Stát zapomněl na zdravotně postižené. Ti nemají peníze na euroklíče

1
24070
euroklice
Euroklíč nevypadá na první pohled nijak výjimečně, pro zdravotně postižené ale je výjimečným pomocníkem. / Foto: NRZP

Česko za letošní první pololetí získalo z EU o 33,7 miliardy korun víc, než odvedlo do unijního rozpočtu. Přesto nemají čeští zdravotně postižení peníze na takzvané euroklíče, které jim otvírají dveře třeba od speciální toalety či upraveného výtahu.

Na návštěvě Olomouckého kraje to potvrdil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR [NRZP] Václav Krása. Právě NRZP lidem s hendikepem tyto klíče vydává.

„Jsme v situaci, kdy je euroklíčů nedostatek a zájem občanů je obrovský. Do konce září už nejsme schopni distribuovat euroklíče, protože zatím jsme nedostali další dotaci a musíme počkat na peníze. Euroklíče kupujeme v Německu od původního výrobce, který na to má patent. V České republice se nevyrábí,” popsal situaci Krása.

Vyšší DPH na léky je hloupost, říká Václav Krása

Distribuci euroklíčů, s jejichž pomocí se lidé se sníženou pohyblivostí a orientací i rodiče malých dětí dostávají na veřejné toalety či spouští schodišťové plošiny, Rada podle Krásy obnoví na podzim. V Česku se dosud rozdalo zhruba 60 000 těchto euroklíčů. Speciální eurozámky se prozatím instalovaly na bezmála 2 000 místech. Jejich přehled ukazují stránky projektu Euroklic.cz. Češi speciální klíč využijí také v zahraničí. I v tomto případě přehled míst se speciálním zámkem vyjmenovávají stránky projektu.

„Vážení žadatelé o euroklíč, omlouváme se Vám za skutečnost, že pro velký zájem byly na některých distribučních místech dočasně vyčerpány zásoby euroklíčů. Další klíče jsou již zajištěny a neprodleně po proběhnutí nutných administrativních kroků, si je budete moci zdarma vyzvednout. Děkujeme za pochopení,“ stojí na stránkách Euroklic.cz.

Euroklíče: Kdo na něj má ze zdravotně postižených nárok

Euroklíč je speciální klíč, kterým se otevírá speciální zámek, takzvaný eurozámek. Eurozámky jsou osazovaná veřejná sociální a technická kompenzační zařízení, která pomáhají osobám se zdravotním postižením cítit se i na veřejnosti lépe.

Na euroklíč mají nárok osoby se zdravotním postižením, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP/P, ale i držitelé WC karty – IBD pacienti, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti a lidé postiženi vybranými chorobami.

Šárka Slavíková: Ještě jsem neviděla, aby se z rakoviny někdo sám vyléčil

K nim patří: Roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc, Cystická fibróza, Crohnova choroba, Ulcerózní kolitida a další střevní nespecifické záněty. Dále močové dysfunkce a poruchy autistického spektra.

Euroklíč se zdravotně postiženým vydává zdarma. Finančně jeho vydání zajišťuje především dotační program Ministerstva pro místní rozvoj ČR a podpora Ministerstva dopravy ČR. Krajské samosprávy se většinou finančně podílí na realizaci projetu ve svých regionech. Hlavním realizátorem projektu Euroklíč je NRZP.

O speciální klíč zájemci žádají na pobočkách NRZP, radnicích a na úřadech práce. Ročně se těchto euroklíčů přidělí několik tisícovek. Rada nyní pro nedostatek peněz ale jejich vydávání a nákupy pozastavila.

Jak funguje euroklíč v praxi

Speciální euroklíč stojí několik stovek korun, eurozámek přijde na několik tisíc korun. Například ve zmíněném Olomouckém kraji technici dosud instalovali 215 eurozámků. Ty fungují nejen na úřadech, ale také v obchodních centrech, hypermarketech a na nádražích.

„V zimě jsem otevíral například zrekonstruované plně bezbariérové autobusové nádraží v Litovli. Přesto, že jej provozuje komerční společnosti, osazení nové bezbariérové toalety eurozámkem bylo již automaticky součástí záměru,” uvedl hejtmanův náměstek Ivo Slavotínek [Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj].

Zlínský kraj se chlubí zdravotnictvím. Čunek ale mluví o chaosu

Přímo v Olomouci technici osadili 65 eurozámků v budově magistrátu, úřadu práce a na autobusovém a vlakovém nádraží, v řadě nákupních center a čerpacích stanic. Euroklíč se využívá i na veřejných toaletách v areálu Výstaviště Flora.

„Velkou radost mi dělá rovněž zapojení Univerzity Palackého, která i tímto způsobem velmi dbá o své studenty se specifickými potřebami,” podotkla primátorova náměstkyně Kateřina Dobrozemská [ProOlomouc].

Olomoucký kraj podle Krásy podporuje projekt zaměřený na instalaci eurozámků od roku 2012.

„Postupné odstraňování architektonických a komunikačních bariér je běh na dlouhou trať. V tomto úsilí nám může částečně pomoci i Národní rozvojový program mobility pro všechny, který finančně pomáhá obcím při budování bezbariérových tras. NRZP tento program spoluvyhlašuje a jsem připraven jej prezentovat v Olomouckém kraji například při společném setkání starostů,” uvedl Václav Krása.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Jíá mám pouzepřipúomínku. V jeseníku V kauflandu se musí nejprve zaplatit 20Kč abch se k zchodu vůbec dostal. Přitom by tomělobýt zadarmo. To samé je u Níás V Javoorníku, kdena Kulturním sgředisku musím zaplatit abych se také na záchod dostal. Je to tak správně nebo by to měli tyto podniky upravit a ty zámky díát před pokadny?
    Milan Vávra Javorník

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here