Brazilská medička dala přednost Ostravě před Prahou, a je spokojená

0
4419
medicka
Brazilská medička Márcia Carolina na studijní stáži na Klinice nukleární medicíny FN Ostrava. Vlevo přednosta Kliniky doc. Martin Havel. / Foto: Roman Ambróz, lokální koordinátor IFMSA

Medička posledního ročníku z univerzity v brazilském městě Betim Márcia Carolina dostala nabídku na stáž v programu IFMSA v Praze. Nakonec ale dala přednost nukleární medicíně v ostravské fakultní nemocnici. A jak říká, nelituje.

Márcia Carolina je první zahraniční medičkou, která v České republice stážovala v klinickém provozu oboru nukleární medicína. A i přesto, že si Márcia Carolina Leal Souza nejdříve vybrala pro studijní pobyt některou z pražských nemocnic, nakonec se rozhodla pro Kliniku nukleární medicíny FN Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity [LF OU]. Na ní strávila díky spolupráci FN Ostrava s mezinárodní studentskou organizací IFMSA [International Federation of Medical Students Associations] celkem tři týdny.

V Brazílii jsem o nukleární medicíně nic nevěděla, protože na mé univerzitě žádný předmět související s touto oblastí nemáme. Takže to je můj první kontakt s nukleární medicínou,“ řekla ke své studijní stáži medička.

Svůj pobyt na klinice si Márcia Carolina pochvaluje. Oceňuje na něm především to, že si mohla sama vyzkoušet vyšetření i léčbu v oboru.

Je to velmi dobré místo pro práci lékaře, mohla jsem vidět, a i si sama vyzkoušet, jak vyšetření a léčba v tomto oboru fungují. Líbí se mi, že pacienti tady mají přístup ke všem těmto vyšetřením,“ dodala.

Medička na stáži a mezinárodní spolupráce

Na spolupráci s ostravskou pobočkou organizace IFMSA, která funguje už od roku 1951, se přednosta Kliniky nukleární medicíny doc. Martin Havel dohodl letos v lednu. A napomohl k ní kontakt české odborné společnosti se zástupci IFMSA na jednom z veletrhů práce.

Upřímně, my jsme moc nevěděli o IFMSA, oni o možnostech oboru nukleární medicína. Velice rychle ale došlo k domluvě,“ přibližuje začátek spolupráce přednosta Havel.

Spolupráci se stážistkou si rovněž pochvaluje. Odborníci z jeho oddělení se Márcii Carolině snažili ukázat co nejširší spektrum výkonů, které klinika nabízí v oboru nukleární medicína.

To všechno jsme Márcii Carolině ukázali. A my jsme zase dostali informaci o tom, jak funguje zdravotní a vzdělávací systém v Brazílii. Takovéto kontakty jsou oboustranně prospěšné,“ dodal přednostka.

V závěru své stáže v ostravské fakultní nemocnici Márcia Carolina dokonce prohlásila, že pokud by se naučila česky, práci na ostravské klinice nukleární medicíny by neodmítla.

Ve FN Ostrava letos stážuje osm mediků

Organizace IFMSA sdružuje studenty medicíny ve 130 zemích světa. V Česku funguje osm jejích poboček, po jedné u každé lékařské fakulty. Na Lékařské fakultě OU koordinuje činnost IFMSA Vivien Nabokova. Letos podle ní ve FN Ostrava čeká třítýdenní stáž celkem osm zahraničních studentů medicíny, to převážně v chirurgických oborech.

„Aby se do programu vůbec dostali, museli zvládnout test v angličtině. A pokud chtějí získat certifikát o absolvování zahraniční stáže, musí absolvovat nejen praxi, ale i vzdělávací program,“ nastiňuje podmínky programu Nabokova.

Ostravská univerzita má tříletou akreditaci zubního lékařství

Mottem IFMSA je: „Think globally, act locally“. Což podle zástupců organizace přesně vystihuje jejich myšlenku a fungování.

Členové po celém světě se snaží přemýšlet a přistupovat k problémům dnešní doby komplexně. Hlavní náplní práce IFMSA je podpora veřejného zdraví s tím, aby se díky spolupráci napříč lékařskými fakultami všech zemí zlepšovalo povědomí o jednotlivých nemocech a jejich prevenci.

Kromě projektů pro veřejnost organizuje IFMSA spoustu besed a workshopů, kterými pomáhá zlepšovat kvalitu vzdělání svých členů i dalších studentů. Jde například o kurzy chirurgického šití, EKG, periferní kanylace nebo přednášky s odborníky v projektu Medicafé.

Členové organizace pak využívají i zmiňované zahraniční stáže. Jednotlivé země si každoročně vzájemně domlouvají lékaře na vybraném oddělení. A zajišťují si pro ně ubytování i stravu.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here