Dostupné lékárenství v regionech zajistí výdejny, míní MZ ČR

0
241
vydejny
Foto: Freepik.com

Namísto rozvolnění postavení vedoucího lékárníka, kdy by mohl pozici zastávat ve více lékárnách, navrhuje vládní legislativa zajistit výdejny léků a zdravotnických prostředků v obcích a menších městech bez lékárny.

K návrhu úpravy zákona o léčivech předloženého zastupitelstvem Jihočeského kraje, který by umožnil vykonávat pozici vedoucího lékárny ve více provozech, doporučuje Legislativní rada vlády kabinetu zaujmout neutrální stanovisko. Vláda se vyjádří ve středu 24.7.

„S ohledem na obsah vyjádření oslovených připomínkových míst, zejména pak s přihlédnutím ke stanovisku ministerstva zdravotnictví jako věcného gestora předmětné právní úpravy, se vládě doporučuje zaujmout k předloženému návrhu zákona neutrální stanovisko,“ uvádí vládní legislativci v předkládací zprávě.

Konkrétně Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ve svém stanovisku uvedlo, že daná změna nepovede ke zlepšení kvality poskytovaných služeb v lékárnách. A nespokojuje se ani s navrhovanou podmínkou, že součet provozních dob všech lékáren, v nichž zastane daný lékárník pozici vedoucího, nesmí překročit zákonnou týdenní pracovní dobu.

„Tato úprava však s ohledem na platnou a účinnou vyhlášku č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, ve znění pozdějších předpisů, tento problém nemůže vyřešit. Neboť stanoveným minimálním personálním zabezpečením lékárny je, kromě jiných, farmaceut se specializovanou způsobilostí,“ argumentuje resort s tím, že farmaceut má být přítomen v lékárně po celou provozní dobu lékárny. A nestačí jen jeho případná dostupnost.

Výdejny léků a zdravotních prostředků namísto lékáren

Podmínka, že součet provozních dob všech těchto lékáren nesmí překročit rozsah zákonem stanovené týdenní pracovní doby, není s ohledem na zákonné personální požadavky dostačující, uvádějí zástupci MZ ČR.

„Neboť z pohledu naplnění minimálního personálního zabezpečení lékárny by se provozní doby těchto lékáren nesměly překrývat. Pokud by tam nebyla zajištěna přítomnost jiného farmaceuta se specializovanou způsobilostí,“ dodává k návrhu ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví se Rx výdeje léků nebojí. A to už 12 let

Rovněž ale přidává návrh, který považuje v řešení dostupnosti lékárenských služeb v menších obcích a městech za podstatně schůdnější. A tím je zavádění takzvaných výdejen neboli odloučených oddělení pro výdej léčiv a zdravotnických prostředků. Nicméně dodává, že i v těchto výdejnách musí být přítomen farmaceut s odbornou způsobilostí.

„Musí být tedy zajištěna dostupnost farmaceuta se specializovanou způsobilostí. Přičemž dostupností se pro tento účel rozumí dostupnost rady a pomoci prostřednictvím telefonu nebo elektronicky, případně jeho fyzická přítomnost do 1 hodiny od vyžádání,“ nastiňuje regulaci pro výdejny léků a zdravotnických prostředků MZ ČR.

K návrhu úpravy zákona, který by rozšířil působnost vedoucích lékáren tak ministerstvo zdravotnictví zaujalo neutrální stanovisko.

Zajištění lékárenské služby v malých městech

Návrh na změnu zákona zasahující do postavení vedoucích lékárníků podalo zastupitelstvo Jihočeského kraje. Hejtman kraje Martin Kuba [ODS] vysvětlil, že by se tím snáze udržely lékárenské provozy v odlehlých regionech. I když třeba s omezenou otevírací dobou.

„Rozhodli jsme se k tomu, protože dlouhou dobu diskutujeme s vládou a ministrem zdravotnictví o tom, že je špatně nastavený zákon o léčivech. Neumožňuje provoz menších lékáren v menších obcích,“ vysvětlil podání návrhu na změnu zákona Kuba.

Jihočeský kraj chce, aby vedoucí lékáren pracovali pro víc lékáren

Stávající znění zákona podle něj říká, že každá lékárna musí mít určeného vedoucího lékárny. A ten má být v lékárně fyzicky přítomný po celou dobu jejího otevření. To se v současné době, kdy se léky předepisují i elektronicky. Tedy bez přítomnosti pacienta v ordinaci, ukazuje jako problém a určitá překážka. Pacient sice nemusí kvůli předpisu léku docházet vždy do ordinace lékaře. Ale často kvůli vyzvednutí léku dojíždí desítky kilometrů do lékárny. V místě jeho bydliště totiž žádná není.

„Umožnil by to fakt, že lékárník by se mohl přesunout z jedné lékárny do jiné. Ale podle současného zákona to nejde, protože jako vedoucí musí být svázaný pouze s jedním provozem,“ vysvětlil jihočeský hejtman.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here