Na léčbu rakoviny plic dala ČPZP za pět let miliardu. Odvykání kouření je s příspěvkem 2 000 Kč

0
65
plic
Foto: Dreamstime

Rakovina plic se řadí k nejzhoubnějším onkologickým onemocněním. V České republice je každý rok zjištěno přibližně 6 600 případů tohoto zhoubného onemocnění a téměř 5 200 pacientů na něj každoročně zemře.

Přitom nemoc se dá při včasném odhalení vyléčit, případně jí lidé mohou předejít. Například kuřáci mohou od České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] čerpat příspěvek na odvykání kouření, připomíná ČPZP u příležitosti Světového dne rakoviny plic 1. srpna.

Za posledních 5 let pojišťovna uhradila za péči o své klienty s tímto onemocněním miliardu korun. Péče o nemocné je stále nákladnější. A to zejména díky novým léčebným metodám, které dávají větší šancí na přežití, ale jsou výrazně dražší než klasické způsoby léčby.

„Moderní léčba klientů ČPZP s diagnózou nádorového plicního onemocnění je v centrech vysoce specializované péče. Nákladné léčivé přípravky na tuto léčbu si jen letos vyžádaly 68 milionů korun. Avšak ještě na celý rok 2020 na ně stačila částka o pětinu nižší, tedy 56 milionů korun,“ uvádí k nárůstu nákladů mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

V roce 2023 bylo takto léčeno přes tři sta klientů třetí největší zdravotní pojišťovny, přičemž náklady na léčivé přípravky pro tyto pacienty převýšily 160 milionů korun.

Celkové loňské náklady ČPZP [včetně centrových léčivých přípravků] na péči o nemocné s touto diagnózou se přiblížily částce 300 milionů korun, když o rok dříve byly 253 milionů.

Celkové náklady na léčbu pacientů registrovaných u ČPZP
Rok Název diagnózy Počet pojištěnců Náklady v Kč
2019 Zhoubný novotvar průdušky [bronchu] a plíce 1 929 154 861 684
2020 Zhoubný novotvar průdušky [bronchu] a plíce 1 897 181 767 799
2021 Zhoubný novotvar průdušky [bronchu] a plíce 1 837 182 938 317
2022 Zhoubný novotvar průdušky [bronchu] a plíce 2 004 253 112 452
2023 Zhoubný novotvar průdušky [bronchu] a plíce 2 117 295 483 408

[Zdroj: ČPZP]

Na včasný záchyt karcinomu plic se už třetím rokem zaměřuje celonárodní projekt screeningu rakoviny plic. Jeho cílem je zachytit včasná vyléčitelná stádia onemocnění a zároveň zvýšit povědomí o rakovině plic v souvislosti s kouřením. Tento program Ministerstva zdravotnictví České republiky [MZ ČR] běží od ledna 2022. Hradí jej všechny zdravotní pojišťovny. Do projektu jsou zapojeni praktičtí lékaři, kteří ve svých ordinacích cíleně oslovují silné kuřáky a kuřačky ve věku 55 až 74 let a posílají je k plicním lékařům a na vyšetření CT.

Screening rakoviny plic a jeho výsledky

Screening rakoviny plic by se podle MZ ČR měl týkat zhruba půl milionu lidí. V případě České průmyslové zdravotní pojišťovny jej zatím absolvovalo přes 4 000 pojištěnců.

Počáteční stadium rakoviny plic může být bezpříznakové. Nebo se choroba může projevit například zvýšenou teplotou, trvalou únavou, nechutenstvím a hubnutím. Pokud nemocný navštíví lékaře až tehdy, kdy vykašlává krvavé hleny, má bolest na hrudi, trápí ho dlouhotrvající kašel, může být léčba komplikovaná. A šance na vyléčení jsou menší.

O zajištění léčby loni požádalo ČPZP na 8 000 klientů. Řeší se hlavně léčba v ČR

Je proto nesmírně důležité chovat se ke svému tělu odpovědně. Chodit na preventivní prohlídky a nezačínat s kouřením, nebo alespoň přestat kouřit. ČPZP i tady podává pomocnou ruku a svým klientům, kteří se pod dohledem odborníků snaží tohoto zlozvyku zbavit, nabízí příspěvek 2 000 korun. Ročně se o něj přihlásí bohužel jen desítky pojištěnců. Konkrétně za rok 2023 jich bylo 65.

Náklady ČPZP na léčivé přípravky karcinomu plic 2017 až 1. pololetí 2024

[Zdroj: ČPZP]

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje více než 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here