Digitální zdravotní dokumentace dostala oporu v zákoně

0
1141
digitalni
Foto: Freepik.com

Lidé získají právo na bezplatné poskytnutí první kopie zdravotní dokumentace nebo výpisu z ní. Zdravotní dokumentaci povedou poskytovatelé v listinné i digitální podobě. Oba způsoby jejího vedení včetně kombinace budou možné.

Změny přináší novela zákona o zdravotních službách [zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách], kterou v úterý 23. července podepsal prezident republiky. O podpisu novely veřejnost informoval odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky.

Vedení zdravotní dokumentace i v digitální podobě tak získává zákonná pravidla. Současná úprava u zdravotnické dokumentace předpokládá podle zdůvodnění především její listinné vedení. Upravená předloha výslovně stanoví, že zdravotní dokumentaci mohou poskytovatelé služeb vést jak v listinné, tak v elektronické podobě. Oba způsoby jejího vedení jsou možné, a dají se kombinovat. Novela také konkretizuje účely nahlížení do zdravotnické dokumentace bez souhlasu pacienta.

Zákon umožňuje vedení zdravotní dokumentace i digitálně

Zdravotní dokumentaci definuje vládní novela jako soubor informací vedených, zpracovávaných a uchovávaných za účelem poskytování zdravotních služeb konkrétnímu pacientovi. To bez ohledu na to, zda je poskytovatel získal od pacienta, od jiného poskytovatele, dalších osob nebo svou vlastní činností.

Specifická bude zdravotnická dokumentace tím, že půjde o shromažďování informací kvůli poskytování zdravotní péče. Spadat do ní bude například identifikace pacienta, jeho zdravotní anamnéza, zdravotní stav, soupis poskytnutých zdravotních služeb a laboratorní výsledky. Naopak do ní nemají spadat doklady pro účtování pojišťovnám nebo samoplátcům stejně jako spisy ke stížnostem a právním sporům.

Poslanci schválili novelu elektronizace zdravotní dokumentace

Součástí novely je i zavedení nového systému sledování četnosti darování krve. Což má především zamezit případům, kdy někteří dárci absolvují i několik odběrů v různých místech v krátkém čase, aniž by o tom dali vědět transfuzní stanici.

„Tato situace je nepřijatelná jednak z hlediska ochrany jejich zdraví, ale také z hlediska kvality získaného materiálu,” uvádí důvodová zpráva k novele.

Používání telemedicíny v praxi

Novela mění vymezení pacientské organizace. Pro její zapsání na příslušný seznam ministerstva zdravotnictví postačí, aby pacienti měli na její řízení zásadní vliv. Nikoliv rozhodující vliv, jako je tomu nyní.

Dále novela upravuje fungování Národního zdravotnického informačního systému a vymezuje telemedicínské zdravotní služby. Takzvaně na dálku za použití telekomunikačních a informačních technologií je bude možné poskytovat za zákonem stanovených podmínek. A jen při splnění technických požadavků na kvalitu a zabezpečení komunikace a dat.

Jako první zdigitalizujeme akreditace, říká šéfka IPVZ

Nově vznikne informační systém s cílem zlepšit administraci specializačního a nástavbového vzdělávání zdravotnických pracovníků. Informační systém nazvaný Administrace by měl mimo jiné zkrátit čekací dobu na zařazení do studia a zrychlit systém vzdělávání.

Rovněž umožní okamžitou výměnu údajů o stavu specializačního a nástavbového vzdělávání mezi všemi zapojenými subjekty. Digitalizace evidence vzdělávání má zlepšit také využití kapacit vzdělávacích institutů, školitelů a lektorů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here