Vedra aktivizují přízemní ozon. Riziko je i salmonela

0
410
vedra
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

Aktuální vedra vyvolávají smogové situace. Důvodem je vysoká koncentrace troposférického neboli přízemního ozonu, upozornil Český hydrometeorologický ústav [ČHMÚ]. Lidem zároveň doporučil omezit fyzickou zátěž.

Další doporučení přidávají zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. Ti lidem v aktuálních vedrech radí oblékat se nejlépe do světlého bavlněného oblečení, dodržovat pitný režim a konzumovat lehkou stravu. V horkých dnech je podle nich namístě omezit tělesnou zátěž a sportovní aktivity.

„Samozřejmostí je se nevystavovat přímému slunečnímu záření především pak kolem poledne, konkrétně mezi 11. a 15. hodinou. To jsou sluneční paprsky nejintenzivnější. Když už se na sluníčku ocitnete, používejte kvalitní opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem. Důležitá je pokrývka hlavy a sluneční brýle,“ říká mluvčí VZP ČR Viktorie Plívová.

Meteorologové zase varují před přízemním ozonem, který vzniká v ovzduší v reakci uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření.

„Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi,“ vyjmenovávají příznaky přízemního ozonu lidé z ČHMÚ.

Vedra hrozí přehřátím. Odborníci radí, jak se mu vyhnout

Smogovou situaci již meteorologové vyhlásili pro Středočeský a Ústecký kraj a Prahu. Smogová situace souvisí s vysokými teplotami vzduchu a intenzitou slunečního záření, uvedl pracovník pražské pobočky ČHMÚ. Chránit by se podle něj měli hlavně osoby s chronickými dýchacími potížemi, starší lidé a malé děti.

Vedra: Úpal, křeče i mdloby

Podle mluvčí VZP ČR intenzivní vlny veder se přímo promítají do statistik pojišťovny. To přesto, že většina postižených řeší nevolnost, malátnost, bolesti hlavy a další příznaky z přehřátí či dehydratace vlastními silami.

Vedra dopadají na zdraví lidí. Radnice reagují opatřeními

Každoročně ale vyhledá kvůli externím teplotám lékaře několik stovek pacientů. Přičemž loni byl počet ošetřených osob s úpalem, úžehem a dalšími zdravotními problémy způsobenými horkým počasím mezi klienty pojišťovny nejvyšší za posledních pět let.

„Jednalo se o 1 457 osob, hospitalizováno muselo být 65 z nich,“ uvádí Plívová.

Skupina diagnóz, která se podle ní nazývá jednoduše „Účinky horka a světla“ zahrnuje zdravotní stavy způsobené vystavením vysokým teplotám a slunečnímu záření. Mezi hlavní diagnózy v této skupině patří:

  • Úpal,
  • úžeh,
  • tepelná vyčerpanost,
  • tepelné křeče,
  • mdloby.

Tyto diagnózy si žádají různá terapeutická opatření, od rehydratace a ochlazování až po hospitalizaci v závažných případech. Prevence je klíčová a zahrnuje opatření jako dostatečný příjem tekutin, ochrana před přímým sluncem a vyhýbání se fyzické aktivitě v nejteplejší části dne.

Počty klientů VZP ČR léčených na „Účinky horka a světla“
 Rok Počet pacientů Náklady v Kč Akutní hospitalizace
2019 1 235 1 583 920 56
2020 744 1 390 425 34
2021 1 096 1 765 507 48
2022 1 384 2 540 580 54
2023 1 457 2 651 214 65

[Zdroj: VZP ČR]

Výše uvedená tabulka ale nezahrnuje skupinu pacientů, kterým horké počasí způsobuje různé komplikace. To jsou například lidé s nemocemi srdce či vysokým tlakem. Horké počasí může způsobit obtíže komukoliv, jak ale uvádí Státní zdravotní ústav, ve vyšším riziku jsou lidé nad 65 let věku, nejmenší děti do 4 let věku, těhotné nebo kojící ženy a chronicky nemocní. Například kardiaci, astmatici a lidé s vysokým tlakem.

K létu patří bohužel i salmonela

K nemocem, které k létu bohužel také patří, se řadí mimo jiné salmonelóza. Riziko této infekce je v tomto období nejvyšší kvůli zvýšené kazivosti potravin, častému grilování a cestování. Loni kvůli obtížím způsobeným bakterií salmonely vyhledalo lékařskou pomoc 4 116 pojištěnců VZP ČR. Zdravotní stav 782 z nich si vyžádal hospitalizaci.

Pražští zmrzlináři na hygienu příliš nedbají, ukazují kontroly

Mezi hlavní příznaky salmonely patří horečka, průjem, bolesti břicha a zvracení. Inkubační doba je obvykle 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny. Podle Státního zdravotního ústavu dochází k nákaze u člověka převážně po konzumaci kontaminovaných potravin, jako jsou vejce, nedostatečně tepelně opracované maso, zmrzlina obsahující nepasterizovaná vejce či nepasterizované mléko.

Salmonela z Kinder čokolád se dosud potvrdila u 369 lidí

V Česku se většina lidí nakazí ve veřejném stravování a při letních rodinných oslavách a grilování. Salmonele totiž prospívá teplé počasí. Počet pacientů mezi klienty VZP ČR meziročně setrvale klesá. Přesto loni více než 4 000 klientů vyhledalo pomoc lékaře a každý pátý z nich zůstal kvůli salmonele v nemocnici. Na léčbu pojišťovna loni vydala téměř 19 milionů korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here