Průlom v ČR: Jihočeši mají zdarma telemedicínskou aplikaci Meddi

0
425
Meddi
Hovory s lékařem jsou šifrované, stejně tak jsou zabezpečené údaje o pacientovi, které sám vkládá do aplikace. / Foto: Zdravé Zprávy

Jihočeši nově získávají možnost využití telemedicínské aplikace Meddi. Tu měli v Česku dosud k dispozici hlavně zaměstnanci významných českých firem a institucí. Jihočeši si ji nyní volně stáhnou na webu Jihočeskápohotovost.

Telemedicínská služba v základním provedení [nabízí se možnost i jejího rozšíření, pozn. red.] je pro všechny občany Jihočeského kraje ke stažení zdarma od 1. srpna 2024. Lidem nabízí spojení s lékařem pomocí videohovoru nebo chatu a dále i konzultaci zdravotních problémů.

V praxi funguje služba následovně. Po registraci na stránkách Jihočeská pohotovost si lidé s trvalým bydlištěm v Jihočeském kraji do mobilu stáhnou aplikaci Meddi app. Jejím prostřednictvím pak kdykoli zkonzultují své zdravotní problémy s lékařem, to znamená v neomezeném režimu 24/7. Meddi app uživatelům garantuje spojení s lékařem do 30 minut.

„Konzultace, které jsou pro Jihočechy zcela zdarma a jejich počet je neomezený, probíhají prostřednictvím zabezpečeného videohovoru nebo chatu v rámci aplikace. Jejich výsledkem je oficiální lékařská zpráva a v případě potřeby také vystavení eReceptu,“ říká Jiří Pecina, majitel a ředitel společnosti Meddi hub.

Zdravotnictví potřebuje apizaci, říká Jiří Pecina

Podle něj a stejně tak i nezávislých pozorovatelů jde o průlomovou novinku ve smyslu poskytování zdravotních služeb v Česku. Jihočeský kraj se tak stal vůbec prvním krajem v zemi, který pomocí moderních technologií odlehčí přetíženým ordinacím lékařů. I zejména pomůže pacientům s často chybějící dostupnou zdravotní péčí.

„Jsme hrdí, že můžeme být u toho,“ říká Pecina, který rovněž zdůrazňuje, že zakázku na dodání technologií a zajištění telemedicínských služeb pro Jihočeský kraj jeho firma vyhrála v regulérním a transparentním veřejném výběrovém řízení.

Meddi hub není v telemedicíně žádným nováčkem

Společnost Meddi hub se telemedicínskými technologiemi zabývá dlouhodobě. Její služby využívají přední české firmy a instituce. Aplikaci Meddi pořizují pro své pracovníky jako součást programů zdravotní péče o zaměstnance a jejich rodiny. Aplikaci jim nabízejí jako zaměstnanecký benefit.

Mezi tyto firmy a instituce patří například společnosti Veolia, Hartmann-Rico, VISA, Notino, Generali Česká pojišťovna, Erste Group, České dráhy, Dr. Max, Hospodářská komora ČR a další. Společnost se svou aplikací již uspěla v Jižní Americe, ale i v Evropě. A tak to, co nyní nabízí občanům Jihočeského kraje, má odzkoušené v praxi.

„Na Slovensku jsme loni spustili podobný projekt s VšZP, která Meddi app zpřístupnila pro všechny své klienty, jejichž počet je v současné době kolem 2,6 milionu. V Česku je to poprvé a my doufáme, že se Jihočeský kraj stane inspirací pro další české kraje a takových projektů se postupně objeví více,“ vysvětluje Jiří Pecina.

Aplikace Meddi app má certifikát jako zdravotnický prostředek

Podle něj kraj i firma hledaly inspiraci v severských zemích, kde je zajištění telemedicíny pro občany běžnou službou. Tyto telemedicínské služby jsou rovněž běžné ve Spojených státech.

Ve všech případech cílí na odlehčení lékařům na pohotovostech a v ordinacích a řeší takové případy, kde je to možné formou konzultace na dálku. V Jihočeském kraji garanci odbornosti zajišťují lékaři v oborech praktický lékař, u dětí poskytuje služby praktický lékař pro děti a dorost.

Spokojený je i Jihočeský kraj

Spokojený s novou zdravotní službou je i hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba [ODS]: „Ukazuje se, že v České republice je kvůli nedostatku lékařů čím dál složitější udržet pohotovostní služby. A my jsme připravili projekt, který tuto situaci může pomoci řešit. V této chvíli budou Jihočeši, jediní z celé České republiky, kteří budou mít možnost využívat služeb online pohotovosti. Čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu úplně zdarma.

Lidé v Aši jsou bez zdravotní péče. Prezident Pavel z toho přestal i mluvit

„Online jihočeská pohotovost neslouží k poskytování neodkladné či akutní péče, avšak může fungovat jako alternativní kontakt mezi pacientem a lékařem. Prostřednictvím moderních telekomunikačních technologií lze posoudit a navrhnout pacientovi vhodný individuální léčebný postup a zároveň vystavit eRecept,“ doplnila Ivana Turková, vedoucí odboru zdravotnictví Jihočeského kraje.

Digitální zdravotní dokumentace dostala oporu v zákoně

Smyslem konceptu online jihočeské pohotovosti je podle ní zvýšit časovou a místní dostupnost zdravotnictví, šetřit čas pacienta a snížit zátěž lékařských pohotovostních služeb a urgentních příjmů v případech, které nevyžadují fyzický kontakt lékaře s pacientem.

Někteří občané Jihočeského kraje musí za lékařem cestovat poměrně daleko. Skrze aplikaci jim lékař na telefonu poradí, jestli vyřeší danou zdravotní potíž distančně, nebo je opravdu třeba osobní návštěva lékaře.

„Těšíme se, že služba uvolní ruce lékařům, kteří slouží na pohotovostech v nemocnicích. A ti tak budou mít více prostoru řešit opravdu urgentní případy,“ říká ke službě Jiří Pecina.

Aplikace Meddi prakticky

Aplikace Meddi app nabízí rodičům i přidání dítěte, to prostřednictvím volby “Rodina“. Zástupci firmy upozorňují především na to, aby lidé pečlivě vkládali informace o svém zdravotním stavu do aplikace. Jedině tak může lékař při použití telemedicínské aplikace – videohovoru – správně diagnostikovat obtíže.

Meddi umožňuje rodičům přidání dítěte na účet

Do aplikace se vyplňuje i rodné číslo, které slouží lékaři k tomu, aby mohl konzultaci vykázat zdravotní pojišťovně. Obyvatelé Jihočeské kraje by o aplikaci Meddi měli dále vědět, že základní medicínské služby mají zdarma. Firma ale nabízí i komplexnější služby v rámci svých speciálních balíčků. Ty jsou již za určitý poplatek. Podrobnější informace jsou na tomto odkazu stránek Jihočeská pohotovost.

Telemedicínská Meddi zdvojnásobila obrat a vstupuje na nové trhy

Společnost Meddi hub je ryze soukromou firmou. Loni dosáhla obratu téměř 250 milionů korun. A 130 milionů korun připadá na Českou republiku, zbytek na její aktivity v zahraničí. Veškeré právní náležitosti a ujednání transparentně uvádějí stránky Jihočeská pohotovost, které firma připravila ve spolupráci s krajem.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here