I samotných klíšťat je dnes víc, potvrzuje ředitelka SZÚ Macková

0
171
Barbora Macková, hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu. / Foto: SZÚ
Barbora Macková, hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu. / Foto: SZÚ

Správným způsobem, jak vyndat přisáté klíště, je kývat s ním ze strany na stranu, říká v rozhovoru ředitelka Státního zdravotního ústavu a hlavní hygienička ČR Barbora Macková. A nejen to, tvrdí, že proti klíšťatům se mají lidé očkovat.

Zdravé Zprávy ve spolupráci s Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ] přinášejí rozhovor s Barborou Mackovou, která vede Státní zdravotní ústav [SZÚ], ale od letošního 12. června působí i jako hlavní hygienička ČR. Rozhovor původně vyšel na stránkách IPVZ. Zdravé Zprávy jej mírně upravily. V plné verzi je rozhovor k dispozici zde.

Macková: KHS, SZÚ a oba Zdravotní ústavy musejí spolupracovat 

Léto je v plném proudu, což s sebou přináší nejen teplo, ale i návštěvy přírody a venkovního koupání. Jak poznáme, ve které vodě se můžeme bezpečně koupat?

Primárně se to dá poznat už jen na pohled, zda je voda čistá, nebo ne. Není tím myšleno čistá jako pitná voda, co teče z kohoutku. Všichni ale poznáme, jestli jsou v ní nějaké řasy, sinice nebo má jen jinou barvu, než bychom si představovali. Pro usnadnění už několik let funguje monitoring koupacích vod, který realizují krajské hygienické stanice [KHS]. Ty monitorují koupací vody v celé ČR. Informace, které vody platí v daném regionu za způsobilé ke koupání a které nikoli, zveřejňují na webech jednotlivé KHS, ale i web Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. Situace ohledně zvýšeného počtu nevhodných vod nastává spíše až ke konci léta, ale je dobré vědět, že takovéto informace na webu lze najít.

Kde v Česku žije nejvíc klíšťat

Najdou lidé na vámi zmiňovaných stránkách i zprávy o výskytu klíšťat?

Nejenže jsou informace o klíšťatech na webu SZÚ, ale dokonce nově existuje i aplikace „Klíšťapka“, která je volně dostupná pro mobilní telefony. Aplikace nabízí aktualizovaný přehled o situaci ve výskytu klíšťat. A to s ohledem na konkrétní region nebo lokalitu. Problém klíšťat už dnes není jen v rekreačních oblastech, jak jsme bývali zvyklí. Kvůli změně klimatu a změně porostu jde i o městské aglomerace a parky.

Až polovina klíšťat v parcích nese bakterii nebezpečnou pro člověka

Dá se nějak zobecnit, kde se klíšťata typicky vyskytují, ať už z pohledu porostu, nebo lokality?

Jednodušší je to z pohledu typu porostu. Jde většinou o listnaté lesy, zatravněný porost, vysokou trávu nebo nízké keře. K přenosu klíšťat totiž přispívá nejčastěji zvěř, typicky hlodavci nebo srnky. Klíště na ně naskočí a pohybuje se díky nim po velkém prostoru.

A jak je to z pohledu lokalit?

Z pohledu lokality bývalo dříve specifické, že šlo o blízkost vody, kde je vlhko, nebo v lesích a podél řek. To sice stále platí, ale výskyt klíšťat už lze bohužel běžně zaznamenat i v nadmořských výškách okolo 700 metrů nad mořem. Je to dáno i tím, že nejsou tak kruté zimy a nedochází k vymrznutí klíšťat, která přezimují pod zemí. Díky zvyšujícím se teplotám není jejich životní cyklus tolikrát narušen. Takže i samotných klíšťat je dnes více a dostávají se i do poloh, kde je dříve nebylo možné očekávat.

Jak správně vyndat klíště

Je pro tělo nebezpečné i neinfikované klíště? A kdy už je klíště v těle nebezpečné?

Klíště je krev sající parazit, který považuje člověka za hostitele. Ve chvíli, kdy se dostane na pokožkou, přisaje se. A ve chvíli, kdy dochází k sání krve, tak se přenáší do krve od klíštěte nejen ta případná infekce, ale mohou to být i chemické látky. Proto je strašně důležitá prevence ve smyslu používání repelentů nebo správného a dostatečného oblečení a následné prohlídky těla po návratu z přírody.

Klíšťata přenášejí nový virus. Ve Španělsku zemřel člověk

Pokud po těle klíště zatím jen leze, tak nebezpečné není. Riziko začíná růst, až když se přisaje. Pokud se odstraní velmi záhy po přisátí, a ještě jde odstranit lehce a není okolo místa vpichu ani zarudnutí kůže, tak to riziko přenosu infekčního onemocnění je relativně nízké. Ale je vhodné místo pozorovat, jestli se nemění. Pokud by se vyskytla jakákoli změna na kůži, která následuje po odstraněném klíštěti, konzultujme situaci s lékařem.

Okolo odstraňování klíšťat existuje mnoho mýtů, jak ho zaručeně správně vyndat. Jak klíště odstranit skutečně bezpečně a správně?

Historicky nejrozšířenější jsou snahy o vytáčení klíštěte po směru hodinových ručiček nebo naopak proti směru hodinových ručiček. Ale klíště má na svém sosáčku zoubky. Proto tím dobrým a správným způsobem, jak ho vyndat, je kývat s ním ze strany na stranu, aby se uvolnil prostor v kůži a abychom byli schopni klíště vyndat. Po jeho vyndání je potřeba místo vpichu vydezinfikovat jakoukoli dostupnou dezinfekcí.

Očkování proti klíšťatům má velký význam, říká šéfka SZÚ

Je vhodné vyndávat klíště kýváním holýma rukama nebo je nějaký lepší způsob?

Běžně v lékárně se dají koupit speciální kleštičky na vyndávání klíšťat. Jde o takovou malou pinzetu, díky níž jde klíště lépe uchopit a kývat. Pokud nemám k dispozici kleštičky, tak mám dobrou zkušenost s gázovými čtverečky. Tím se dají také dobře vyndat, ale nedoporučuji vyndávat klíště jen holou rukou. I postupy, jak správně vyndáme klíště, nabízejí stránky SZÚ.

V případě, že se skutečně bojím nákazy, má smysl očkování proti klíšťatům?

Ano, klíšťová encefalitida je velmi závažné onemocnění. Očkování má proto dokonce velký význam, a to pro lidi v každém věku. Prokázalo se, že dostupná vakcína je velmi efektivní ochrana proti zánětu mozkových blan, klíšťové encefalitidě. Očkování skutečně stojí za to absolvovat, zvláště pokud člověk do přírody chodí častěji nebo pravidelně. V našich klimatických podmínkách je navíc riziko nákazy poměrně vysoké. Bohužel klíšťata přenášejí i jiná onemocnění. Například lymeskou boreliózu, na kterou zatím očkování neexistuje.

Na očkování proti encefalitidě i letos přispějí pojišťovny

Jak se vyznat v repelentech a na co se zaměřit při jejich výběru?

Princip repelentu je, že vytvoří ochranný film na povrchu těla nebo tkaninách a tím odpudí hmyz nebo znemožní přisátí. Ochranný film tvoří chemické látky nebo různé esence, hmyz je vnímá jako nepříjemné. Parazit nemá vysloveně čich, ale má na těle receptory, které detekují pachy lidí a zvířat. Molekuly repelentu reagují s těmito receptory. Tím odrazují hmyz od přisátí nebo kousnutí. Většina repelentů funguje na více druhů hmyzu.

Jan Brodský, IPVZ

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here