Příspěvek na péči u nás dostanou i lidé se slovenským důchodem

0
231
na_peci
Foto: Freepik.com

Od příštího roku asi dostanou příspěvek na péči i lidé s omezenou soběstačností pobírající slovenský důchod, kteří ale žijí v Česku. Nikoli plošně, ale v individuálně posuzovaných případech. Slovensko totiž dávku do ciziny neposílá.

Výplatu příspěvku na péči potřebným do ciziny včetně České republiky slovenské zákony nedovolují. I přesto, že tito lidé na Slovensku dlouhé roky pracovali a odváděli sociální pojištění. V Česku na tuto dávku lidé se slovenským důchodem nárok nemají. To by se ale mohlo od příštího roku změnit díky novele zákona o sociálních službách.

Novela má územní sociální správě umožnit rozhodnout o odstranění tvrdosti zákona. Tedy o zmírnění podmínek. Lidem, kteří budou mít bydliště v Česku, a nebudou pobírat podobnou podporu z jiné země a o český příspěvek na péči písemně požádají, by úřad mohl peníze od státu přiznat. Nejdříve by ale posoudil situaci žadatele. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] v podkladech uvádí, že opatření má pomoci v individuálních případech.

„Každá žádost o příspěvek na péči u osoby, na kterou se vztahují přímo použitelné předpisy EU, je vždy – a nadále bude – postoupena příslušnému státu. Až v případě, že bude zcela zřejmé, že žádná obdobná dávka nebude tímto státem refundována, bude moci být požádáno o odstranění tvrdosti,“ uvádí v podkladech k novele, kterou projedná vláda, ministerstvo práce a sociálních věcí.

Při žádostech o odstranění tvrdosti zákona se tak posoudí celková situace dané osoby. To znamená, že sociální správa nerozhodne o zmírnění zákonných podmínek u všech žadatelů. Ale jen v individuálních a opodstatněných situacích.

Příspěvek na péči za Slovensko zaplatí český systém

Slovenský příspěvek na opatrování, jak se dávka u našich sousedů jmenuje, činí na jednu osobu 615,50 eur [cca 15 534 Kč]. Na více osob pak 816,60 eur [cca 20 609 Kč].

Příspěvek na opatrování na Slovensku pobírají příbuzní, kteří pečují o těžce zdravotně postiženého a bydlí s ním. Současně nevydělávají více než 2,5násobek životního minima. Zároveň si musí platit důchodové pojištění. Peníze nezískají, pokud potřebný pobývá v domově pro seniory. Nebo v týdenním stacionáři nebo má pečovatelskou službu více než osm hodin v měsíci.

Na problém kolem vyplácení příspěvku na péči, respektive dávky na opatrování pro potřebné, kteří pracovali na Slovensku, dlouhodobě upozorňuje Národní rada osob se zdravotním postižením [NRZP].

„Tito lidé nemají možnost objednat si jakoukoliv sociální službu. A mnohdy jde o velmi závažné situace,” uvádí zástupci Rady.

Slováci vzali Čechům pracujícím na Slovensku příspěvek na péči

Podle nich by novela pomohla asi 500 českých občanů s omezenou soběstačností, kteří dříve, obvykle před rokem 1989, pracovali na Slovensku. Později se ale vrátili do Česka a pobírají slovenskou penzi.

Slovensko si vymohlo výjimku, aby dávku neplatilo

S postojem Slovenska ve věci výplaty dávky na opatrovnictví nesouhlasí Evropská komise, která ho kvůli odmítání výplaty dávky do ciziny před několika lety zažalovala. Rozsudek z roku 2015 i ke škodě samotných slovenských pojištěnců nyní ale žijících v Česku vyšel ve prospěch našich východních sousedů. Evropští soudci vyloučili povinnost Slovenska vyplácet těmto lidem dávky sociální pomoci. Ty zahrnují i příspěvek na péči do jiných zemí.

Podle soudního rozsudku a argumentace slovenské strany nejsou dávky na opatrování dávkami sociálními. Ale jde o dávky léčebné pomoci. Slovensko si tak u evropského soudního dvora prosadilo, že osoby, které žijí déle než 60 dnů v roce mimo území Slovenska, ztrácí nárok na výplatu dávek sociální pomoci.

„My to považujeme za věc neskutečnou,“ uvedl k situaci již dříve předseda NRZP Václav Krása.

Česko usiluje o to, aby se zrychlila výplata penzí mezi zeměmi EU

Rada se podle něj s žádostí o pomoc a řešení situace již několikrát v minulosti obrátila na zástupce českého a slovenského ministerstva práce a sociálních věcí.

„Slovenská republika si u evropského soudního dvora [ESD] vymohla, že nemusí vyplácet příspěvek na péči občanům, kteří sice platili u nich pojištění, ale jsou občany jiných států. A mají trvalé bydliště mimo území Slovenska,“ dodal Krása.

Příspěvek na péči, na Slovensku nazývaný jako dávka na opatrování, slouží lidem, kteří se kvůli špatnému zdravotnímu stavu neobejdou bez pomoci druhého. Z podpory si mají hradit sociální a další služby pomoci. Zacílení podpory je stejné jako v Česku u příspěvku na péči.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here