Mnohé lékárny BENU dnes zavřely, lékárny Dr. Max fungovaly dál

0
1347
BENU
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Většina BENU lékáren byla dnes [19.7.] dočasně zavřená kvůli celosvětovému výpadku IT služeb. Nefunguje ani online rezervace e-Receptu. Největší lékárenská síť v Česku, Dr. Max ze skupiny Penta, problémy nehlásí.

Společnost BENU ČR, která síť stejnojmenných lékáren provozuje, odpoledne uvedla, že provoz poboček postupně spouští a na e-shopu se jí systém již podařilo obnovit. Benu v Česku provozuje 375 lékáren, z toho 263 vlastních a 112 franšízových. Je tak dvojkou na trhu, jedničkou je síť lékáren Dr. Max.

„Z důvodů celosvětových IT problémů serverů byl bohužel v pátek dopoledne dočasně pozastaven i provoz větší části našich BENU lékáren a e-shopu. Na e-shopu se již podařilo systém obnovit, aktuálně nelze online rezervovat e-Recept. Provoz lékáren se daří postupně obnovovat a usilovně pracujeme na kompletním vyřešení,” uvedla společnost.

Zároveň se zákazníkům omluvila za potíže, které jim způsobil globální výpadek sítě. Na stránkách její zástupci napsali, že je “mimořádně zavřená převážná většina” jejích lékáren a nefunguje online rezervace e-Receptů. Největší lékárenská síť v Česku Dr. Max ze skupiny Penta žádné problémy nehlásí.

„Celosvětový výpadek nás do této chvíle nepostihl,” potvrdil dnes po 14:30 hodiny mluvčí Dr. Max Michal Petrov.

Nefungovaly i další IT systémy

Předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel na síti X dnes napsal, že od rána nefunguje přihlášení do lékárenského velkoobchodu Phoenix.

„Od rána nefunguje přihlášení na ePin u velkoobchodu Phoenix.cz a nejde objednávat monopolní komisionářský prodej,” uvedl.

Podle něj tak lékárny nemají nástroj, jak medikamenty objednávat.

„Takže pacienti se dostanou k lékům až příští týden,” dodal Hampel.

Dr. Max, BENU a Devětsil žádají větší zapojení lékárníků do zdravotní péče

Phoenix na svém webu uvádí, že zaujímá vedoucí pozici na farmaceutickém distribučním trhu v Česku. Skutečností je, že společnost jako velkodistributor léčiv v České republice zajišťuje zásobování téměř 4 000 lékáren, nemocnic, výdejen zdravotnických potřeb a dalších zákazníků. A nabízí téměř 25 000 sortimentních položek. Provozuje také virtuální sdružení 91 partnerských lékáren PharmaPoint.

Co způsobilo světový výpadek IT systémů

Podle odborníků výpadek IT služeb způsobila zřejmě nepovedená aktualizace Windows od firmy CrowdStrike, která je od roku 2019 partnerem Mercedesu. Nezvládnutá aktualizace, jež měla zvýšit bezpečnost, vyvolala nestabilitu Windows. To mělo kaskádovitý efekt na další globální počítačové systémy.

Dnešní celosvětový výpadek IT služeb zasáhl v Česku hlavně odbavovací systém pražského letiště, které kvůli tomu mělo dopoledne několik zpožděných odletů. Potíže hlásily i některé nemocnice, ale jen rokycanská na krátký čas omezila ambulantní péči. České banky a ani další instituce na rozdíl od jiných ve světě výpadek nepostihl.

Lékárny na internetu: Na Heurece vede Dr. Max, následuje Benu

Dopady, které způsobila chybná aktualizace nástroje Crowdstrike na operačním systému Windows společnosti Microsoft, nyní mapuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost [NÚKIB] a je v kontaktu se subjekty spadající do kritické infrastruktury státu.

Ve světě zasáhl počítačový výpadek především leteckou dopravu. Letiště čelí problémům s odbavováním letů, na některých místech palubní vstupenky kontroluje personál ručně. Potíže evidovaly i některá média, maloobchody, železniční dopravci a další služby využívající počítačové systémy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here