USA řeší desítky nakažených listeriózou, dva lidé zemřeli

0
9995
USA
Ilustrační foto: Freepik.com

Dva lidé v USA zemřeli po nákaze listerií a dalších osmadvacet skončilo kvůli listerióze v nemocnici. Zdrojem nákazy jsou zřejmě nebalené lahůdky krájené přímo u pultu. Zdravotní úřady doporučují takové výrobky nyní nekonzumovat.

Nakažení listeriózou pocházejí ze dvanácti států USA, zemřelí pak ze států New Jersey a Illinois. Podle amerického Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [CDC] bude nakažených podstatně víc, protože inkubační doba bývá u některých lidí i několikatýdenní a další lidé příznaky nákazy vyléčí doma bez vyšetření.

„Vyšetřovatelé stále shromažďují informace k tomu, aby určili konkrétní produkty, které mohou být kontaminovány. Produkty prodávané v lahůdkářství, zejména ty krájené nebo přímo připravené, mohou být kontaminovány listerií,“ uvádí ve své aktuální zprávě CDC.

Zatím se podle jeho zástupců zjistilo, že většina nakažených jedla maso, které si nechali nakrájet v prodejně přímo u pultu s lahůdkami.

„Listeria se snadno šíří mezi lahůdkářským zařízením, povrchy, ale i rukama a potravinami. Chlazení listerii nezabije, ale ohřátí na dostatečně vysokou teplotu před jídlem zničí všechny choroboplodné zárodky, které mohou být na potravině,“ vysvětlují zástupci CDC.

Nákaza toxoplazmózou je nejčastější z masa a zeleniny

Poslední epidemii listeriózy řešili ve Spojených státech v létě roku 2011. Tehdy onemocnění propuklo u pacientů v pětadvaceti státech. Za původce nemoci označili epidemiologové cukrový meloun z coloradských Jensenových farem. Konečná zpráva zdravotních úřadů uvádí, že tehdy na listeriózu zemřelo třicet osob a dalších 146 se bakterií prokazatelně nakazilo. Podle úřadů šlo o druhou nejhorší epidemii tohoto druhu v USA od roku 1985, kdy se listerióza šířila ze sýra.

Listerióza se zřejmě šíří z nebalených lahůdek

Největší počet nakažených, celkem sedm, připadá na stát New York. Za ním následuje Maryland se šesti nemocnými. Listerióza se potvrdila dále u pacientů ze států Illinois, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Missouri, New Jersey, Severní Karolína, Pensylvánie, Virginie a Wisconsin.

„Skutečný počet nemocných v této epidemii je zřejmě vyšší než počet hlášených. A epidemie nemusí být omezena na jmenované státy,” píše CDC.

Toxoplazmózu u těhotných odhalí test, ženy si o něj ale musí říct

Mnoho dalších lidí se z nemoci samo vyléčí, a ne všichni podstoupí testování na onemocnění, podotýkají zdravotní úřady.

„Navíc nedávná onemocnění ještě nemusí být nahlášena, protože obvykle trvá 3 až 4 týdny, než se určí, zda je nemocný součástí daného ohniska,” dodávají.

Nakažení v USA jedli krájené krůtí maso, játra a šunku

Americké zdravotní úřady uvádějí, že zatím nepřišly na žádné informace, které by naznačovaly, že se lidé listeriózou nakazili z balených lahůdek.

„Z dotazovaných 18 lidí jich šestnáct uvedlo, že jedli maso nakrájené v lahůdkách. Nejčastěji zmínili krůtí maso nakrájené na plátky, játra a šunku. Maso koupili v různých supermarketech a obchodech s potravinami,” napsalo CDC.

Jmenované případy nákaz instituce nahlásily mezi 29. květnem a 5. červencem, ukazují data CDC. Věk pacientů se pohybuje od 32 let do 94 let s mediánem věku 75 let. Celkem 72 procent pacientů se přihlásilo do skupiny “bílí”, 23 % do skupiny “černí” a 5 % jako Asiaté.

Nákaz tasemnicí liščí příbývá. Ohrožují hlávně játra

Nákaza bakterií Listeria monocytogenes může vyvolat infekci známkou jako listerióza, která přechází i do invazivní formy, kdy se šíří mimo střeva do jiných částí těla. Příznaky vážné formy onemocnění obvykle začínají jeden až čtyři týdny po konzumaci kontaminovaného jídla. Začít ale mohou i v týž den nebo naopak až dva měsíce poté.

Mezi nejvíce ohrožené skupiny patří těhotné osoby a novorozenci, lidé ve věku 65 a více let a lidé s oslabeným imunitním systémem.

K příznakům nemoci patří horečka, bolesti hlavy, svalů, celková únava, ztuhlost krku, zmatenost a často i ztráta rovnováhy. Jde o příznaky docela podobné onemocnění chřipkou.

Zdravotní úřady včetně CDC doporučují lidem ve vyšším riziku, aby se vyvarovali konzumaci masa nakrájeného v lahůdkářství, pokud není zahřáté na teplotu alespoň 74 °C.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here