Podolští lékaři operovali plod přímo v děloze, a úspěšně

0
2501
v_deloze
Tým lékařů ÚPMD, který provedl operaci brániční kýly plodu ve 30. týdnu těhotenství přímo v děloze ženy. / Foto I,II: ÚPMD v Podolí

Vývojovou vadu plodu ve 30. týdnu těhotenství, kvůli které by se správně nevyvíjely jeho plíce, vyřešili operací přímo v děloze ženy lékaři Ústavu pro péči o matku a dítě [ÚPMD] v Podolí. Při neodstranění defektu hrozilo, že dítě zemře.

Ještě před několika lety by takové praxi, kdy se nenarozené dítě odoperuje přímo v děloze ženy, věřil jen málokdo. Dnes jde o realitu, ovšem nikoli běžnou, ale výjimečnou. Jako první v Česku provedli operaci plodu s vývojovou vadou bránice v děloze jeho matky lékaři pražského ÚPMD. A provedli ji úspěšně.

„V důsledku tohoto patologického stavu se během nitroděložního vývoje nemohou správně vyvíjet plíce a novorozenec má po porodu zásadní problémy s dýcháním. Až 30 procent novorozenců s touto vadou po porodu umírá,“ říká prof. Ladislav Krofta, zástupce ředitele ÚPMD, který patří do týmu odborníku, jenž operaci provedl.

Díky úspěšně provedenému zákroku se vyvinou plíce plodu zřejmě standardním způsobem. Což mu umožní se lépe připravit na poporodní stav. Dítě po narození ale čeká ještě jedna operace, při níž mu specialisté chirurgickým zákrokem definitivně uzavřou vadu bránice.

Lékaři zavedli plodu do plíce maličký balónek

Unikátnost tohoto zákroku spočívá podle lékařů v nitroděložním zavedení balónku o velikosti slzy [na obr. vpravo, zdroj: ÚPMD] do dýchacích cest plodu, který byl ve 30. týdnu těhotenství.

Unikátní zákrok provedl tým lékařů ve složení:
  • prof. MUDr. Ladislav Krofta, CSc.,
  • MUDr. Lubomír Hašlík, Ph.D.,
  • MUDr. Petra Hanulíková, Ph.D.

K brániční kýle, která se potvrdila u operovaného plodu, dochází, pokud se bránice nevyvine embryonálně správně. Pak může bránice zcela chybět nebo je v ní příliš velký otvor. A tím se z břišní dutiny tlačí směrem do hrudníku břišní orgány.

Vrozená brániční kýla je vývojová vada, která se vyskytuje u jednoho novorozence na 4 000 porodů. Jde o defekt svalnaté membrány, která odděluje hrudník a dutinu břišní.

„V průběhu necelého měsíce jsme s kolegy provedli dva jedinečné zákroky. Během prvního, který trval necelé 2 hodiny, byl balónek nitroděložně zaveden do dýchacích cest plodu. Po necelém měsíci byl proveden druhý zákrok, při kterém byl balónek plánovaně odstraněn,“ popisuje unikátní výkon prof. Krofta.

Kojení prospívá i “jinak” narozeným dětem

A dodává, že po obou zákrocích pokračuje těhotenství dále. Přičemž kýžený efekt operace se podle podolských odborníků dostavil podle jejich očekávání.

„Umístění balónku zajistilo očekávané a plánované zvětšení plic, což usnadní následnou péči o novorozence po porodu. Následně bude provedeno definitivní chirurgické řešení, při kterém se defekt v bránici uzavře,“ dodává prof. Krofta.

ÚPMD patří k největším zařízením v ČR svého druhu

Jedinečný úspěch lékařů pražského ÚPMD oceňuje i samotný ředitel zařízení doc. Jaroslav Feyereisl.

„Jsem hrdý na své kolegy, kteří posouvají hranice medicíny a dávají šanci na záchranu života již v děloze matky. Stejně tak na Perinatologické centrum Ústavu pro péči o matku a dítě,“ uvedl k unikátnímu zákroku doc. Feyereisl.

Právě odborníci v něm totiž dokáží jako jediní v České republice zmíněný výkon těhotným ženám s vrozenou vývojovou vadou bránice u plodu nabídnout.

„Pevně věřím, že ÚPMD bude nadále prohlubovat svou odbornost a mezioborovou spolupráci, která je k dalšímu posunu péče o matku a dítě nezbytná,“ říká doc. Feyereisl.

Zátěž těhotenství zhoršuje vyšší věk žen i civilizační choroby

Ústav pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí patří ke špičkovým zdravotnickým zařízením, které se specializuje na poskytování péče v základních oborech gynekologie, porodnictví a neonatologie. A rovněž v řadě komplementárních oborů, které souvisí s péčí o ženu a dítě.

V Ústavu sídlí Perinatologické centrum, které zajišťuje specializovanou porodnickou a neonatologickou péči na nejvyšší úrovni. ÚPMD je jedno z největších gynekologicko-porodnických a novorozeneckých pracovišť v Česku. Kromě poskytování zdravotních služeb se Ústav zabývá vědeckou, výzkumnou a pedagogickou činností.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here