V Gaze je virus dětské obrny. To je riziko pro všechny, řeší to už i Izrael

0
648
Izrael
V odpadních vodách v Pásmu Gazy se potvrdil poliovirus způsobující dětskou obrnu. Izrael proto nabídne očkování svým vojákům i některým obyvatelům Gazy. / Foto: UNICEF/Noorani

Izraelská armáda nabídne vojákům sloužícím v Pásmu Gazy očkování proti dětské obrně. Reaguje tím na zjištění, že v odpadních vodách v Gaze se objevil poliovirus způsobující dětskou obrnu. Izrael zřejmě nabídne vakcíny i civilistům z Gazy.

V reakci na výskyt polioviru v odpadních vodách v Pásmu Gazy oznámila v neděli [21.7.] izraelská armáda, že nabídne očkování proti nemoci jejím vojákům vyrážejícím na území Gazy. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na izraelské úřady. Pro očkování se vojáci sami rozhodnou. To znamená, že jej nebudou dostávat povinně.

Izraelské úřady dále uvedly, že ve spolupráci s mezinárodními organizacemi připraví vakcíny proti dětské obrně také pro více než milion obyvatel Pásma Gazy. Na jejím území žije zhruba 2,3 milionu lidí.

O výskytu viru dětské obrny v odpadních vodách v Pásmu Gazy informoval koncem minulého týdne britský deník The Guardian s odvoláním na mezinárodní zdravotní úřady, jako jsou Dětský fond OSN UNICEF a Světová zdravotnická organizace [WHO].

Přesouvání pacientů ze severu Gazy je rozsudek smrti, uvedla WHO

„Přítomnost polioviru v odpadních vodách v Pásmu Gazy, které tečou mezi stany vysídlených lidí kvůli zničené infrastruktuře, znamená novou zdravotní katastrofu,” uvedly zdravotní úřady v Gaze.

Oxfam viní Izrael ze systematické likvidace Gazanů

Kvůli válce s Izraelem přežívají desítky tisíc Palestinců v přelidněných stanových táborech nebo v ruinách domů zničených izraelským bombardováním. V zemi chybí základní potraviny a lidé dostávají na příděl i čistou vodu. Na ulicích se hromadí odpadky, které nikdo již měsíce neodváží. V nemocnicích nejsou léky a chybí zdravotnický materiál.

Mezinárodní charitativní organizace Oxfam minulý týden ve středu [17.7.] zveřejnila zprávu, v níž uvádí, že Izrael systematicky odpírá Gazanům vodu, ničí tamní vodní zdroje a čističky odpadních vod. Izrael podle ní od října, kdy Hamás zaútočil na civilisty z Izraele, v Pásmu Gazy zničil 70 procent kalových čerpadel. A všechny čistírny odpadních vod.

Ženy v Gaze rodí na veřejných záchodcích. Samy a bez pomoci

Podle Oxfam nedostatek čisté vody a nefungující kanalizace v Pásmu Gazy způsobily, že víc než čtvrtina obyvatel trpí nemocemi, jako jsou akutní průjmy a žloutenka typu A. Nyní se na území potvrdil navíc nebezpečný poliovirus způsobující dětskou obrnu.

Netanyahu odmítl polní nemocnici pro děti z Gazy

Minulý týden ve středu [17.7.] izraelský ministr obrany Joava Galanta oznámil, že navrhuje zřídit na izraelském území polní nemocnici pro zraněné a nemocné děti z Pásma Gazy.

„Půjde o důležité krátkodobé řešení, které vyřeší okamžité humanitární potřeby. Dokud nebude vytvořen stálý mechanismus pro evakuaci a léčbu nemocných dětí z Gazy,” uvedl Galantův úřad.

Lékaři bez hranic: Izraelci terorizují Palestince v Masafer Yatta

Už ale nesdělil, zda by nemocnici provozoval Izrael, či někdo jiný. Ministr Galant o návrhu začátkem minulého týdne informoval i amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Nedlouho na to, ve čtvrtek [18.7.], izraelský server The Times of Israel [ToI] napsal, že izraelský premiér Benjamin Netanyahu odmítl návrh ministra obrany na zřízení nemocnice.

Pásmu Gazy stále chybí bezpečné humanitární trasy

Jako problém v zajišťování zdravotní pomoci obyvatelům Gazy se ukazuje to, že od začátku května je uzavřen přechod Rafáh na hranici s Egyptem. Přes něj se předtím dostávali zranění a nemocní Palestinci do zdravotnických zařízení v Egyptě a v menších počtech i do nemocnic v jiných zemích. Začátkem května izraelská armáda ale zahájila pozemní operaci i v oblasti Rafáhu a obsadila přechod z palestinské strany. Posléze Izrael navrhl otevření přechodu s tím, že na palestinské straně ho bude dál kontrolovat izraelská armáda. To Egypt ale odmítl.

Humanitární pomoc se do Gazy moc nedostává

Humanitární organizace a organizace OSN od začátku války v Gaze loni v říjnu vyzývají Izrael, aby na území pouštěl více humanitární pomoci. Letos v lednu a v březnu k tomu zemi vyzval i Mezinárodní soudní dvůr [ICC] v Haagu při předběžném opatření v soudním řízení, které iniciovala Jihoafrická republika. Ta viní Izrael z genocidy vůči Palestincům v Gaze. V květnu pak hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal senát o vydání zatykačů na tři hlavní představitele Hamásu kvůli válečným zločinům. Ale i na izraelského premiéra Netanyahua a jeho ministra obrany Galanta. Oba mezinárodní soud viní mimo jiné z používání vyhladovění jako válečného nástroje a z odpírání humanitární pomoci.

Pákistán má další případ dětské obrny, očkuje 40 mil. dětí

Válka v Pásmu Gazy začala teroristickým útokem Hamásu na Izrael 7. října. Při něm palestinští ozbrojenci zabili 1 200 lidí, většinou civilistů. Dalších asi 250 osob unesli do Gazy jako rukojmí. Zhruba polovinu z nich propustili během dosud jediného asi týden trvajícího příměří na konci listopadu.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here