti současných MRI kontrastních látek a zároveň poskytuje při vyšetření i PET signál.

„To přidává zcela nový typ informace, zvyšuje přesnost a rozšiřuje možnosti diagnostiky,“ vyzdvihuje výhody dané látky.

Novou kontrastní látku vyvinuli vědci z ÚOCHB AV ČR ve spolupráci s vědci z Univerzity v německém Tübingenu a s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy. Její použití v praxi podle nich zlepší diagnostiku zobrazovacích metod. A tedy i samotnou léčbu především nemocí ledvin a zhoubných nádorů. O významu nového objevu svědčí i to, že výzkum zveřejnil renomovaný vědecký časopis Angewandte Chemie.

Hybridní kontrastní látku už si vědci patentovali

Výzkumníci si již nechali hybridní kontrastní látku patentovat. Nyní hledají investory pro další fázi jejího testování a uvedení na spotřebitelský trh. A jak podtrhuje doktor Polášek, tato látka má takové vlastnosti, které z ní činí prvního vážného kandidáta na PET/MRI látku použitelnou v klinickém prostředí.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

Vědci podle něj navíc dokážou za pouhých třicet minut vyrobit množství látky potřebné k vyšetření pěti pacientů. Výhoda i je, že kontrastní látka v těle zůstává stabilní. Což je další plus pro její využití v klinické praxi. Samotný vývoj látky pak blíže popisuje doktor Jan Kretschmer, bývalý doktorand doktora Poláška a první spoluautor studie, který dnes pracuje ve skupině prof. Andrého Ferreiry Martinse ve Werner Siemens Imaging Center na Univerzitě v Tübingenu.

„Naše řešení je chytře navržená molekula, která kombinuje gadolinium a radioaktivní fluor-18. Což jsou látky běžně používané v lékařských skenech, a tedy snadno dostupné,“ říká.

K tomu, aby se vědcům podařilo spojit obě části, ale museli překonat několik problémů. Například velký rozdíl v množství látky potřebného pro MRI a PET zobrazování.

„Přišli jsme na inovativní řešení, jak v MRI kontrastní látce jednoduše nahradit neradioaktivní atomy fluoru za radioaktivní fluor-18. Reakce je elegantní, rychlá a efektivní,“ pochvaluje si doktor Kretschmer.

Vědci hovoří o revolučním objevu

Využití a fungování látky si vědci úspěšně odzkoušeli i v testu na myším modelu. Jedna zdánlivě zdravá myš podle nich měla problémy s ledvinami a nemoc u ní odhalilo právě kombinované sledování pomocí PET a MRI. Ukázalo se tak, že taková metoda umožňuje sledovat v reálném čase biochemické procesy v orgánech pomocí hromadění a následného vylučování kontrastní látky.

Vědkyně z Česka stojí za lékem za čtyři miliardy dolarů

Tato metoda představuje významný posun směrem k personalizované diagnostice. Což potvrzuje významný diagnostický potenciál naší hybridní molekuly,“ shrnuje prof. André Ferreiry Martins z Werner Siemens Imaging Center na Univerzitě v Tübingenu.

Co do přesnosti zobrazování jde podle jeho slov doslova o revoluční objev.

„Jsme na cestě, která nejen umožní určit jakou nemocí pacient trpí, ale také její stadium, typ nebo agresivitu,“ vyzdvihuje závěrem prof. Martins.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here