V Číně mění školky na domovy a centra pro seniory. Ti jsou nadšení

0
175
v_Cine
85leté čínská seniorka užívá mobilní telefon. Žije ve městě Dandong provincii Liaoning / Foto: VCG

Stovky milionů Číňanů v nadcházejících desetiletích překročí hranici třetího věku. A naopak v Číně klesá porodnost. V zemi tak zavírají tisíce mateřských školek. O jejich služby totiž není zájem.

Další mateřské školky proměňují na volnočasová zařízení pro seniory. Alespoň to uvádí reportáž agentury AFP. Její autoři v ní popisují, jak se Číňané v pokročilém věku pohupují v rytmu starých melodií v bývalé mateřské školce v severní Číně. Školku tamější úřady přestavěly na volnočasové centrum pro důchodce.

„V tomto zařízení v provincii Šan-si dětský smích nahradila moudrost nových klientů ve zralém věku,“ píše agentura AFP.

Cituje 56letou ředitelku zařízení pro seniory Li Siou-ling. Ta říká: „Problém se stal obzvláště zřejmým s neustálým poklesem počtu zapsaných dětí. Když se moje školka vyprázdnila, přemýšlela jsem, jak ji co nejlépe využít.”

Školku v regionální metropoli Tchaj-jüan založila v roce 2005 a ve své době do ní chodilo až 280 dětí. Už loni ji však zavřela. Poté zařízení prošlo proměnou a v prosinci se znovu otevřelo, tentokrát jako volnočasové centrum pro důchodce.

„Dochází k nám asi stovka seniorů, kteří se věnují hudbě, tanci a dalším aktivitám. Přicházejí, aby si splnili některé své sny z mládí,” popisuje náplň zařízení paní Li.

Podle místních médií přešlo i několik dalších škol po celé Číně z předškolního vzdělávání na vzdělávání starších lidí. Šestapadesátiletá návštěvnice centra Sun Lin-č’ je přesvědčená, že vysoké školy pro starší lidi jsou potřeba.

“Mám dojem, že jsem zase mladá,” říká.

Senioři v centru pějí socialistické písně

Z kulturního centra ale stále zcela nezmizely všechny známky jeho předchozího účelu. V některých místnostech stojí malé palandy a podél pestrobarevných stěn jsou vyrovnané maličké lavice. Zůstal v nich nejen nábytek, ale také učitelé. Mezi nimi i Jen Si, dříve učitelka, dnes lektorka seniorů.

Lektorka modelingu jde v čele průvodu žen s dokonalými účesy, v tradičních šatech a s růžovými papírovými deštníky. V jiné třídě zase sedí čínští senioři v půlkruhu a za doprovodu socialistických písní hrají na africké bubny.

„Malé děti věří všemu, co se jim řekne, ale starší lidé vědí, co chtějí. Musím více přemýšlet o tom, jak s nimi komunikovat,” říká učitelka Jen.

Demence je kvůli stárnutí mozku nevyhnutelná, říká vědec

Třiašedesátiletá Che Jing si v centru našla nové přátele a říká, že jí místní aktivity pomohly překonat nedostatek sebevědomí po odchodu do důchodu.

„Měla jsem dojem, že můj kulturní život je velmi ochuzený, že nemá velký smysl dál žít. Lidé tady ale jen nečekají, až zestárnou,” říká Che.

Ředitelka školky Li Siou-ling nostalgicky vzpomíná na doby, kdy se její škola hemžila neposlušnými dětmi.

„Měla jsem to tu opravdu ráda,” říká s tím, že i kvůli těmto vzpomínkám zatím nevyhodila dětský nábytek.

Dodává, že budova našla své nové využití. A centrum dává práci nejen jí, ale i dalším lidem.

Senioři a děti v Číně

Podle vládních údajů bylo v loňském roce v Číně uzavřeno téměř 15 000 mateřských škol. Počet zapsaných žáků klesl ve srovnání s rokem 2022 o 5,3 milionu. V průmyslové provincii Šan-si, kde počet obyvatel klesá, loni zemřelo o 78 000 lidí více než se jich tam narodilo.

V loňském roce se v Číně výrazně zvýšil počet seniorů. Podle oficiálních statistik přibylo téměř 17 milionů lidí ve věku 60 a více let. Podle výzkumné skupiny Economist Intelligence Unit tvoří tato věková skupina v Číně již více než 20 procent populace a do roku 2035 se její podíl zvýší téměř na třetinu.

Krátký odpolední šlofík oddaluje stárnutí mozku

Peking plánuje do roku 2025 vytvořit národní systém péče o seniory, v zemi však chybí domovy důchodců a mezi jednotlivými regiony jsou v jejich dostupnosti velké rozdíly.

Vláda odhaduje, že výrobky a služby pro seniory, od specializované turistiky až po moderní lékařskou péči, by mohly mít do roku 2035 hodnotu 30 000 miliard jüanů [cca 96 bil. Kč]. Nicméně vedení země se stále nedaří oživit klesající porodnost, která je jedním z hlavních důvodů nevyrovnané demografické situace v Číně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here