Látka GBL, která je v čistidlech, se mění na drogu. Úřady mluví o zákazu

0
1111
latka_GBL
Foto: Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Chemická látka GBL obsažena v čistidlech a rozpouštědlech se v těle mění na drogu GHB s účinky podobnými extázi [MDMA]. Proto se jí říká tekutá extáze. Loni v souvislosti s jejím užitím zemřeli v Praze čtyři lidé.

Kvůli rostoucímu počtu uživatelů látky GBL a jejímu šíření i v českém prostředí především na klubové scéně a diskotékách navrhuje Národní protidrogová centrála společně s celníky a Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] látku přidat na seznam návykových látek. A tím ji zakázat. Látka GHB, na níž se v těle chemikálie GBL přeměňuje, je v České republice nelegální drogou.

„Účinek je individuální, projeví se za 15-30 minut a trvá jednu až šest hodin, záleží na množství. To se však těžko odhaduje, snadno může dojít k předávkování,“ vysvětluje Lucie Šmoldasová, tisková mluvčí Národní protidrogové centrály [NPC SKPV PČR].

Upozorňuje dále, že droga je velmi nebezpečná v kombinaci s alkoholem nebo jinými návykovými látkami. Látky GHB či GBL lidé původně zneužívali převážně jako takzvanou „party drogu“.

„Aktuálně má však policie informace, že se dostává do každodenního života. Chronické užívání zhoršuje duševní, fyzické a sexuální zdraví, zhoršuje výkon, narušuje spánek, může poškodit funkci jater,“ vyjmenovává rizika spojená s užitím drogy mluvčí protidrogové centrály.

Loni podle ní látka sehrála roli v úmrtí nejméně čtyř lidí v Praze tří mužů a jedné ženy.

Látku GBL zneužívají sportovci, studenti i tanečníci

Chemikálie GBL je bezbarvá a jedovatá látka obsažená v průmyslových čistidlech a rozpouštědlech. I když je látka, ať už GHB, nebo GBL mezi uživateli známá jako „tekutá extáze“, nemá s klasickou extází [MDMA] chemicky nic společného. Může mít však podobné účinky, upozorňují lidé z protidrogového útvaru. Což je zřejmě i důvod, proč ji vyhledávají lidé jako taneční drogu na diskotékách a v klubech. Do nápojů ji někdy míchají i studenti. A pro její pseudo steroidní účinky se zneužívá také jako podpůrný prostředek ve sportu.

„Podle informací NPC zneužívání těchto látek narůstá. A v případě úmrtí se v těle těžko identifikují,“ upozorňuje mluvčí Šmoldasová.

Novorozenců s příznaky abstinence přibývá. Mohou za to matky

V Evropě se podle policie začaly látky více zneužívat v posledních dvaceti letech. Například v Norsku došlo v roce 2017 k více než deseti procentům všech intoxikačních hospitalizací po požití GHB a GBL. Ve Švédsku provedly zdravotní úřady v letech 1996 – 2007 studii, v níž sledovaly souvislost s úmrtími s látkou GHB. Při pitvách se zjistilo, že s GHB souviselo 49 úmrtí převážně mladých lidí. Otravy látkami GHB či GBL se objevují i v České republice.

GBL i GHB mají podobné účinky jako extáze

Nebezpečná látka se podle policistů zneužívá i jako takzvaná predátorská droga [rape drug, pozn. red.], kdy se tajně přidá do skleničky s pitím. U oběti následně dochází k výpadkům paměti a může se stát obětí sexuálního napadení včetně znásilnění.

Chemikálie GBL často slouží jako prekurzor k výrobě GHB, ale zneužívá se i přímo, tedy bez další chemické úpravy. GHB stejně jako GBL se dále zneužívají i při „chemsexu“, často i v nebezpečné kombinaci s metamfetaminem nebo s mefedronem. To pro zlepšení sexuálního zážitku, při čemž ale může dojít k neúmyslnému zabití z předávkování, varují policisté.

Mládež končí na detoxifikaci kvůli pervitinu a THC. Lůžek je málo

V menších dávkách vyvolává GHB a GBL pocit euforie a pohody. Při vyšším množství je účinek látky sedativní, může dojít až k utlumení dechu a zpomalení krevního oběhu. Stav doprovází ospalost až bezvědomí. Navíc se zhoršuje koordinace, orientace a dochází ke ztrátě zábran, zmatenosti a amnézii, to je ztrátě paměti.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here